Amerikanen evacueren gewoon door, volgens Bijleveld niet reëel dat Nederland hetzelfde doet

Ondanks de zware explosie van de zelfmoordterrorist op het vliegveld van Kaboel, gaan de Amerikanen gewoon door met het evacueren van mensen. Demissionair Defensieminister Ank Bijleveld meent dat het voor Nederland niet reëel is om voor komende dinsdag, de deadline die de Taliban oplegde, nog mensen te evacueren.

Volgens het Pentagon zijn er de afgelopen 24 uur zo’n 13.000 passagiers meegenomen op een vlucht uit Afghanistan. De Amerikanen namen 8.500 passagiers voor hun rekening, andere landen de overige 4.500, meldt de NOS.

Maar terwijl de Amerikanen zelfs met geheime operaties nog mensen weten te evacueren, trekt Nederland de handen ervan af. Prima dat we hier en daar nog wat mensen hebben kunnen redden, maar het moet natuurlijk niet te gek worden. De geheime operaties van de Amerikanen werden gedaan door vrijwilligers onder Afghanistan-veteranen en hebben daarmee zo’n 500 Afghanen in veiligheid gebracht.

Het contrast kán haast niet groter. De Amerikanen doen er alles aan, met gevaar voor eigen leven, om hun beloftes na te komen. En Nederland doet precies wat nu nog binnen één of ander risicoprofiel past en houdt het daarna gewoon voor gezien. Dan wordt de focus weer snel gelegd op militaire beperkingen of tekortkomingen bij onze bondgenoten.

Het is te hopen dat demissionaire ministers Sigrid Kaag (Buitenlandse Zaken) en Ank Bijleveld (Defensie) hier nog lang last van gaan krijgen, want dit is echt een kolossale fout geweest. Ze hebben niet eens het lef om bij zichzelf te rade te gaan en de hand in eigen boezem te steken. Mensen worden zonder moeite aan hun lot overgelaten, alleen omdat deze dames maandenlang hebben zitten slapen.

Een oproep van de redactie: door de coronacrisis heeft DDS het, net als veel andere websites, ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze omroep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!

En de mensen die de Nederlandse overheid wél heeft gered, komen ook beroerd terecht. Want ook op dat vlak heeft het demissionaire kabinet de boel weer eens zwaar verprutst. Je zou bijna denken dat het hier gaat om een soort patroon…

 

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

48 reacties

 1. por favor no borres

  Het is ronduit belachelijk dat geheime operaties niet tijdig aan DDS worden gemeld.

  1. Jack Flash

   Kokkie hep nix te melden, en kaagvaag blijft in gebreke.

   1. vlekkenoplosser

    al kaq zou zich diep moeten schamen helaas baadt de heks in arrogantie !

    1. Poeniem Noegien

     De heks Kaag moet op de brandstapel.

     1. usb3.0

      Vroeger gebeurde dat poeniem

     2. Albert Egbert

      USSbtje vind het heel normaal wat er in vroeger tijden allemaal met andersdenkenden uitgehaald werd..

     3. usb3.0

      Waar meent tamil dit te lezen? ik zal het even beantwoorden, nergens!

     4. ElGuapo

      Speciaal voor gedrochten zoals jij zouden vroegere tijden toepasselijk zijn kwakma.

  2. ElGuapo

   De nutteloze bijdrage van de nutteloze gepensioneerde falafelzuiger vanuit casa del idiota.

 2. Monty

  Zou Nederland blijven evacueren zou ze het verwijt krijgen dat ze onnodig levens op het spel zou zetten door grote gevaren te negeren.

  Het zal nooit goed zijn. Wie ook die beslissing zou nemen.

  1. usb3.0

   Nee hoor monty, diegene die nu beslissingen nemen doen het nooit goed, het type dat jij altijd zal verdedigen..

   1. Poemien Noegien

    Leugens verdedigen, niet slim.

   2. Monty

    Baudet zou de zelfde beslissing genomen hebben usbtje.

    En geniet je van die beelden van Afghanistan?
    Maak je je al voorstellingen hoe Nederland er uit zal zien in jou gewenste burgeroorlog in ons land mannetje.

    1. Poemien Noegien

     @Monty: Zie jij die beelden op televisie?

    2. usb3.0

     monty blijft ze verdedigen en is een beetje gefrustreerd merken we, maar dat geeft niet, verder zijn diegene die nu beslissingen nemen slechts marionetjes.
     Waarom gaat monty zelf niet naar Afghanistan?

     1. Poeniem Noegien

      Helemaal eens met de beste debater van DDS.

     2. Monty

      Droom jij maar van je burgeroorlog in ons land met bijbehorende bloedbaden en slachtoffers mannetje.

     3. usb3.0

      Sssst stil naar monty, mensen wakker schudden is niet verkeerd, jij bent inmiddels klaar wakker en ook een beetje gefrustreerd das ook inmiddels duidelijk

 3. Heinzelmann

  Stel dat er zo’n 1000 extra mensen meegenomen zouden kunnen worden, naar Nederland, waar laat je ze. Het (scheld) commentaar zou niet van de lucht zijn geweest. Nu al problemen, Harskamp, Deelen. De kritiek van Jan Publiek hier op DDS is genadenloos.

  1. Poeniem Noegien

   Het beste is al die Afghanen op te sluiten in concentratiekampen en dan rustig afwachten tot ze van de honger zijn gestorven.

   1. Brenda Welsh

    Ik vind dat helemaal niet best. Ronduit immoreel.

    1. Poeniem Noegien

     De sokpop van Ernst Egberts zit weer hoog op de kast. Dit was dus raak.

     1. usb3.0

      Tuurlijk, sws zijn ze vandaag wat snel op de kast

     2. Klaus Schwab

      Je hebt wel hele rare ideeen zeg ! In welke psychiatrische inrichting zit je Poeniem ?

     3. usb3.0

      Even goed kijken schääp poeniem poemien

  2. Vrijedenkert

   Er wordt hier niet geroepen dat men op het laatste moment maar massaal jan en alleman mee moet nemen met de evacuatie die trouwens al is gestopt.
   Grootste commentaar is dat men veel vroeger had moeten beginnen met plannen en uitvoeren van evacuatie omdat datum van vertrek allang vaststond en al weken duidelijk is dat de Taliban bestaande regering en overheid omver zou werpen omdat men al weken bezig is om in sneltreinvaart alles te veroveren zonder noemenswaardige tegenstand van leger en politie.
   Op tijd dus ver van te voren plannen en op tijd beginnen met gedeeltelijk evacureren na sterke aanwijzingen en zorgen dat eigen personeel, tolken en bewakers het land verlaten.
   Nederland had helemaal niks gepland en was nog steeds aan het vergaderen over alleen tolken of toch meer zoals veilligheidspersoneel etc, toen de Taliban Kabul al lang en breed in handen hadden wilde de Tweede Kamer in de week erna nog uitgebreid vergaderen hoe het aan te pakken.

   Dit geeft mooi aan hoever men van de realiteit is verwijderd in slangenkuil Binnenhof.

   1. Poeniem Noegien

    We hadden veel meer Afghanen moeten bevrijden. Ruimte zat in de nieuwe concentratiekampen.

 4. Heinzelmann

  Stel dat er zo’n 1000 extra mensen meegenomen zouden kunnen worden, naar Nederland, waar laat je ze. Het (scheld) commentaar zou niet van de lucht zijn geweest. Nu al problemen, Harskamp, Deelen. De kritiek van Jan Publiek hier op DDS is genadenloos.

 5. GewoonJohan

  Quote :”..terwijl de Amerikanen zelfs met geheime operaties nog mensen weten te evacueren, trekt Nederland de handen ervan af.”

  De Nederlandse overheid is er niet voor Nederlanders maar alleen voor de EU.
  Wij kennen geen nationalisme want nationale trots en betrokkenheid is slecht.
  We mogen geen Nederlanders redden wat dat moeten we eerst aan Europa vragen.
  Europa ? Mag ik naar de W.C ?

 6. Joko

  Afgezien van het feit dat elke Nederlandse soldaat wel een eigen vertaler, een eigen chauffeur en een eigen slaaf hebben gehad, blijft duidelijk dat het ooit trotse Nederland verworden is tot een stam van lafbekken. Ik heb er ‘gemengde gevoelens’ over.

 7. NO8DO

  Waarom geen echte DDS kop als:
  Superlaffe Nederlandse commando mietjes kunnen aan hun Amerikaanse echte helden een voorbeeld nemen.

  1. ElGuapo

   Het enige superlaffe mietje ben jij met je opmerking.

  2. nexit_nooit

   Omdat die stoere redacteuren geen Marco Kroon voor hun deur willen hebben.

   1. vlekkenoplosser

    zou heel vervelend zijn , zeikt ie mogelijk in je portiek die lafaard

  3. vlekkenoplosser

   bij sommige kun je echt zien als de verpleging het druk heeft en de medicatie te laat is toegediend

   1. ElGuapo

    Inderdaad!

  4. Angelique1

   Dan raakt DDS met zichzelf in de knoop. Eerst grote verwijten dat mevr. Bijleveld te laat reageert en mevr. Kaag geen weerwoord heeft. Voeg daar aan toe dat lezers graag ingaan op daadkracht vanuit politieke motieven dat een rechts blok onder leiding van Thierry het kunstje van repatrieëring allang gefixed zou hebben. Het goede nieuws wat ik vanochtend op NPO1 in een reportage hoorde, is een contingent Afghaanse vluchtelingen zich in Turkije bevindt. Dat in aantal dit toeneemt en vandaaruit via een omweg alsnog Nederland met hulp zal bereiken.

   1. vlekkenoplosser

    uiteraard, niets anders verwacht , minder , minder , minder

   2. ElGuapo

    De eerste trek/sokpop is er alweer.

   3. vlekkenoplosser

    oja , dat vergat ik nog , asiel aanvragen in eerste veilige land van aankomst , doorreizen naar Nederland zou dus onmogelijk moeten zijn !

    1. ElGuapo

     Ruimte genoeg daar dus dat lijkt me een heel goed plan.

    2. Brenda Welsh

     Mensensmokkelaars zien er wel brood in om deze slachtoffers van een abjecte terreur in Afganistan verder te helpen. Daar is voldoende over gezegd en hoef ik niet verder over uit te wijden. Trouwens heel veel lezers van DDS hadden kritiek op de slappe aanpak van onze regering.

     1. ElGuapo

      Terug de kooi in sok/trekpop.

 8. Meriadoc Brandebok

  Kaag, Bijleveld en Broekers-Knol kunnen niet aanblijven. Ik verwacht dat zij tijdens het debat dan ook de eer aan zichzelf houden. Met name Kaag had reeds evacuatieplannen moeten hebben opgesteld in het geval van terugtrekking van de strijdkrachten.

  Ik zal geen traan laten om de val van deze incompetente figuren

  1. ElGuapo

   “Ik zal geen traan laten om de val van deze incompetente figuren”

   Niemand zal dat doen maar ik denk niet dat ze de eer aan zichzelf houden en opstappen. In hun ogen hebben ze alles gedaan wat ze konden doen ,ruim op tijd en ligt de schuld ergens anders.

 9. J. Punt

  Zo laat Holland zien dat ze eigenlijk nog lang niet startklaar staan voor de beruchte klimaattransitie. Ondanks de ronkende en mooie woorden en ‘beloftes’ is nu duidelijk dat wij dit echt niet kunnen regisseren voor “Het Klimaat!” Overal en alles zijn er problemen, regels, afspraken, richtlijnen, commissies, management enz die een normale gang van zaken onmogelijk maken. Vast en zeker krijgen de militairen waarschijnlijk de schuld van alles. Zo gaat dat altijd bij vrouwen, anderen hebben het ALTIJD gedaan en hun MOETEN het maar weer oplossen, denken ze..

 10. 56RdK

  “Mensen worden zonder moeite aan hun lot overgelaten, alleen omdat deze dames maandenlang hebben zitten slapen.”

  Héél veel van die mensen hadden daar helemaal niet moeten zijn, temeer diegenen die als vluchteling uit dat land om die reden hier een verblijf hebben gekregen omdat het
  d a a r te gevaarlijk voor ze zou zijn!

  En héél veel van hun hadden véél eerder uit eigen beweging al kunnen vertrekken!

  Sta d a a r maar eens bij stil, Wout!

 11. allid

  Nederland was actief met Task Force Uruzgan in de periode van 2006 tot en met 2010.

  Volgens de vlagceremonie in Sousterberg hebben ongeveer 30.000 Nederlandse militairen
  in Afghanistan gediend.

  Er staat ook dat: Twintig jaar inzet in Afghanistan kostte aan 25 Nederlandse militairen het leven…
  Er vielen ongeveer 140 gewonden.

  Afghanistan heeft zelf zo’n 33.000.000 inwoners.
  0.001% Nederlandse militaire aanwezigheid (0,000 909 090 909 091%) onder de bevolking.

  Volgens verschillende bronnen zijn er nu zo’n 2.500 mensen uit Afghanistan naar Nederland gehaald.

  Het Witte Huis meldt dat het aantal geevacueerde uit Afghanistan opgelopen is tot grofweg 105.000.

  0,003 % van de totale bevolking.

  Islamic Republic of Afghanistan (2004–2021)
  Volgens officieele Afghaanse cijfers:

  Afghaanse politie en militairen gedood.
  2018/2019 niet bekend
  2015–2017 45.000
  2002–14 21.008

  20 jaar inzet, een druppel op de gloeiende plaat.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.