Aanpak coronacrisis nu in ‘tweede fase’ en dat betekent maar één ding: politiek bedrijven mag weer!

Voormalig PvdA-minister Jet Bussemaker, nu voorzitter van de Raad van Volksgezondheid en Samenleving, pleitte vanochtend in tv-programma Buitenhof voor meer aandacht vanuit de regering voor kwetsbare mensen. Maar zij is niet de enige die weer is begonnen met politiek bedrijven, midden in de coronacrisis. Één ding is duidelijk: politiek bedrijven is weer ‘toegestaan’!

‘Momenteel in crisisbestrijding, gelieve niet storen!’
De regering kreeg vanaf het moment dat men de ernst van de situatie begon in te zien, alle ruimte om in te grijpen. ‘Even geen politiek bedrijven’ leek het nieuwe mantra van politiek Nederland te zijn geworden. Want hoe kan Rutte anders fatsoenlijk z’n werk doen? En lekker koppig wél politiek gaan zitten bedrijven komt je als politicus electoraal duur te staan. Een makkelijker te spotten politieke valkuil vind je haast niet.

Politiek is alles en alles is politiek
Naarmate de tijd vorderde zochten politici naar manieren om deze morele deathtrap te omzeilen, want zo ging jezelf profileren natuurlijk niet lukken. GroenLinks, FVD en PVV hebben daar mee zitten worstelen, voornamelijk door de missers van het kabinet (in hun ogen dan) tóch perse aan te willen kaarten. Met wisselend succes. Kabinetspartij D66 koos voor een andere strategie, door met voorkennis te gaan zitten pleiten voor beleidsmaatregelen (die er dus toch al aan zaten te komen). Zo sneu… Het heeft ze ook niks opgeleverd.

De tweede fase
Maar die moreel verplichte nederigheid van ‘Rutte niet bekritiseren tijdens de crisis’, lijkt z’n kracht inmiddels te zijn verloren. Het aantal doden, ziekenhuisopnames en opnames op de intensive care is al tijden aan het dalen. De economie gaat een enorme klap krijgen en mensen zijn de lockdown inmiddels wel zat. De onvrede neemt toe, waardoor meer ruimte ontstaat voor kritiek. De meest veilige vorm is dan door constructieve voorstellen te doen. Niet ‘dit en dat gaat mis, doe er wat aan!’ maar ‘kijk ook eens naar X en Y. En lees ook vast mijn ideeën.’

Bussemaker trekt aan de bel voor kwetsbare mensen en PVV’er Fleur Agema richt zich op buschauffeurs en vakkenvullers. Andere partijen en belangenorganisaties zullen snel volgen, want het ‘startschot’ is gegeven. Dat kon wel eens voor frictie gaan zorgen tussen de Tweede Kamer en het kabinet, want de coronacrisis gaat nog wel even duren!


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

6 reacties

 1. Bullshit16

  Ja te lang.als het aan deze landverraders kabinet ligt gaan we er nog lang niet uit het bevalt hun prima zo

 2. lotje

  Dat is nu precies wat ze niet moeten doen. Nu drukken ze er nog meer door wat niet door de beugel kan. Stelletje prutsers. Baudet moet volgend jaar veel rotzooi opruimen van deze landverraders.

  1. RvdBe

   Vergeet het maar Lotje, Rutte gaat als een speer, er komt weer gewoon een vvd, cda etc kabinet.
   Het vertrouwen in Rutte is ongekend hoog gebaseerd op helemaal niks, er komt meer eu, lagere pensioenen, de transferunie in een stroomversnelling.

 3. Bolland

  Ha ha ha mag weer nooit gestopt !

 4. Waarom 1

  Lekker weer op VVD stemmen. Als NL naar de klote moet, moet je Rutte weer aan het roer zetten. Dom NL volk. Ze zijn er met open ogen ingetrapt. Hij bleef tijdens de crisis zo rustig. Het interesseerde hem niets. Alle verantwoording schoof hij naar blunderende RIVM. Voor de crisis wilde vele hem kwijt. Mbt corona heeft hij ruggegraatloos gehandeld. Te laat,te weinig, te bang, te waardeloos voor woorden. Als je trots bent op NL stem dan NIET op VVD en Rutte. Anders gaat alles naar EU en vluchtelingen

 5. Waarom 1

  Hoop dat PVV/ FVD toch samen gaan werken en dan ook de overige dagelijkse zaken gaan aanpakken. Zoals pensioen, ziekenverzekering, belastingdienst, UWV etc. Denk als hun zoveel mogelijk samenwerking dat ze er beter voor komen te staan en misschien Rutte en zijn bende eruit kunnen trappen. Mijn stem hebben ze al. Anders worden ze weer eruit getrapt

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.