Macron spreekt de natie toe: ‘Standbeelden uit de koloniale tijdperk zullen blijven staan, we gaan niet de geschiedenis herschrijven’

De Franse president Macron heeft tijdens zijn toespraak wat opvallend ‘nationalistische’ gedachten geuit. Frankrijk moet niet gaan meedoen aan de sloopzucht van historisch erfgoed zoals in andere landen nu wel de ‘normaalste’ zaak van de dag is. Macron noemt de nieuwe beeldenstorm ‘pervers’ omdat het neigt naar communitarisme – een stroming die anti-kapitalistisch en anti-liberaal is. Ferme taal van Macron dus!

Uiteraard erkent Macron dat racisme een groot probleem is, alleen is hij van mening dat de beeldenstorm – en mocht het naar Frankrijk overwaaien – niks anders is dan een anti-kapitalistische golf van geweld. Het echte probleem, het racisme aankaarten, verdwijnt hiermee dan naar de achtergrond.

Het is opmerkelijk om te zien dat Macron geen toespraak gaf doorspekt met loze beloftes en vage redeneringen. Macron was gewoon duidelijk: een beeldenstorm is een vorm van het herschrijven van de geschiedenis. Iets wat hij niet wil in Frankrijk.

Duidelijke taal die we niet zo snel kunnen verwachten van onze eigen premier. Macron liet het land duidelijk weten dat hij niet van plan is om Franse separatisten de kans te geven de geschiedenis te herschrijven. De Franse Republiek gaat geen enkele gebeurtenis of naam uit de boek krassen, en als we kijken naar het verleden schuwt Macron het niet om de confrontatie aan te gaan met Franse demonstranten.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

17 reacties

 1. Ritter

  De mythe van racistisch politiegeweld in de VS!

  h*tps://youtu.be/zzTkhKQdkaQ

  1. Beukman

   @Robot Ritter herhaalt:
   (….)

   The poll finds that 76% of Americans now say that racial and ethnic discrimination is a big problem in the United States, while 16% say it is a lesser problem and just 7% say it is not a problem.
   The number who say discrimination is a big problem has increased from 51% in January 2015 and 68% in July 2016. Large majorities of Americans who are black (90%), from other minority groups (81%), and
   white (71%) say racial and ethnic discrimination is a big problem

   A majority of Americans (57%) say that police officers facing a difficult or dangerous situation are more likely to use excessive force if the culprit is black, compared to one-third (33%) who say the
   police are just as likely to use excessive force against black and white culprits in the same type of situation. The current findings represent a marked change in public opinion from prior polls

   “It seems we have reached a turning point in public opinion where white Americans are realizing that black Americans face risks when dealing with police that they do not. They may not agree with the
   violence of recent protests, but many whites say they understand where that anger is coming from.”

   Lees het hele onderzoek hier:
   monmouth.edu/polling-institute/documents/monmouthpoll_us_060220.pdf/

   1. Ritter

    Beukman

    U post een peiling. Een peiling die alleen maar weergeeft hoe krachtig de indoctrinatie is van een media die iedere dag een mythe promoot.

    Ik post liever de feiten. Helaas tellen de feiten voor de media niet meer.
    =================

    Is er echt een ‘epidemie’ van racistische schietpartijen door de politie? Verschillende studies zeggen nee.

    In 2019 schoten politieagenten 1004 mensen dodelijk neer, van wie de meesten gewapend of anderszins gevaarlijk waren. Afro-Amerikanen waren ongeveer een kwart van de mensen die vorig jaar door de politie werden vermoord (235), een verhouding die sinds 2015 stabiel is gebleven. Dat aandeel zwarte slachtoffers is minder dan wat de zwarte misdaadcijfers zouden voorspellen, aangezien schietpartijen door de politie een functie zijn van hoe vaak agenten gewapende en gewelddadige verdachten tegenkomen. In 2018, het laatste jaar waarvoor dergelijke gegevens zijn gepubliceerd, vormden Afro-Amerikanen 53% van de bekende daders van moordzaken in de Verenigde Staten en plegen ongeveer 60% van de overvallen, hoewel ze 13% van de bevolking zijn.

    De politie doodde in 2019 negen ongewapende zwarten en 19 ongewapende blanken, volgens een database van de Washington Post, tegen respectievelijk 38 en 32 in 2015. De post definieert ‘ongewapend’ breed met inbegrip van zaken als verdachte in Newark, NJ , die tijdens een politiejacht een geladen pistool in zijn auto had. In 2018 waren er 7.407 slachtoffers van zwarte moord. Uitgaande van een vergelijkbaar aantal slachtoffers vorig jaar, vertegenwoordigen die negen ongewapende zwarte slachtoffers van politie-schietpartijen 0,1% van alle Afro-Amerikanen die in 2019 zijn gedood.

    Een politieagent daarentegen heeft 18½ keer meer kans om te worden gedood door een zwarte man dan door een ongewapende zwarte man wordt gedood door een politieagent.

    ht*ps://pjmedia.com/news-and-politics/matt-margolis/2020/06/07/is-there-really-an-epidemic-of-racist-police-shootings-several-studies-say-no-n484099

    1. Maris Copoolse

     Ritter lost de cognitieve dissonantie op door de meerderheid van de Amerikaanse bevolking ontoerekeningsvatbaar te verklaren.

    2. Beukman

     U post een peiling. Een peiling die alleen maar weergeeft hoe krachtig de indoctrinatie is van een media die iedere dag een mythe promoot.

     Wat typisch dan, Robot Ritter, dan je hier zelf met enige regelmaat polls potst.

     Ik post liever de feiten. Helaas tellen de feiten voor de media niet meer.

     Oh, en bij het weergeven van “feiten” speelt indoctrinatie plotseling geen rol meer?
     Het gaat om interpretatie van de feiten. We hebben al vaak gezien dat het daaraan bij jouw “feiten” vaak ontbreekt.

     About 17% of the black people who died as a result of police harm were unarmed, a larger share than any other racial group and about 1.3 times more than the average of 13%.

     usnews.com/news/articles/2020-06-03/data-show-deaths-from-police-violence-disproportionately-affect-people-of-color

     1. Blitzkrieg

      Beukman :
      usnews.com/news/articles/2020-06-03/data-show-deaths-from-police-violence-disproportionately-affect-people-of-color

      Uit je artikel :
      MORE THAN 1,000 UNARMED people died as a result of police harm between 2013 and 2019, according to data from Mapping Police Violence. About a third of them were black.

      2/3 van de omgekomen mensen tijdens politiegeweld is dus blank!

      Uit je artikel :
      About 17% of the black people who died as a result of police harm were unarmed, a larger share than any other racial group and about 1.3 times more than the average of 13%.

      Rare ethnische verdeling, je hebt kennelijk één ethnische groep die zwart is maar blanken zijn blijkbaar opgedeeld in allerlei subgroepen!?!

     2. Beukman

      @Oor logt:
      2/3 van de omgekomen mensen tijdens politiegeweld is dus blank!

      Terwijl veel en veel minder dan 1/3 zwart is.

      Rare ethnische verdeling, je hebt kennelijk één ethnische groep die zwart is maar blanken zijn blijkbaar opgedeeld in allerlei subgroepen!?!

      Het is ook wel logisch dat het onderzoek zich daar op richt. Het zijn immers zwarten die verreweg het meest worden gediscrimineerd. Als erfenis van de slavernij, van rassenwetten en -beleid tot diep in de jaren 70, en uiteraard omdat zwarten zelfs vandaag nog door een proportioneel deel van de Americanen wordt beschouwd als nazaten van Cham.

     3. evil knievel

      T blijft lachen met die sLinkswappies!🤣

 2. plakband

  Is dit nu de aanzet tot EU-beleid voor dit onderwerp ?
  Wat vindt Merkel daarvan ?
  Macron toont hier zijn gewetenloos opportunisme.

 3. Appelstroop

  Macron, de knoflook versie van Rutte. Trap er niet in croissantjes, en stem volgende keer niet op zo’n over het paard getilde bankier die je land naar de tering helpt.

 4. Maris Copoolse

  “Het echte probleem, het racisme aankaarten, verdwijnt hiermee dan naar de achtergrond.”

  Eens.

  1. Original NL

   Oneens.

  2. CLoVis

   @lamlul

   Je geeft dus toe dat het om rascime te doen is
   maar om het relschoppen en vernielen.

   1. CLoVis

    ‘niet om rascisme’ natuurlijk.

 5. 1000

  Wat is nationalistisch aan de gedachte dat je de geschiedenis niet kan herschrijven ?

  Standbeeld slopers moet je hoofdelijk aansprakelijk stellen voor herstel. Dan is de idioterie zo ten einde

 6. evil knievel

  Zozo,Monsieur Macron!?🤨

 7. Xander XXL

  Daar kan die zusterpartij de D66 een voorbeeld aannemen.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.