Ziek! “Grote graaiende bende” van graaiers aast op testament van verstandelijk beperkten

Zieker dan dit wordt het niet.

Het Algemeen Dagblad bericht vandaag dat er steeds vaker juridische gevechten zijn over de nalatenschap van mensen met een verstandelijke beperking. Er zijn blijkbaar verschillende mensen die daar steeds aanspraak op hopen te maken. Het enige probleem is, natuurlijk, dat niet zeker is of de persoon in kwestie wel wilsbekwaam was toen het testament werd opgesteld.

Een voorbeeld:

Afgelopen week vernietigde het Gerechtshof in Arnhem het testament van Herman, die de verstandelijke vermogens had van een kind van 6 jaar. Hij overleed in 2014 op 67-jarige leeftijd, maar tot de schrik van de nabestaanden bleek hij een testament te hebben. Die was in 1991 zonder medeweten van de familie opgemaakt. Daarin staat dat Herman zijn bezittingen via de Prinsen Geerligs Stichting nalaat aan de zorginstelling waar hij verbleef.

Zijn zus Jolanda had er maar liefst vijf jaar voor nodig om het testament — succesvol — ongedaan gemaakt te krijgen. Het Gerechtshof vindt dat hij inderdaad wilsonbekwaam was toen hij de akte opstelde, en dat er ook nog eens sprake was van “belangenverstrengeling tussen de stichting en de zorginstelling waar Herman woonde.”

Emeritus hoogleraar Martin Jan van Mourik zegt het volgende over deze problematiek:

“De problematiek rond wilsonbekwaamheid en testamenten is schrikbarend hoog. Mensen die uit zijn op het geld van afhankelijke mensen en hen blijkbaar bewegen om een testament op te maken. Het is één grote graaiende bende.”

Eigenlijk is het gewoon dieptriest, natuurlijk. Helaas is het ook aan de orde van de dag.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

25 reacties

 1. Michael

  Walgelijk inderdaad. De ongeremde hebzucht van sommige mensen is ziek.

  Verder wel weer gniffelen bij dat subkopje. Hoe vaak heb je die inmiddels gebruikt? Blijkt het dan dat het tóch wel weer zieker kan iedere keer?

 2. Kretoloog

  Wat en wie is er nou ziek: De instelling waar Herman verbleef of zijn familie?

  Feit is dat verstandelijk beperkten geheel leven van een (Wajong)uitkering. Geld van de overheid dus. Waarom zou de familie daar na overlijden recht op hebben.

  1. logisch denken

   Dus na overlijden moet iedereen die AOW , bijstand , wajong enz kreeg zijn erfenis maar afstaan want ze leefde van geld van de roverheid ?

   Die beredenering is even tekort door de bocht omdat iedereen na de aow gerechtigde leeftijd gelkd van de overheid ontvangt

 3. Jumping

  Inderdaad het begin van het eind.?

 4. Marija

  Ook iets dergelijks.
  Een demente man, getrouwd, zijn vrouw zorgt al vele jaren met opoffering van haar eigen leven voor hem. Zijn niet rijk.
  Zijn zus die vermogend is komt te overlijden. De andere zus met echtgenoot regelt alles en krijgen/of nemen alles wat er cash daar in huis is.
  Dat was niet mis want er werd van alles gekocht.
  Een jaar na overlijden zou er toch wel iets op de rekening van de demente man mogen komen neem je aan.
  Dus niet, volgens zeggen moet er eerst erfbelasting worden betaald en dan pas wordt er uitgekeerd. Ik weet niet of het zo is, maar vind het vreemd.
  Als de demente man komt te overlijden krijgt zijn vrouw niets. Zij mag in dat geval niet erven van haar man.
  De inhalige familie lacht in hun vuistje.
  Ik kan geen raad geven, weet er niets van.

 5. logisch denken

  Er zijn dus nog meer lijkenprikkers dan de roverheid alleen.

  Schandalig en erg merkwaardig dat een notaris hieraan meewerkt.
  Wils onbekwaam lijkt hier niet discutabel wat ook de rechtbank heeft geoordeeld.
  Hoe kan iemand die wilsonbekwaam is een testatment opstellen ?

 6. joey

  Wajong,PGB en soortgelijke vangnetten zijn voor sommige mensen hard nodig,maar controle op misbruik is niet efficiënt genoeg,er gaan veel onrechtmatig verkregen gelden in om!
  Net zo inefficiënt als de kindertoeslagen,WW,WAO en bijstandsuitkeringen,Rutte3 neemt géén,danwel de verkeerde besluiten!
  Rutte3 krijgt de hoofdprijs van bestuurlijk en sociaal/economisch onvermogen.
  De kiezer heeft deze volksvertegenwoordiging zélf verkozen,maar voor de laatste keer hoop ik!

