Peilingen Maurice de Hond: VVD verliest twee zetels na ophef om wachtgeld Klaas Dijkhoff

In de peilingen van Maurice de Hond (Peil.nl) zakt de VVD verder weg in het electorale moeras. Vorige week verloor de partij zetels omdat de kiezer een ‘beetje klaar’ was met de stikstofcrisis en deze week is de partij wederom de sigaar en verliest ze twee zetels. Dit keer vanwege de ophef rondom de wachtgeldregeling van Klaas Dijkhoff, aldus De Hond. 

Peilingen van 1 december 2019

Bron: Maurice de Hond / Peil.nl
Bron: Maurice de Hond / Peil.nl

Maurice de Hond toont deze week een aantal opvallende trends in de peilingen. De VVD, PvdA en D66 verliezen deze week. De coalitiepartijen staan nu op slechts 56 zetels. Zouden er nu verkiezingen worden georganiseerd dan moeten de huidige partijen op zoek naar een partner met ten minste 20 zetels. Alleen de PVV en FVD kunnen zo’n groot gat op dit moment opvullen.

De VVD is volgens De Hond ge-reset en staat weer op dezelfde plek als tijdens de Provinciale Statenverkiezingen van 2019:

“De VVD zakt naar 22 zetels. De score, die de VVD ook bij onze peiling had rond de Provinciale Statenverkiezingen van maart van dit jaar. De overige verschuivingen betreffen 1 zetel per partij. CDA, SP en PvdD en ChristenUnie gaan 1 zetel omhoog, PvdA en D66 1 zetel omlaag. De onderlinge verschillen worden steeds kleiner. De versplintering van het politieke landschap zien we nu nog nadrukkelijker.”

Behalve het verlies van de VVD is ook het verlies van D66 pijnlijk. De partij leek te zijn gestabiliseerd en niet langer zetels te verliezen. Maar sinds kort lijkt ook D66 weer in mineur. De partij staat ondertussen op zeven zetels verlies in vergelijking met de uitslag van de Tweede Kamerverkiezingen van 2017, toen haalde de partij nog ruim 19 zetels.

Jettens partij moet oppassen dat ze niet uit de politieke middenmotor verdwijnt. Al zal dat laatste niet zo snel gebeuren: D66 heeft nog een riante voorsprong op SP en 50Plus.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

44 reacties

 1. debontereus

  Het is onvoorstelbaar dat ze nog zoveel zetels hebben na al die verneukerij en volksverlakkerij.
  Ze hebben het hele land op alle mogelijke manieren in de ziek genomen en doen het dus nog steeds .
  Ik vind de peilingen steeds ongeloofwaardiger worden .

  1. Kretoloog

   Inderdaad onbegrijpelijk, dat de partij van leugenaars (Rutte) en graaiers (Dijkhoff) is nog steeds de grootste is. Maar er gloort hoop (advent!). Het gat met PVV en FvD wordt met de week kleiner. Begin volgend jaar gaat 1 van de 2 over de VVD heen. En ook de PvdA levert weer in. Het vooruitzicht op mooie tijden wordt steeds sterker.

   1. Saskia Haan

    Kun je nagaan hoe die VVD-stemmers in het leven staan..een miljoen van deze hufters, leugenaars, graaiers zijn dus onder ons..in feite net zo erg voor de Nederlander dan die miljoen Moslims..

  2. Pijnstiller

   Beste Bontereus,
   Geloof mijnmaar die peilingen kloppen. De echte pijn van het beleid moet echter nog komen. Desondanks zullen de burgertrutten niet wakker worden en laten zich als makke lammetjes naar de slachtbank leiden.
   Mijn enige hoop ( waarschijnlijk vergeefs) is gevestigd op de eenvoudige arbeider. Die gaan al decennia niet meer naar de stembus vanuit het idee dat het geen zin heeft. Wanneer deze groep massaal gaat stemmen voorzie ik 15 tot 20 extra zetels voor de PVV

  3. Original NL

   @ Bontereus…Het zijn niet de peilingen die ongeloofwaardig zijn, maar de zelfs nu nog op de vvd stemmende kiezer.
   Masochisten en idioten vindt je overal.

  4. Top

   Het wordt, allemaal ‘gestuurd’ vanuit Brussel. Stiekem, maar toch. Dat zie je als je de jaren terug kijkt. Dan zie steeds meer connecties met de elite, die ons deze leefstijl steeds meer opdringt. Hier in Ierland, zijn ze het ook steeds meer zat te worden. Nog niet openlijk, omdat Ierland veel geld heeft gekregen voor verbeteringen. Maar ook hier zal ‘de wal, het schip keren’.

 2. Sergeant Monty

  “Alleen de PVV en FVD kunnen zo’n groot gat op dit moment opvullen”

  Samen nog steeds goed voor 35 zetels. Als ze tenminste samen kunnen werken.
  Maar een samenwerking met de VVD zit er niet in.

  Wilders heeft immers aangegeven nooit met de VVD te gaan samenwerken waar Rutte deel van uitmaakt.

  1. Blitzkrieg

   Sergeant Monty : Nooit is een rekbaar begrip, het zal allemaal wel meevallen.

 3. RvdBe

  Linkse arrogantie wordt afgestraft: kijk mij eens lekker veel geld uit de staatsruif vreten, en jullie gepeupel kunnen daar lekker niks aan doen, hopen dat ze flink door gaan met dat decadente gedrag tot ze gedecimeerd zijn tot niks.

  1. debontereus

   @RvdBe
   Inderdaad +++++

 4. Vlaswiek

  Prachtig, op naar nul(!) zetels.

 5. Jumping

  Schitterend Rutte gaat op zijn platte leugenaars bek.

  Rutte 3 56 zetels – 20.
  PVV/FVD 35 zetels + 13.

  Rutte is het slechtste, wat Nederland na de tweede wereldoorlog is overkomen.

  Stop met de EU in deze vorm.

  RUTTUP EN NEXIT.

  1. Vlaswiek

   @Jumping: Helemaal mee eens!

 6. Houtvuur1990

  Wat zijn ze stil aan de overkant .

  1. Vlaswiek

   @Houtvuur: Ja opmerkelijk hè?

   🙂

 7. Wesley Benbow

  Ik vermoed dat het verlies van de VVD ook veel te maken heeft met het moeizame Kamerdebat deze week over de informatievoorziening over het bombardement in Irak. Daarin wist Rutte zich weliswaar te handhaven maar het deed zijn reputatie geen goed.

 8. Beukman

  De VVD mag tevreden zijn dat de recente slechte beurten (stikstofcrisis, debat Irak) maar weinig schade hebben opgeleverd.
  Tegelijk is het duidelijk dat de rek er bij PVV en FvD een beetje uit is.
  Niets nieuws onder de zon dus.

  1. Wesley Benbow

   Het is inderdaad opmerkelijk dat het moeizame gedoe van de afgelopen weken slechts marginaal verlies voor de VVD oplevert en geen winst voor de guurrechtse populisten.
   De stemmen van de ontevreden VVD-stemmers waaien naar partijen als CDA en CU. Het zijn echter marginale bewegingen.

   Als Rutte zich de komende weken weer even als daadkrachtige premier weet te manifesteren heeft hij de zetels weer terug.

  2. Ron

   De rek eruit zeg je.
   D echt linkse partijen scoren met 1 zetel.
   De rechtse partijen die links handelen zijn aan het afbrokkelen en verliezen de midden georiënteerde stemmer.

   De overwegend midden georiënteerd stemmer heeft nog een klein duwtje nodig om naar rechts te hellen naar de 2 partijen die constant zijn.

 9. Lex

  Go ik had toch wel verwacht de FVD en de PVV er een zetel bij zouden krijgen voor hun moedige en strijdlustige optreden in het debat om oorlogslachtoffers in Irak.

  Maar nee dat walgelijke kotsmisselijke over het paard getilde linkse kwast (GL) krijgt er weer een zetel bij. Ook de PVDA word ook beloond.

  De CDA die mee knikt krijgt er ook een zetel bij.

  Het word nu echt tijd dat dit kabinet gaat vallen, het vertrouwen is nog nooit zo laag geweest in de premier Rutte als nu.

  Gaat dit kabinet de rit uitzitten?

  1. Wesley Benbow

   Lex had verwacht dat FVD en PVV er een zeteltje bij hadden gesprokkeld.

   Dat is dus niet het geval. De groei is er bij de populisten uit en dat kan alleen nog naar beneden.

   1. Lex

    Verklaar nader en kom met bewijzen dan.

    1. Wesley Benbow

     Guurrechts in de politiek heeft een natuurlijke bovengrens van rond 15%. Dat is te concluderen uit de verkiezingen van de afgelopen 100 jaar in Nederland.

   2. Lex

    Yhee De nieuwe omroep Ongehoord Nederland. Heeft inmiddels 42023 leden.
    nog 7977 leden te gaan.

    Het zou zo maar eens vanavond op 43000 kunnen komen.

    Mensen nog geen lid van De nieuwe omroep Ongehoord Nederland word vandaag nog even lid.

    DOEN.

    1. Vlaswiek

     @Lex: Je laat de zuiger zuigen.

     1. Lex

      Wat doen die gasten hier laten ze lekker naar Joop gaan.

     2. Vlaswiek

      “Wat doen die gasten hier…”

      Zuigen, stoken, treiteren, klieren en jennen. En als jij ze ook negeert gaan ze vanzelf weg of ze plezieren alleen elkaar nog.

      🙂

    2. Beukman

     Het gaat nu wel langzaam voor de 60+ omroep, maar ze hebben nog een maand de tijd.

  2. Pauline Kummer

   @Lex, het kwam deze week weer opnieuw naar voren. FvD wordt geleid door een artiest die voor uiterlijkheden gaat. Wonderlijk taalgebruik en als deze huiskamer acteur er niet meer uitkomt is het een “geintje”. Er staan ons, om het maar eens duidelijk te stellen, veel geintjes te wachten als Baudet gekozen wordt.

 10. Agios

  Als we toch de dag eens mee mogen maken dat PVV/FvD de regering kunnen vormen en dan op dezelfde arrogante wijze als de PVV is overkomen, een cordon sanitaire instellen. Welke partijen waren het ook alweer…? En dan gedurende een aantal jaren eens schoon schip gaan maken en alle ratten en muizen de zee in drijven? Ik weet, het is een droom. Maar had Martin Luther King ook niet eens een droom die niet te realiseren scheen?

  1. Lex

   Ik hoop snel op een kabinet crisis waarna alle mogelijkheden weer mogelijk zijn, ik denk dat het volk nu wel een beetje klaar is met de kabinetten Rutte.

   De houdbaarheid datum van Rutte is al lang overschreden en het begint steeds meer en meer verrot te ruiken.

   Tijd voor nieuwe verkiezingen en hopen dat de mensen eindelijk hun verstand eens gaan gebruiken en na 3 afbreek kabinetten VVD stemmen op FVD of PVV

 11. debontereus

  Er gebeuren hier dingen waarvan ik niet weet wat ik er van moet denken .
  Maar ik hou het maar op ronduit zielig en hilarisch.

  Tegelijk is duidelijk dat de rek er bij de PVV en de FVD een beetje uit is .
  Niets nieuws onderde zon dus .

  Hahahahahahahaaaaaaaaaaa

  1. Ron

   Vind jij dat e rek eruit is dan?

   1. Lex

    FVD en PVV beginnen pas en zullen er alles aan doen om dit kabinet aan te vechten en als het even kan te laten struikelen.

    Die teflonlaag van Rutte begint toch wel behoorlijk te verslijten ook zijn geheugen laat hem en ook enkele andere ministers in de steek.

