Mondkapje binnenkort toch verplicht? RIVM draait ineens 180 graden: ‘mondkapjes toch wel effectief!’

Het RIVM is bezig om de weg vrij te banen voor maatregelen zoals het verplicht dragen van mondkapjes. Ineens, uit het niets, toont internationaal onderzoek volgens het RIVM aan dat het dragen van mondkapjes juist wél leidt tot voorzichtigheid en veiligheid.

De NOS doet ook leuk mee, en zegt: “In tegenstelling tot wat vaak wordt beweerd, lijkt het dragen van een mondkapje juist te leiden tot voorzichtigheid en afstand houden (…).” En wie beweerde dat keer op keer, NOS? Juist ja, RIVM-baas Jaap van Dissel! En het OMT gisteravond zelfs nog! Nu we toch bezig zijn, hier, nog een artikel van 17 mei over een onderzoek uit Hong Kong, dat het RIVM en het OMT hebben genegeerd.

Want oh nee, mondkapjes zouden alleen maar zorgen voor schijnveiligheid, dat had allemaal geen zin! Onderzoek wees daar eigenlijk nog niets over uit, dus waarom Nederlanders het risico laten lopen en een lap stof voor hun mond laten hangen (die toch op z’n minst de grote (gevaarlijke!!!) druppeltjes tegen zou houden)? Nee, dat is toch gekkenwerk!

Net nadat het RIVM al eerder vandaag concludeerde dat Nederlanders de anderhalve meter aan hun laars lappen, trekt men na ‘zorgvuldige afwegingen’ ineens dit onderzoek uit de kast en zegt: ‘verrassing, mondkapjes werken toch wel!’

Ze sturen ook mooi met een ruime boog om hun eigen eerdere adviezen, conclusies en redeneringen heen. Het mondkapje an sich zou namelijk nog steeds tot ‘schijnveiligheid’ kunnen leiden (lees: dus Van Dissel lulde niet uit z’n nek hoor!!). Nee in dit nieuwe onderzoek blijkt dat mondkapjes alleen samen met andere maatregelen leiden tot meer voorzichtigheid en afstand houden. En Jaap dacht al die tijd natuurlijk dat het alleen over mondkapjes ging, en niet over mondkapjes in relatie tot andere maatregelen!

Moet je nagaan hoe ver het RIVM verwijderd is van de realiteit. Dat er eerst compleet doorslaggevend onderzoek nodig is om tot de conclusie te komen dat iemand minder snel anderen onder zal snotteren als er een paar laagjes stof voor z’n neus en mond hangt. Of dat iemand met een mondkapje ervoor zorgt dat een ander er liever met een boogje omheen loopt. Regelrechte magie voor het RIVM!

Bijna een half jaar na het begin van de pandemie, toen alle landen met enige ervaring op dit gebied allang mondkapjes beschikbaar hadden gesteld (Nederland heeft er zelfs nog flink wat verkocht!), kregen ze vandaag bij het RIVM ook eindelijk door dat het toch wel zin heeft. Heel toevallig net nu de rest van de Europese landen die dingen ook begint te verplichten (voor zover ze dat niet al hebben gedaan). Wat een grap…


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

68 reacties

 1. combat le pelicule

  Dan nog maar niet spreken over het feit dat we steeds minder emotie mogen zien…(lees, gezichtsbedekking)

 2. Kretoloog

  Het is al eerder aangetoond: de opvattingen van het RIVM worden zwaar beïnvloed door de ambtenaren van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. VWS heeft dus weer eens gedicteerd wat het RIVM moet adviseren. Dat is de enige plausibele verklaring voor deze 180 graden-draai.

 3. Waldorf_en_Statler

  Draait RIVM of handelen ze naar aanleiding van gewijzigde maatschappelijke wensen zoals toentertijd met het sluiten van lagere scholen waarbij achteraf bleek dat het RIVM toch gelijk had.

  1. combat le pelicule

   “gewijzigde maatschappelijke wensen”

   Daar is niets van waar natuurlijk de maatschappij wenst helemaal dat helemaal niet

  2. Stanly2000

   Natuurlijk, notoire dwarsligger.

   1. Waldorf_en_Statler

    Had het RIVM het bij het juiste einde dat lagere scholen sluiten nauwelijks zou bijdragen aan het terugdringen van het aantal besmettingen?

    1. combat le pelicule

     percentueel praten we over 0,005% vanwaar je enorme angst?

    2. Stanly2000

     Het RIVM heeft altijd gelijk natuurlijk. Zie de discussie over de mondkapjes.
     “Duitsland opent middelbare scholen, maar laat basisschool dicht: ‘Jonge kinderen kunnen een belangrijke rol spelen bij verspreiding”. Duitsers hebben geen humor, maar zijn niet gek.
     Diverse scholen in het hele land werden weer gesloten na infectie met het virus. Maar ja het RIVM heeft het altijd bij het rechte eind. Trouwens de lagere scholen werden in bijna heel Europa gesloten. Iedereen gek, behalve het RIVM natuurlijk.

     1. Waldorf_en_Statler

      Diverse scholen in het hele land werden weer gesloten na infectie met het virus.

      Dit is mij ontgaan.
      Kunt u mij een aanwijzing of link geven waar en wanneer in Nederland basisscholen weer gesloten zijn ivm besmettingen door/van kinderen?

     2. Stanly2000

      Dwarsligger,
      Als slimme kok kunt u toch wel googlen/
      Tip: Roermond, Eygelshoven, Vlaardingen. U zult misschien met enige moeite nog meer vinden.

     3. Waldorf_en_Statler

      @Stanly.
      Dank voor de info.
      Ik ga ermee aan de slag.

     4. Waldorf_en_Statler

      @Stanly.
      De door u genoemde gevallen gevonden en gelezen.
      Scholen gesloten wegens besmettingen bij leerkrachten.
      Nergens gelezen dat de besmettingen door de kinderen veroorzaakt zijn.
      Snap helaas uw redenatie/bedoeling niet.

    3. NEXIT.

     dat weet ik niet , ik kan het niet vergelijken , jij kennelijk wel domme friet bakker

   2. Stanly2000

    Kokkie, als een of twee leerkrachten besmet zijn hoeft men de school toch niet te sluiten indien men niet vreest voor besmetting van en door kinderen. (zie opmerking over Duitsland)
    “Basisschool Het Visnet in Vlaardingen blijft de rest van het schooljaar dicht nadat maandag bekend werd dat twee ouders en één kind besmet zijn geraakt met het coronavirus. Nog eens twee leerkrachten zitten ziek thuis en wachten op de uitslag van de coronatest. De drie nieuwe besmettingen komen bovenop de drie die vorige week zijn vastgesteld. Toen testten één leerkracht, één ouder en één kind positief op het virus.”
    AD 22-06-2020
    Het blijkt dus dat uw stelling dat het RIVM gelijk had om geen scholen te sluiten niet correct is.

    1. Stanly2000

     Mag ik iedereen een goede nachtrust toewensen. De discussie corona, testen en mondkapjes hangen mij langzaam de keel uit.

    2. Waldorf_en_Statler

     Indien een leerkracht besmet is, via omgang met collega’s anderen kan besmetten, uit voorzorg quarantaine maatregelen worden getroffen, gaat een school dicht wegens afwezigheid van leerkrachten.
     Niet vanwege besmetting van een hele klas door een klasgenootje.
     Kinderen mochten met elkaar spelen.
     Afstand tussen ouders en leerkrachten was gewenst.

     1. NEXIT.

      klopt dat was nog uit de theorie dat kinderen geen besmettingen overbrachten.

 4. Brenda Welsh

  Over tot de orde van de dag, draag die kapjes ! Landen om ons heen hebben die mondkapjes plicht al lang. Het is een kwestie van bewustvorming van de noodzaak.

  1. Xander XXL

   Onzin met die plicht in de landen om ons heen. Dat heb je je ook maar aan laten praten
   Nergens om ons heen is een volledige mondkapjes plicht.

  2. combat le pelicule

   Het nieuwe normaal is niet normaal, brenda laat zich graag naaien en is zeer slaafs stemt ook bij1

  3. combat le pellicule

   Ik heb enorm veel zin om Brenda te verkrachten en te naaien en daarna onder te kotsen.
   Mijn Heiland verplicht me om krachtig te doen wat lekker is.

   1. Bolland

    Combat Stijlvol, u bent een echte charmeur

    1. combat le pelicule

     Let bolland ook even op!?

     Even goed op de naam letten graag, deze combat met 2 ellen is een smerige rat die denkt namens mij te moeten spreken.

     dus als de naam met 2 ellen is geschreven is het een vieze rat die voor mij denkt te moeten spreken

     Wat je ziet is een geesteszieke antichristelijke randdebiel, waar er hier overigens meer van zijn maar dit terzijde, die meent op deze manier zijn onzekerheid te moeten etaleren.

     bloemkist is een domme jongen..

     1. Bloemkist

      Hey, wil jij mij er buiten laten met je ‘leugentje om bestwil’ ja ?!?
      Als je nog te lui, kortzichtig of of wat dan ook bent om je maatje te laten checken welke reageerder er WERKELIJK achter het misbruik van jouw Avatar zit, maak daar dan niet MIJN probleem van. Doe wat als je anders ook altijd doet. Als je door blijft gaan met valse beschuldigingen ga ik een mailtje sturen.

     2. Carstens van Schagen

      Hij sterft tweemaal Combat!

     3. Vanzelf gedacht

      Uiteraard, natuurlijk en vanzelf.

     4. combat le pelicule

      “Hey, wil jij mij er buiten laten”

      Dat kan niet. jij liegt namelijk, jij bent antichrist bloemkist en pellicule dus dat gaat niet, je valt echt letterlijk door het mandje en wordt hier exposed op een manier waar je te dom voor bent..

     5. Carstens van Schagen

      Laat je niet kisten Johnno, hij naait je op brother!

     6. combat le pelicule

      “Hij sterft tweemaal Combat!”

      Precies, geen woord aan toe te voegen

     7. NEXIT.

      ebz brenda

     8. Bloemkist

      Jij bent een gemene manipulleerder.

     9. Bloemkist

      Ik was nog niet klaar. Jij bent een leugenaar Jij had in de tussentijd al lang kunnen contr@leren zoals je altijd doet wie de echte reageerder Is die jouw naam met dubbel l spelt!!! Daar heb jij het namelijk de mogelijkheid toe. Aangezien je nu tot nu toe nog steeds niet wilt onthullen wie de echte valsspeler is moet ik wel aannemen dat je dat jij te kwader trouw bent!!
      Ik zeg je alvast dat als je daar niet mee ophoudt en voortaan de ECHTE NA-APER z’n vet geeft ipv mij jou blijf confronteren met deze teksten.
      Ik kan veel hebben makelaar niet met mijn klote spelen.
      ?Has comprido?

     10. Bolland

      @Pelicule Let op en in originele tekst noemde ik hem Tr ol maar door censuur? werd dat tot 3 keer toe niet geplaatst

  4. NEXIT.

   quote Brenda Welsh 5 uur geleden Beantwoorden
   Over tot de orde van de dag, draag die kapjes ! Landen om ons heen hebben die mondkapjes plicht al lang. Het is een kwestie van bewustvorming van de noodzaak. end

   FAKE NEWS

   Er is bijna nergens een absolute mondkapjes plicht ! In Duitsland bijvoorbeeld enkel in de winkels en de tank stations. Daar buiten draagt nagenoeg niemand een mondkapje. Je lult weer uit je nek ta rr el

 5. Xander XXL

  Dan vinden ze het gek dat veel mensen de middelvinger opsteken naar al die onzin maatregelen.
  Gisteren ja vandaag nee, morgen ja enz enz.
  Lachwekkende figuren.

 6. JochemX

  Het gaat erom of de situatie zo ernstig is dat het gedeeltelijk opschorten van grondrechten gerechtvaardigd is. Een juridische kwestie. Rechters zijn ook mensen die promotie willen maken, dus die komen met een oordeel dat de politiek graag hoort.

 7. Charles Bingley

  De bijdragen van Wout hebben meestal de helderheid van koffiedik en dus ook deze keer blijft volstrekt onduidelijk of hij het dragen van mondkapjes een goede zaak vindt of juist niet.

  Hij lult maar wat maar hij dat sluit gelukkig wel aan op de onderzoeksgegevens van de wetenschappers die op dit punt ook niet tot eenduidige resultaten komen.

 8. NoDoubt

  De kern is dat er praktisch niemand dood gaat aan de Wuhang-virus. Onze vrijheid wordt schaamteloos in de ban gedaan. En we lopen als makke schapen er achter aan. We raken al in paniek als er weer velen besmet raken. En vervolgens blijkt dat er niemand dood gaat. En de maatregelen door de zogenaamde toename van besmettingen willen ze weer paniek zaaien. De angst regeert en het gezond verstand is niet meer belangrijk. De zogenaamde onderzoeksjournalisten bij de npo onderzoeken niets en zijn kritiekloze zakkenvullers.

 9. NoDoubt

  Het is heel ongezond voor de mensheid om de hele dag een mondkapje te dragen. Je bent je eigen CO2 aan het inademen. Waarom hoor ik daar geen specialisten over??

  1. combat le pellicule

   Droeg Jezus een mondkapje?

   Nou dan.

  2. Bloemkist

   Omdat omdat een non-issue is. Het eventuele nadeel weegt totaal niet op tegen het voordeel.

   1. NEXIT.

    zegt een grafkist, enz

    1. Vanzelf gedacht

     Precies, en vanzelf natuurlijk.

    2. Bloemkist

     Bemoei je er niet mee joh ik had het niet tegen jou.

   2. combat le pelicule

    geesteszieke antichrist bloemkist is pell icule

   3. combat le pelicule

    bloemkist antwoord zichzelf, ben je dan zielig of ben je dan gewoon zielig

    1. Bloemkist

     Ik was nog niet klaar. Jij bent een leugenaar Jij had in de tussentijd al lang kunnen contOleren zoals je altijd doet wie de echte reageerder Is die jouw naam met dubbel l spelt!!! Daar heb jij het namelijk de mogelijkheid toe. Aangezien je nu tot nu toe nog steeds niet wilt onthullen wie de echte valsspeler is moet ik wel aannemen dat je dat jij te kwader trouw bent!!
     Ik zeg je alvast dat als je daar niet mee ophoudt en voortaan de ECHTE NA-APER z’n vet geeft ipv mij jou blijf confronteren met deze teksten.
     Ik kan veel hebben makelaar niet met mijn klote spelen.
     ?Has comprido?

 10. Paardenmiddel

  Fake news media zit maar te duwen. We hebben al jaren geen lap opgezet en nu is het voor de gezondheid.?
  Het is gewoon een machtsspelletje geworden, net als zwarte piet.
  En maar zeggen dat ze onafhankelijk zijn.
  Saneten die hap.

  1. combat le pelicules

   Precies, ik heb ook nooit een lap opgezet.

 11. Paardenmiddel

  Saneren dus

 12. Buzz68

  Begin toch eens te accepteren dat iedereen het Covid virus zal krijgen. Het virus is er, en zal nooit meer verdwijnen.

 13. SubTec

  En dat allemaal voor een virus dat heeft laten zien niet erger te zijn dan een gewone griep!

 14. SubTec

  Wat mij betreft heeft het RIVM helemaal afgedaan als deskundige.
  Het is een politiek activistisch leugenclubje, niets meer en niets minder.

 15. SubTec

  Waarom is iedereen zo bang voor besmetting met een virus dat bewezen heeft niet gevaarlijker te zijn dan een standaard griepvirus?

  1. Waldorf_en_Statler

   Waar heeft u dat bewijs gevonden?

   1. SubTec

    We komen 4000 “slachtoffers” tekort om hetzelfde aantal slachtoffers te hebben als de griep in bv 2018…. een griep waar geen enkel zinnig mens in paniek van zou raken of geraakt is!

    Bovendien zag ik net op TV dat de rechtbank dit ook toegaf (Rechtszaak die Viruswaanzin tegen de staat had aangespannen)
    Maar zie hier ook antwoord op kamer vragen
    h**ps://viruswaanzin.nl/informeren/antwoord-kamervragen-ifr-van-covid-19-ligt-tussen-032-en-100/

    1. Carstens van Schagen

     @SubTec: Doe geen moeite!

  2. combat le pelicule

   Ho subtec, ik ben niet bang noch angstig, we spreken op dit moment immers over 0,005% besmettingen in Nederland dus letterlijk 0,0

   1. combat le pellicule

    Corona is een onschuldig wintergriepje die door de Antichrist is verzonnen om christenen gedwongen thuis te houden.

   2. Pauline Kummer

    Waarom Trump dan wel? Of is het zo dat hij zijn laconieke houding van in het begin betreurt.
    Volgende week een dagje Düsseldorf, ik neem de zaak serieus: ”   

    Wie in de zomer van 2020 naar Duitsland reist kan beter een mondkapje meenemen. Het dragen van mondkapjes is verplicht (Maskenpflicht) op veel plekken in Duitsland. Wie over de grens boodschappen gaat doen, gaat tanken in Duitsland, of het openbaar vervoer neemt moet verplicht een mondkapje dragen.

  3. Robin Hoed

   Standaard griepvirus raken we ook al door in paniek.

 16. Caesar Lion Cachet

  LS…

  Chaos is het doel en daarna Ordo ab Chao…
  Rutte ook weer tevreden ! Samen met Bea / Soros / Bill en de hele Illuminatie kliek.

  1. Ab Infinitum

   Putin, met gedoogsteun van speldjesverzamelaar Wilders en Thierry die versoepeling van de sancties tegen Rusland bepleitte.

 17. 56RdK

  “Wat een grap” Wout?
  Het bewust mensen massaal ziek laten worden (“virus kan geen kwaad”, carnaval kan gewoon worden gevierd”, verplegend personeel hoeft geen bescherming”, mondkapjes niet nodig”, etc. etc.) totdat de dood erop volgt, noem ik geen grap maar ronduit aanzet tot moord! Én tot aantasting van het lichamelijk welzijn en (economische) ontwrichting van de samenleving!

  Dus onder andere die klootzak Van Dissel, die ook nog genoteerd staat op een zwarte lijst van medici, die behoort per direct te worden ontslagen én met de verantwoordelijke politicy (Bruins, De Jonge, Rutte) strafrechtelijk te worden vervolgd! Wegens het aanzetten van dood door schuld, lichamelijke verminkingen, sociaal-economische ontwrichting van de samenleving en het verkopen van pure leugens!
  Verder zou de geestesgesteldheid van die lul Van Dissel nader onderzocht moeten worden, wellicht kickt hij erop als er weer zovelen overlijden.

 18. 56RdK

  En dat het RIVM nu draait komt omdat het nu niet meer zo helder is dat zij én VWS eind vorig jaar en begin 2020 compleet hebben gefaald! Gefaald omdat men onder andere alle hier beschikbare voorraden aan beschermingsmiddelen had verkocht!

  Dus moest de leugen in stand blijven dat beschermingsmiddelen niet nodig waren, dat mondkapjes geen bescherming boden. Maar ja, al is de leugen nog zo snel, de waarheid achterhaald hem wel.

  Ach, onze ‘uitstekend functionerende crisismanager’ Rutte zal wel weer een list en bedrog bedenken om zijn stemvee de waarheid te onthouden.

 19. harte385

  Er zijn voor vele miljoenen aan kapjes ingekocht maar bijna niemand koopt die slechte dingen. En nu ze met die rotzooi blijven zitten moet er even wet gemaakt worden om die onzinnige en zeer slechte kapjes voor veel te hoge prijzen te verkopen. Deze kapjes plus de zelf gemaakte kapjes werken totaal niet om een virus tegen te houden, waarom moeten ze anders in zieken huizen en labs een speciale keuring hebben.

  1. Bloemkist

   Totaal waanzinnig antwoord dit. Ga je mond spoelen met je verderfelijke misleidingen.

 20. Robin Hoed

  Is het nog zo dat je in het ov wel verplicht bent een mondkapje te dragen, maar een medisch mondkapje niet is toegestaan (boete!), want die zijn voor medisch personeel.
  Je was echter wel verplicht een niet goedgekeurd mondkapje te dragen (verkrijgbaar bij de Action en dergelijke).
  Hoe serieus kun je dat alles dan nemen?

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.