Petitie! Steun de Kamer: 'complexe dossiers, maar weinig gereedschap om te graven'

Geen categoriejun 25 2019, 21:05
Elsevier-schrijver Geerten Waling heeft een petitie gelanceerd met het doel om de personele ondersteuning van volksvertegenwoordigers te versterken. De petitie constateert dat Kamerleden weinig ondersteuning krijgen. Ook zouden dossiers steeds complexer worden
Nu zullen velen wellicht denken 'Kamerleden, maar die verdienen toch al zoveel?' Dat klopt! In vergelijking met Jan Modaal verdient een volksvertegenwoordiger relatief meer, maar stel een Kamerlid zou drie keer zoveel betaald krijgen dan nog zou zijn eigen productiviteit niet hoger worden. Immers is een etmaal in Den Haag 24 uur en is er ook tijd voor het gezin en ontspanning nodig.
Wil men de volksvertegenwoordiging versterken dan moeten er simpelweg meer mensen werken voor de volksvertegenwoordiging. Het voorstel van Waling is dan ook niet gericht op het toekennen van financiële vergoedingen, maar gericht op het aanbieden van zogenaamde fte's. Assistenten dus. De petitie van Waling leest als volgt:

"Wij constateren dat wij een relatief klein parlement hebben met weinig ondersteuning. Met gemiddeld één medewerker ligt er veel druk op Kamerleden. Portefeuilles van Kamerleden worden groter doordat partijen steeds kleiner worden. En dossiers worden alsmaar complexer. De disbalans met de ondersteuning van de ministers en staatssecretarissen is enorm. Dit is een bedreiging voor de effectiviteit van ons parlement en onze democratie. De hoogste instantie van onze parlementaire democratie verdient extra personele ondersteuning. Dit is geen partijthema, maar een ‘vrije kwestie’, waardoor de beslissing over wordt gelaten aan het individuele geweten van de 150 Kamerleden."

Daarom verzoeken de initiatiefnemers:

"meer budget vrij te maken voor individuele ondersteuning van Kamerleden: minimaal 3 fte per Kamerlid, geoormerkt voor inhoudelijke assistentie en door het Kamerlid zelf te besteden."

Als dit voorstel wordt overgenomen in Den Haag betekent dit binnenkort wellicht meer slagvaardige Kamerleden. Ten minste als de Kamerleden in staat zijn om de twee extra breinen aan te sturen. Het voorstel zou bij invoering mogelijk leiden tot een hogere kwaliteit van parlementair debat, meer diverse ideeën en ook zouden kiezers de werking van de democratie hoger kunnen waarderen.
Het overwegen waard dus!
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten