‘Orbán als dictator’ is een links-liberaal mediaproject dat in de werkelijkheid niet bestaat’

Nederland en Hongarije onderhouden al vele jaren uitstekende relaties op alle vlakken. Toch weten we eigenlijk maar bitter weinig van het land, maar oordelen wel…. Alle reden voor Frits Bosch om samen met Hongarije-kenner László Marácz het zoeklicht op Hongarije te zetten. We doen dat in een aantal delen. Vandaag: Victor Orbán.

Viktor Orbán studeerde rechten in Boedapest (1981-1987) en werkte voor het ministerie van Landbouw. In 1989 kon hij met een beurs van de Soros Foudation een jaar in Oxford studeren. In 1988 was hij medeoprichter van Fidesz, de Bond van Jonge Democraten. Orbán kreeg bekendheid door in juni 1989 bij de herbegrafenis van Imre Nagy op te roepen tot vrije verkiezingen en terugtrekking van de Sovjet-troepen. In 1990 kreeg hij namens Fidesz een parlementszetel. Van 1998 tot 2002 was hij premier en sinds 2010 is hij dat opnieuw.

Vanwege de vluchtelingencrisis liet Orbán een 4 meter hoge en 175 kilometer lang hek langs de Servisch-Hongaarse grens bouwen. Vanaf september 2015 werd de toestroom van migranten naar Hongarije stopgezet. Dit hek lokte verontwaardiging uit bij mensenrechtenorganisaties en de regeringen van EU lidstaten. Orbán wil het land beschermen en Europa behoeden voor islamitische vluchtelingen uit het Midden-Oosten. Hij is lid van de Hongaarse Gereformeerde Kerk. Zijn vrouw, de juriste Aniko Lévai, en hun kinderen zijn katholiek.

Bedreigt Orbán de rechtsstaat? Is het terecht dat hij soms dictator wordt genoemd. Is er voldoende vrijheid van meningsuiting? Kopen Fidesz-aanhangers media op om tegenstanders monddood te maken?

László Marácz: ‘Orbán als dictator’ is een zorgvuldig opgebouwd links-liberaal mediaproject dat in de werkelijkheid niet bestaat. Dat beeld van Orbán dient twee doelen. Enerzijds kan men Hongarije steeds weer onder druk zetten als het zich verzet tegen het machtscentrum in Brussel. Anderzijds is het een Westerse afleidingsmanoeuvre om tegen de bevolking van de West-Europese landen te kunnen zeggen: “Hier is alles in orde met de rechtsstaat, zie de kwade dictatuur van Orbán in Hongarije, knijp je handen dicht met Rutte, Macron, en Merkel.”

Niets is minder waar. De coronacrisis heeft helder gemaakt dat er onder leden van de EU rechtsstatelijk falen plaatsvindt. Dat wil niet zeggen dat Orbán niet veel macht heeft. Hij heeft drie keer op rij de nationale verkiezingen gewonnen met een tweederde meerderheid. De coalitie van Orbán is een politieke beweging en streeft naar politieke macht om het conservatieve programma te verwezenlijken.

Maar er zijn in Hongarije voldoende maatschappelijke tegenwichten. De Hongaarse politiek is gepolariseerd in twee kampen: de conservatieven van de Orbán-coalitie en de links-liberalen die ook oud-communisten en/of hun kinderen herbergen. Hoewel deze laatste coalitie nog steeds een mediaoverwicht heeft, horen we alleen maar over het vermeende mediaoverwicht van Orbán. De links-liberale coalitie bracht Hongarije in 2006 op de rand van een financiële afgrond. Het is onwaarschijnlijk dat deze groep politici met een neoliberaal profiel in Hongarije een meerderheid zullen krijgen. Zij roepen over de ‘dictatuur van Orbán’, maar dat is paradoxaal.

Als Hongarije een dictatuur is hoe kan de links-liberale oppositie bij de gemeenteraadsverkiezingen in oktober 2019 de burgemeesterspositie van de hoofdstad Boedapest winnen? Ik verneem daar in de Nederlandse media geen analyse over…..

Frits Bosch, auteur van “Risico als obsessie, “Dat is het risico”, “Wereld op een keerpunt” “Onbehagen bij de elite, “Schaft ook Nederland zich af?” en “Feminisme op de werkvloer.

Andere afleveringen in de Hongarije-reeks van Frits Bosch en László Marácz: Deel 1. Deel 2. Deel 3. Deel 4.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

35 reacties

 1. Florissa

  Steeds meer mensen hebben de NPO,of een krant niet meer nodig om de waarheid te achterhalen,
  Journalisten maken zich keer op keer schuldig aan ophitsen ,of het overschrijven van een stukje uit een of ander antifa blaadje.
  Door staatssteun kunnen ze nog verder gaan met hun praktijken,de verkoop is volledig in elkaar gestort, en dat werd de hoogste tijd .

  1. Piet51

   @Florissa
   Welke media, behalve de publieke omroepen, worden met staatssteun in de lucht gehouden, omdat hun verkoop volledig is ingestort? Ik denk, dat we in Nederland een fraai medialandschap hebben, dat weerspiegelt hoe er in Nederlandse bevolking over allerlei vraagstukken wordt gedacht. Als een bepaalde visie te weinig aanhang heeft, zullen er weinig media op aanhaken. Zo gaat dat in een vrije samenleving.

   1. Blondie

    Piet51.

    Nederland was een vrije samenleving.
    Fraai media landschap, is al jaren verleden tijd.

    De Linkse overheersing is dusdanig, dat het vrije woord stamt uit de vorige eeuw.

   2. Grasmaaier

    Ik verneem graag de reactie van Piet51 op de inhoud van dit artikel van Frits Bosch.

    Piet heeft een aantal keren laten doorschemeren dat hij een kenner is van Hongarije, zowel politiek als qua samenleving.

    Wat Frits Bosch en László Marácz schrijven komt op me over als inside information. Daarnaast hoor ik graag de mening van een deskundige die aan de andere kant van het spectrum staat.

    1. Piet51

     @Grasmaaier
     Dat moet dan heel vaag doorschemeren zijn geweest. Ik ben er inderdaad een aantal keren geweest, mijn vrouw veel vaker en recenter, en ik heb een paar kennissen daar en ex-Hongaren hier als kennis. Maar een deskundige zou ik mij niet willen noemen.
     En ik voel niets voor het afleggen van verantwoording. Ik zou er alleen over willen zeggen, dat mijn informatie overeenkomt met wat de Nederlandse media in meerderheid berichten. Maar ik heb het flauwe vermoeden, dat je dat niet overtuigt. Mag natuurlijk.

    2. EvertB

     h**ps://mobile.twitter.com/nausicaamarbe/status/1040526567414353920 (gecorrigeerde link van MB) geeft een genuanceerder beeld over Orbáns Hongarije. Grootschalige corruptie en machtsmisbruik. Ook de EU gaat niet vrijuit.

     1. Mogguh

      als Hongarije het EU-decreet volgt, dan heeft de bevolking: corruptie, een gebrekkige democratie én migratie. Nu hebben ze ook corruptie en een gebrekkige democratie maar iig GEEN migratie. Tja … dan heeft dat laatste toch voordelen.

      Mirjam152

      In Nederland heerst ook corruptie bij het leven en de democratie is ook gebrekkig plus dat we ook nog eens opgescheept zitten met dat stelletje parasiterende geimporteerde getriefel, dus geef mij ook desnoods de eerste situatie maar!

     2. Beukman

      Dank.

      In conservatieve EU-sceptische kringen geldt Orbán als voorbeeldige leider: de sterke man consolideert een nationalistische staat, beschermt zijn cultuur door moslimmigratie te weren en buigt niet voor Brussel. Dat hij daarbij liberale waarden aan z’n laars lapt en xenofobie uitdraagt, nemen zijn bewonderaars voor lief: zo’n aanpak zou nodig zijn om de westerse beschaving te redden.

      Maar aan de regeringsstijl van Orbán kleeft weinig westerse beschaving. Het is de totalitaire stijl van de oosterse potentaat die alle macht en rijkdom naar zijn eigen clan toetrekt. Orbáns regering heeft de grondwet aangepast om het Constitutionele Hof de politieke kleur van de regerende meerderheid te geven. Dit nadat het Hof vaak negatief oordeelde over wetsvoorstellen van zijn partij. Orbáns regering frustreert het functioneren van de pers en maatschappelijke instituten. Ook faciliteert de regering corruptie op grote schaal: met de president bevriende oligarchen, alsmede familieleden krijgen miljardenopdrachten, grotendeels afkomstig uit EU-fondsen.

      Selectief
      Mij verbaast het hoe makkelijk Orbáns bewonderaars in het Westen over zulke misstanden heenstappen, terwijl ze al bij een schim van machtsmisbruik of corruptie in Brussel of bij de eigen regering op de achterste benen staan om een exit of kabinetsval te eisen. Deze selectieve boosheid kent geen logica. Of het moet de aanname zijn dat wie zijn land voor moslims afsluit, daarbinnen de democratie eigenhandig om zeep mag helpen. Abusievelijk noemt Orbán zijn land een democratie, zij het een ’illiberale.’ Zonder liberalisme is er geen vrijheid en zonder vrijheid geen democratie. Orbáns rooftotalitarisme beschadigt Hongarije. Terecht dat Brussel nu eindelijk in beweging komt.

     3. Mogguh

      Geen moslims mag zijn prijs hebben, snap je het nu Beukman?

      Kan je nagaan hoe dat schorum gehaat wordt!

     4. Beukman

      Maar waarom stapt Orbán eigenlijk niet uit de EU, Mogguh?

     5. Mogguh

      Weet ik veel en het interesseert mij ook niet, vraag het hem, maar ik ben dik tevreden met hem en dat hij de pers muilkorft en de oppositie kalt stellt, so fuckin what, dat is toch maar links geteisem en dat ziet Orban goed!

     6. Beukman

      Nou die linkse muggen nog. Als Orbán die ook nog aanpakt samen met de homo’s, zal hij zich echt onsterfelijk maken.

 2. plakband

  Rutte en de dictatuur van het partijkartel.
  Incompetente ministers die Sinterklaas spelen.
  Een werkelijkheid die volgend jaar kan worden gestopt.

  Stemzeweg.
  Stem PVV of FvD en Nexit voor het te laat is.

 3. sonny

  Ôrban volgt niet de door EU geplaveide linkse paden, dús is hij een verachtelijke dictator, die door de media als misdadig geframed moet worden!

 4. Cootje

  Heerlijk die luis in de pels van het ondemocratische gedrocht dat de Europese unie wordt genoemd. En waar Nederland geleid door Pinokkio tot 2058. 1 miljard extra per jaar meer mag betalen om de zuid Europese opvreters in het leven te houden. De Oostblok landen laten zich niet piepelen door dikke Frans Timmermans en zijn malloten . En trekken hun eigen plan en er is er geen in in Brussel die daar de stekker er uit durft te halen. In maart in Nederland verkiezingen en het is te hopen dat de verdeeldheid zich gaat uitbetalen 10 jaar ramkoers met Pinokkio en ja en nee niet te kunnen onderscheiden is gebruikt maken van de macht ook een dictator

 5. Meriadoc Brandebok

  “Hij heeft drie keer op rij de nationale verkiezingen gewonnen met een tweederde meerderheid.”

  Orban heeft een tweederde meerderheid, terwijl hij minder dan de helft van de stemmen kreeg en de eerste keer slechts iets meer dan de helft.

  Hoe denk je dat dat komt?

  We mogen ons inderdaad in de handjes knijpen met een democraat als Rutte. Vergeleken met de dictator Orban hebben wij het getroffen.

  Een goed artikel: h**ps://mobile.twitter.com/nausicaamarbe/status/104052656741435390. Een noodzakelijk tegenwicht op de Orban-verering in dit artikel.

  Overigens voorspelde de Hongarije-kenner in dit artikel in Elsevier (2017) dat de rol van Europa geopolitiek snel zou zijn uitgespeeld. Inmiddels is de VS geïsoleerd.

