Petitie! Steun de Kamer: ‘complexe dossiers, maar weinig gereedschap om te graven’

Elsevier-schrijver Geerten Waling heeft een petitie gelanceerd met het doel om de personele ondersteuning van volksvertegenwoordigers te versterken. De petitie constateert dat Kamerleden weinig ondersteuning krijgen. Ook zouden dossiers steeds complexer worden

Nu zullen velen wellicht denken ‘Kamerleden, maar die verdienen toch al zoveel?’ Dat klopt! In vergelijking met Jan Modaal verdient een volksvertegenwoordiger relatief meer, maar stel een Kamerlid zou drie keer zoveel betaald krijgen dan nog zou zijn eigen productiviteit niet hoger worden. Immers is een etmaal in Den Haag 24 uur en is er ook tijd voor het gezin en ontspanning nodig.

Wil men de volksvertegenwoordiging versterken dan moeten er simpelweg meer mensen werken voor de volksvertegenwoordiging. Het voorstel van Waling is dan ook niet gericht op het toekennen van financiële vergoedingen, maar gericht op het aanbieden van zogenaamde fte’s. Assistenten dus. De petitie van Waling leest als volgt:

“Wij constateren dat wij een relatief klein parlement hebben met weinig ondersteuning. Met gemiddeld één medewerker ligt er veel druk op Kamerleden. Portefeuilles van Kamerleden worden groter doordat partijen steeds kleiner worden. En dossiers worden alsmaar complexer. De disbalans met de ondersteuning van de ministers en staatssecretarissen is enorm. Dit is een bedreiging voor de effectiviteit van ons parlement en onze democratie. De hoogste instantie van onze parlementaire democratie verdient extra personele ondersteuning. Dit is geen partijthema, maar een ‘vrije kwestie’, waardoor de beslissing over wordt gelaten aan het individuele geweten van de 150 Kamerleden.”

Daarom verzoeken de initiatiefnemers:

“meer budget vrij te maken voor individuele ondersteuning van Kamerleden: minimaal 3 fte per Kamerlid, geoormerkt voor inhoudelijke assistentie en door het Kamerlid zelf te besteden.”

Als dit voorstel wordt overgenomen in Den Haag betekent dit binnenkort wellicht meer slagvaardige Kamerleden. Ten minste als de Kamerleden in staat zijn om de twee extra breinen aan te sturen. Het voorstel zou bij invoering mogelijk leiden tot een hogere kwaliteit van parlementair debat, meer diverse ideeën en ook zouden kiezers de werking van de democratie hoger kunnen waarderen.

Het overwegen waard dus!


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

8 reacties

 1. Jumping

  Slecht idee, dus de gekozen Piet van de CU, wordt ondersteund door diverse figuren, van verschillende pluimage.
  Met allemaal eigen ideeën, dus wie ventileerd nu nog het partijstandpunt, want de kiezer heeft voor het partijstandpunt gekozen.
  Nog verder weg van de Democratie.
  Waarschijnlijk een Links idee.

 2. DidiMadloba

  FOUT! Dat versterkt de toch al verkeerde trend dat Kamerleden het werk van de Ministeries dunnetjes overdoen, in plaats van hun kerntaak te vervullen, namelijk kritische vragen te stellen die de burger ook bezig houden.

  Originaliteit kan Waling niet verweten worden.

 3. J.Rademaker

  150 is te veel voor die lege zaal meer ondersteuning of meer hersens dat is de vraag.

 4. peetjoh. k

  Als je een keer een debat kijkt op tv is de zaal meestal leeg. Ik denk dat ze beter terug geschroeft kunnen worden naar modaal. 50.000 per jaar is voor 130 van de 150 eigenlijk al te veel. Zoveel doen ze niet er is er geeneen die beleid uitvoerd. Ze proberen alleen maar onzin te verzinnen om ons nog meer uit de zak te kloppen.

 5. logisch denken

  We verzuipen al in de ambtenarren. Ga lekker regeltjes schrappen wordt elk dossier stukken simpeler

 6. Agios

  Goed idee, maar ik stel voor dat de fte’s de ministers aansturen in plaats van andersom, want wat er nu aan afwachters zit, is niet series te nemen.

 7. Heras

  Bepaalde dossiers worden moeilijker gemaakt dan ze zijn.
  Dit komt door de eeuwige besluiteloosheid van de overheid.
  Daadkracht is het toverwoord. En meer mensen erbij= meer overheidsgeld en nog meer meningen.

 8. plakband

  Dus worden kamerleden een dure kopie van de europarlementariërs. Die zijn nog ineffectiever. De kamers worden dan ook leuke renderende familiebedrijfjes. De nederlandse burgers worden er alleen maar slechter van. Belastingverhoging om deze waanzin te bekostigen is onontkoombaar.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.