    Collectief geheugenverlies.

    De grote vraag is wat is er nog nodig met dit kabinet te laten vallen.

    Dat is de grote vraag.

   2. debontereus

    @Ron
    Ik citeerde een trol

 12. Nep

  Volgende week gaat FVD stemmen verliezen. Gisteren bij het congres riep Baudet dat hij voor een Nexit was en erg klonk een mager applausje en een grote boehhhh geroep!

  1. Wesley Benbow

   Baudet is Otten kwijt en daarmee het contact met de politieke realiteit. Dus hij komt weer met de Nexit op de proppen, een garantie voor een verkiezingsnederlaag.

  2. Beukman

   Maar hij dekt zich slim in door te zeggen het van een referendum af te laten hangen – dat er helemaal niet komt.

 13. Kim Verlouw

  Het fatsoenlijk rechts is in de hele westerse wereld in opkomst.

  Je kan deze movement niet wegstemmen.

  Het gaat alleen maar groeien.

 14. musicmaniac

  Het gestumper om zijn dementie te verbergen gaat de VVD alleen nog maar meer verlies opleveren. Zelfs oud VVD’er Hans Wiegel ziet dat deze partij niet meer de zijne is. De VVD is te veel naar de linkerkant gegaan, en beweert centrum-rechts te zijn. Dit wordt door de kiezers als verraad gezien. De heer Wilders heeft dat zien aankomen, en heeft zich daarom afgesplitst en een partij begonnen die meer naar rechts gaat, de koers waar eens de VVD achter stond ten tijde van de heer Bolkestein. Het toegeven aan D66, Groen-Links en het CDA is een hele foute beslissing geweest voor de VVD, en daar profiteert zowel de PVV als ook FVD van. Zoals een bekende oer-Hollandse gezegde: Eigen schuld, dikke bult!

 15. hollandse-bier92

  dat zeg ik al jaren nieuwe verkiezingen en #OpRutteKabinet #KabinetWildersEnBaudet

 16. hollandse-bier92

  en voor links speciaal voor jullie geld graaiers
  en Nederland haters speciaal voor jullie linkse rakkers

  ’t Is stil aan de overkant
  ’t is stil aan de overkant
  ’t is stil aan de overkant
  ’t is stil aan de overkant

  Ik zie je, jij daar aan de bar
  Je lacht niet, dat is zo bizar
  Wat is er, heb je een probleem?
  Ik help je er zo over heen
  Ik zeg dan: kijk naar de mensen hier
  En kijk goed, wie heeft nou echt plezier?
  Want waarom, zingt er dan niemand mee
  Met de liedjes, hier in dit café?

  ’t Is stil aan de overkant
  ’t is stil aan de overkant
  ’t is stil aan de overkant
  ’t is stil aan de overkant

  Vissen doen we elke week
  Bij de visclub bij ons uit de streek
  We vissen altijd achter het net
  Maar we zingen, hebben dikke pret

  ’t Is stil aan de overkant
  ’t is stil aan de overkant
  ’t is stil aan de overkant
  ’t is stil aan de overkant

  Waar je ook bent, wat je ook doet
  Blijf altijd zingen, dan voel je je goed
  Maak toch plezier, het leven is kort
  Zorg dat het nooit stil om je heen wordt
  Bij het sportveld, na een zwaar verlies
  Dan moet je, d at is mijn advies,
  Je clubje steunen als één man
  Sla hem in de arm, maar niet zingen kan

  ‘t Is stil aan de overkant
  ’t Is stil aan de overkant
  ’t Is stil aan de overkant
  ’t Is stil aan de overkant (x4)

  1. Wesley Benbow

   Proost, beste kerel.

 17. Bes Tolen

  Zp’n uitkering wort gekort met nieuwe inkomsten en is er bepaalde tijd. Wie daar in de Tweede Kamer en probleem van maakt, pleegt bedrog of is een hypocriet en is er op uit iemand ten onrechte te beschadigen.
  .

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.