Iraakse parlementariërs willen Amerikaanse troepen het land uitstemmen

Het Iraakse parlement stemt zondag op een voorstel om de Amerikaanse troepen het land uit te zetten. Volgens Iraakse parlementariërs is de noodzaak van Amerikaanse defensie niet langer nodig omdat terreurorganisatie Islamitische Staat (IS) inmiddels is verslagen. Ook denken de Irakezen dat hun eigen leger sterk genoeg is om de noodsituatie in Bagdad weer onder controle te krijgen.

De lezing van het Iraakse parlement klinkt aannemelijk, maar komt op een moment waarbij de (militaire) spanningen tussen de Verenigde Staten, Irak en Iran hoog zijn opgelopen.

Het begon vrijdag met een Amerikaanse drone-aanval op een konvooi in Bagdad. Bij die aanval werden de Iraanse generaal Qassem Soleimani en de Iraakse militieleider Abu Mahdi Al Muhandis gedood.

Op zaterdag werden er raketten afgevuurd op Amerikaanse doelen in de Iraakse hoofdstad. De Amerikaanse president Donald Trump reageerde vervolgens furieus en dreigde 52 strategische Iraanse doelen te zullen bombarderen.

Als het Iraakse parlement er mee instemt om de Amerikanen het land uit te zetten, moeten er ongeveer 5.000 Amerikaanse troepen op het vliegtuig worden gezet.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

24 reacties

 1. van Urk

  “Ook denken de Irakezen dat hun eigen leger sterk genoeg is om de noodsituatie in Bagdad weer onder controle te krijgen.” Ging het alleen maar om Bagdad. Irak is groter dan Bagdad en het overgrote deel van de bevolking bestaat uit Sjiieten die op een invasie van Iran staan te wachten als Amerika uit Irak vertrekt.

  1. DidiMadloba

   In de jaren 80 kort na de islamitische revolutie in Iran dacht het veel kleinere Irak z’n slag te kunnen slaan en Iran te kunnen veroveren. Dat werd een akelige oorlog die Irak uiteindelijk verloor. Zou Iran nu Irak willen veroveren?

 2. Ritter

  “Het begon vrijdag met een Amerikaanse drone-aanval op een konvooi in Bagdad.”
  =================

  Het begon allemaal toen Iran ( via proxy) de Amerikaanse Ambassade aanviel. Daarop reageerde de VS met de Drone aanval.

  Trump heeft in het verleden verschillende provocaties van Iran genegeerd maar de aanval op de ambassade kon hij niet negeren.

  In de media horen we over rouwende mensen vanwege de dood van de Sjiitische terroristen leider.

  Maar in Irak is er ook feest gevierd door Soennieten en door Sjiieten die tegen de milities van Iran zijn.

  Maar lees je maar weinig over in de media.

  1. Ritter

   Ook vieren in Iran veel mensen feest vanwege de dood van Soleimani………….maar dan wel in het geheim van anders kost het hun hoofd.

   De haat voor Trump bij veel media is groter dan de afkeer bij veel journalisten van islamitische terroristen.

   Dus word de “Generaal” ( die o.a. zijn eigen bevolking vermoord zoals bij de protesten tegen de Iraanse regering) opgehemeld door de media.

   In plaats van blij te zijn dat een Sjiitische terroristen leider is uitgeschakeld word Trump bekritiseerd. Zo gaat dat in de media.

   1. Steiner

    Dit is helemaal om te kotsen.

    Sven Koopmans, Tweede Kamerlid voor de VVD, heeft kritiek op hoe de Verenigde Staten de Nederlandse en Europese handelsbetrekkingen met Iran probeert te dwarsbomen.
    De VVD’er vindt dat Nederland en Europa meer moeten opkomen voor hun eigen handelsbelangen.

    Mensenrechten en democratie nu opeens niet meer belangrijk???

    1. Ego-non-solus

     “Mensenrechten en democratie nu opeens niet meer belangrijk???”

     Nee, niet opeens en is dat ook nooit geweest. Wel voor lippendienst maar meer ook niet. Of zoals de Duitsers zeggen: “Erst kommt das Fressen, dann kommt die Moral”.

    2. DidiMadloba

     U bent niet helemaal goed geïnformeerd. De sancties tegen Iran zijn vooral vanwege het atoomprogramma, en zijn door de EU opgeheven toen Iran zijn leven beterde.

     Het punt is nu dat de Amerikanen inbreuk maken op soevereiniteit van de Europese landen door ze allerlei handel met Iran te verbieden.

     Iran is trouwens wel een democratie alleen hebben de geestelijken het laatste woord die beoordelen of het beleid in overeenstemming is met de Quran, oftewel Koran. Dat die Ayatollah’s daar hun eigen opvattingen in stoppen is duidelijk.

     1. hansishier

      Sukkel…Iran en zijn leven beteren??? Hahahahaha je bent nog dommer dan mijn goudvis.

  2. Nestor Makhno

   Is dat zo? Je brabbelt maar wat want je weet niet wat de volgorde is. Eerst werd Qassim Suleimani vermoordt en VERVOLGENS waren er demonstraties bij de US ambassade. Komt dit probleem nu vaker voor, ga dan naar een psychiater. En dan achteraf niet zeggen dat het probleem ontstond NADAT je naar de psychiater was geweest, want jij en ik weten héél goed dat de reden voor je psychiatrische behandeling juist was omdat je moeite hebt met het onthouden van sequenties.

 3. Bockbeer

  President Trump creëert banen en vernietigt terroristen… Democraten vernietigen banen en creëren terroristen!

  1. Top

   Helemaal raak!

 4. Op Koers

  Als Nederland een regime zou hebben met aan de top hardliners van dominees, priesters of pastoors zou ons leven er ook anders uitzien. Iran zal nooit van de Ayatollas
  afscheid kunnen nemen. Er is geen achterban die dit kan breken. De vinger in de pap van de geestelijkheid is te groot.

  1. Hard

   Wesley Op Koers?

 5. JFU

  Soleimani wordt door de linkse media de hemel ingeprezen. Trump is volgens die zelfde media de grote schurk…tja.. is niets nieuws.

 6. Arbeider65

  Je zou haast zeggen tegen Trump, prima, we halen ALLE eenheden terug en zoek het maar uit. Komt IS terug, het was tenslotte een soenitische beweging, Niet zeuren, jullie wilden je eigen boontjes doppen. Nu zoek je het maar uit.

  Ik ben bang als de amerikanen weg gaan uit Irak, Iran klaar staat om het over te nemen en IS sterk terug komt. Sterker dan eerst….

  1. gargamel

   General is vermord, omdat hij was verantwordelijk vor vernietigen von tausende IS vechters, trouwens, IS is met hulp van Amerika evakuiert uit Sirie.Self Putin was onder indruk von Souleimany. Iraqi PM Adil Abdul-Mahdi: ”Hadj Soleimani was in Baghdad at my invitation. He was scheduled to visit me and carried a letter with him from the Iranian leadership on how to de-escalate tensions with Saudi Arabia.”

 7. Lefty

  Wat moeten de Amerikanen in Irak?? Na 9-11 is Bush onder valse voorwendselen Irak binnengevallen en hebben Saddam verdreven. Daarna is de ellende met vluchtelingen, IS ed begonnen. IS is onstaan uit goed getrainde overblijfselen van Saddam’s Repubikeinse garde. Goed getrainde handlangers. Je kunt dictators beter laten zitten. Hoe erg ze ook zijn, sommige landen kunnen blijkbaar niet democratisch functioneren zonder.

  1. Mart

   Hier in moet ik je gelijk geven….zie GADAFY en SADDAM,ze hielden de mop onder de duim.

   1. Lefty

    De “Arabische Lente” is een groot fiasco.

  2. van Urk

   Inderdaad. Linkse subsidie-slurpende organisaties als Amnesty moeten natuurlijk wel in stand blijven zolang men er maar voor zorgt dat de dictators in hun land aan het roer blijven. Van mij mogen de Amerikanen vertrekken zodat men uiteindelijk in gaan zien dat het geweld in het midden-oosten niet aan de schuld van de Amerikanen is maar dat het geweld in het midden-oosten gewoon een eeuwenlang fenomeen is tussen religies en bevolkingsgroepen.

   1. Lefty

    U komt uit Urk neem ik aan?

    1. van Urk

     Inderdaad. Niet uit het Irakese Uruk.

 8. nu ik

  Het eigen leger kan dat grote land nooit vrijhouden van het extremisme wat onder grote delen van de bevolking nog steeds leeft.

  1. Arbeider65

   Dat wordt lachen…..

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.