 7. Lao Tse

  Als verstandelijk gehandicapten levenslang moeten worden verzorgd door de staat en familieleden daar geen kosten aan hebben, is het dan zo immoreel als de staat als erfgenaam wordt aangewezen?

  Volgens mij is het in elk geval immoreel om zorginstellingen die jarenlang die zorg verleenden ‘graaiers’ te noemen.

  1. logisch denken

   het is immoreel en wettelijk verboden om iemand die niet wilsbekwaam is een testament te laten opstellen. Er zijn andere mensen verantwoordelijk voor zo een persoon.

   Levenslang verzorgd zonder kosten ? welk paradijs is dat ? ik wil inschrijven hufter.

   Sterk staaltje immoreel reageren tarrel dat dan weer wel.

   1. Original NL

    Dus lauwe diarree’s spaarcenten gaan ook naar rutte..hopelijk duurt dat niet meer lang….

   2. Kretoloog

    Logisch denken: een wilsonbekwame heeft een toeziend voogd. Meestal een familielid. Maar als die er niet zijn, of die verantwoordelijkheid niet willen, kan de rechtbank een curator aanwijzen. Voogd of curator maken het testament, niet de wilsonbekwame zelf.

    En inderdaad, een wilsonbekwame krijgt levenslang een (Wajong)uitkering, zo’n 15.000 euro per jaar. Daar worden de kosten van verzorging en huisvesting van betaald.

    U denkt dat dat het paradijs is? Geenszins! Ga eens een dagje meelopen bij een instelling dat wilsonbekwamen verzorgt. U bent dan waarschijnlijk snel genezen van uw dwaling!

    1. Lao Tse

     Ik heb gewerkt in zo’n instelling, Kretoloog.
     Inderdaad een zware taak.

  2. Jan de Man

   Warme gevoelens voor kleine kinderen koesteren is ook immoreel.

   1. Lao Tse

    Jan de Man acht het haten van kleine kinderen kennelijk wel gezond.

    1. Jan de Man

     Kennelijk natuurlijk niet, jij bent echter ziek en een gevaar voor de omgeving.

     …fantaseren over seks met kinderen. Aandoenlijk is het ook.
     ~Lao Tse~

    2. logisch denken

     tussen haten en jouw warme Martijn gevoelens zit nog een zee van mogelijkheden

  3. Mars020

   Wij moeten ook al voor die verstandelijk gehandicapten uit het Rifgebergte betalen, plus nog de schade, die ze aanrichten. Dat geld wordt toch ook niet te teruggeroofd, door instellingen?.

 8. Mars020

  Dan mogen de familieleden van Lao en Beukman ook wel uitkijken, want die twee hebben dezelfde afwijking als in bovenstaand artikel.

 9. RS

  misschien had die man wel een executeur/gevolmachtigde. En een executeur heeft in bepaalde gevallen ALLE MACHT in handen.

 10. RS

  van zeer dichtbij meegemaakt. Op de dag van overlijden nieuw slot op de deur, zodat de twee zoons er niet meer in konden, ze hebben niks kunnen mee nemen wat hun geliefd was. En na de crematie nog geen eens een beetje as mee konden krijgen van hun overleden vader………….maar gelukkig loopt er een Rechtzaak tegen die executeur………

  1. Lao Tse

   Ik neem aan dat er sprake was van een faillissement. In dat geval zal de executeur willen voorkomen dat de erfgenamen waardevolle spullen roven.

   Naar de schuldeisers toe is dat wel zo eerlijk.

   1. RS

    Nee, het was geen bedrijf , een normaal gezin, moeders was al overleden, en toen de vader kwam te overlijden.Niks geen faillissement .Maar de executeur is er nog niet klaar mee. De zonen hebben een advokaat in de arm genomen en weldra zal de Rechtbank uitspraak doen.En ik mag er mee naar toe.

    1. Lao Tse

     Het hoeft geen bedrijf te zijn om tot een faillissement te komen.

     In elk geval zal zonder een schuldenprobleem die de overledene achterlaat geen executeur moeten worden aangewezen die de schuldeisers, terecht, beschermt.

     1. RS

      die ouders hadden geen schulden of wat ook………er was alleen maar GELD, zelfs de bankafschriften mogen de jongens niet eens in zien. Maar ik krijg de indruk dat U mooi kunt lullen, en niet ergens verstand van heeft……

 11. Shadow1100

  Hoezo dat iedereen geld van de roverheid krijgt? Ik heb mijn hele leven AOW-premie betaald. Ik KRIJG dus niets. Het is eigen gespaard geld!!!!

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.