  1. Stanly2000

   Guus, welke rol speelt de EU op geopolitiek vlak? Ik kan er zo gauw geen bedenken.

   1. Stanly2000

    Blijkbaar kost het Guus grote moeite om één rol van de EU in de geopolitiek te vinden.

  2. Cootje

   Democraat rutte ??? . De voetveeg van Merkel die weer word verwend door de oude vrouwenzender MACRON . Die zijn ontevreden bevolking in toom houd met onze centen .DEMOCRATEN ???????

  3. EvertB

   h**ps://mobile.twitter.com/nausicaamarbe/status/1040526567414353920

 6. DubbelZout

  Binnenkort op DDS een lofzangserie van Frits over Poetin, Trump, Loekasjenko en Kim Jung Un

  1. Cootje

   Die kunnen het nog goed doen. Lubbers greep in de pensioenpotten , Kok het beruchte kwartje wat niet is terug geven. Balkenende eerst het zuur nooit meer het zoet, en het ergste 10 jaar Pinokkio heeft top instellingen in Nederland om zeep geholpen het CBR het UWV de belastingdienst, de GGD het NWVA , politie douane en het leger , het WODC voor het wetenschappelijke aangepaste woord, en daar buiten koeien met gouden hoorns beloofd , dus onze zogenaamde model burgers met macht , hebben bereikt dat een van de twee partners mag werken om direct of indirect de BV Nederland en zijn Europese bondgenoten te onderhouden , noemen ze legale prostitutie

   1. Ernest Stern

    Een tijdje geleden wist Cootje nog zeker dat de EU vanwege Corona definitief zou instorten.

    Daar horen we onze ziener niet meer over.

    1. Factor

     etc

 7. Ernest Stern

  Frits Bosch zwijgt oorverdovend over de corruptie van Orbán en zijn familie. Uiteraard zwijgt hij evenzeer over de persbreideling en zijn pogingen de Hongaarse democratie om zeep te helpen.

  h**ps://www.telegraaf.nl/nieuws/474443771/orban-sloopt-de-democratie
  h**ps://www.trouw.nl/nieuws/vriend-zijn-van-orban-levert-veel-eu-geld-op~b5e9d4ab/

  1. DubbelZout

   Verpest het populistisch feestje nou niet 😀

  2. Mogguh

   De Nederlandse democratie daar is ook zat op aan te merken, en corruptie tiert ook welig in Nederland en we zitten opgescheept met zo’n kleine twee miljoen parasiterende geïmporteerde uitvreters veelal van islamitische komaf met alle ellende van dien, dus geef mij Hongarije maar met Orban, alles beter als die Rutte en zijn politiek correcte bende.

  3. ervi

   Ernest Stern zwijgt oorverdovend over de corruptie van WA en zijn familie, voor wie de Nederlandse belastingbetaler jaarlijks ruim over de 40 miljoen Euro dient te betalen, om hun paradijsje in stand te houden.
   Uiteraard zwijgt hij evenzeer over de manipulerende en demoniserende MSM in Nederland en de om zeep gebrachte Nederlandse democratie.

   1. Mogguh

    En de zwaar corrupte EU met zijn duizenden frauderende ambtenaren moet helemaal de hypocriete bek dicht houden!

   2. Ernest Stern

    ervi lost het probleem op door over iets anders te beginnen.

    1. ervi

     Stern, jij hebt klaarblijkelijk een probleem met de corruptie van Orban. Ik heb meer een probleem met de corrupte Oranjes. En dat is niet iets anders; sterker nog, dat is zeer vergelijkbaar.

     1. Ernest Stern

      Begrijp ik, ervi, ik heb ook veel problemen met de lage rentestand en de oplopende werkloosheid.

     2. ervi

      Stern lost het probleem op door over iets anders te beginnen.

     3. Factor

      enz

 8. Kneudel

  Geen vrije media. Geen vrije verkiezingen. Zo’n beetje het meest ondemocratische land in de EU.

  Laat dat beetje maar weg.

  Nogal wiedes dat extreemrechts hier mee dweept.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.