Peiling Maurice de Hond: D66 stort in elkaar met verlies van 5 zetels, CDA kapot met verlies van 9 (!) zetels

De jongste peiling van Maurice de Hond heeft heel slecht nieuws voor D66. Want als er vandaag verkiezingen waren, dan zou de partij van Sigrid Kaag genoegen moeten nemen met 19 zetels. Dat zijn er 5 minder dan in maart en daarmee is D66 samen met het CDA de grote verliezer sínds de verkiezingen.

Volgens De Hond blijkt uit zijn peiling dat minder dan 75% van de mensen die op 17 maart op een bepaalde partij stemden dat nu weer zouden doen. Meer dan een kwart van de kiezers stappen dus over op een andere partij.

De grootste verliezers van de post-verkiezingsperiode zijn niet GroenLinks en de PvdA of zelfs maar de VVD. Blijkbaar vinden VVD-kiezers het wel prima dat hun partijleider flirt met een extreemlinks kabinet. Alles voor de macht.

Nee, degenen die volgens de peiling van de Hond er écht op achteruit gaan zijn D66 en het CDA.

Kiezers keren D66 de rug toe

Bij de verkiezingen van 17 maart kwam D66 nog uit op 24 zetels. Dat werd gepresenteerd als een historisch resultaat voor de partij, wat natuurlijk vooral veroorzaakt werd doordat het mediakartel graag wil dat Kaag ooit premier wordt. Daarvoor moest ze ‘winnen.’ 

Maar van die 24 zijn er in de peiling nu nog maar 19 over. En daarmee is D66 nog maar twee magere zetels groter dan de PVV; de partij die door D66 steevast wordt uitgesloten omdat het zogenaamd een ‘ondemocratische’ partij is… dat komt dan dus van een partij die zelf het referendum heeft afgeschaft. Maar dat geheel terzijde.

Voor Kaag is dit natuurlijk een desastreuze peiling… ware het niet dat Den Haag zich al lang niets meer aantrekt van de mening van het volk. De verkiezingen zitten erop. De zetels zijn verdeeld. Zij en haar ploeg bezetten 24 stoelen in het parlement. Als de kiezer daar nu spijt van heeft, soit.

Het CDA is weggevaagd

Ondertussen wordt maar weer bevestigd dat er echt niets meer over is van het CDA. Waar de christendemocraten op 17 maart nog 15 zetels kregen – wat toen al ontzettend zielig was – krijgen ze nu nog maar 6 zetels in de peiling.

Zes.

Dat maakt het CDA virtueel kleiner dan de BoerBurgerBeweging van Caroline van der Plas. Want die staat op 7 virtuele zetels.

In de peiling wordt de nieuwe partij van Pieter Omtzigt nog niet meegenomen – want die heeft nog geen nieuwe partij gepresenteerd. Als hij dat wel doet zal er virtueel natuurlijk een aardbeving plaatsvinden – eentje die mogelijk nóg meer zetels weghaalt bij het CDA. Dat wordt dan een tweede SGP, met dit verschil dat het CDA een ruggengraatloze, principeloze club van nepchristenen is.

Virtuele winnaars

Als er verliezers zijn, zijn er natuurlijk ook virtuele winnaars. De grootste stijger is BBB. Deze partij staat volgens De Hond nu op 7 zetels. De BoerBurgerBeweging is dus een serieuze middenpartij geworden; eentje die vooral aast op de plattelandsstem… van voormalige CDA-bastions.

Ook de Partij voor de Dieren wint twee zetels. Dat geldt ook voor JA21. Dat staat nu virtueel op 5 zetels.

Een andere grote winnaar is Volt. Want om voor mij totaal onbekende redenen staat die partij nu op 6 zetels in de peiling. Best knap aangezien het feitelijk natuurlijk gewoon om D66-jongeren gaat. Er zijn wel een paar verschillen met de moederpartij, maar dan gaat het vooral over gradaties.

Dan BVNL van Wybren van Haga. Dat staat op één virtuele zetel. Dat zijn er meer dan de partij op eigen kracht gehaald heeft – want BVNL heeft niet als partij meegedaan aan verkiezingen. Als zodanig zou je het een “winnaar” kunnen noemen. Tegelijkertijd geldt dat ze nu met drie Kamerleden in het parlement zitten. Daarnaast kreeg Van Haga meer dan 200.000 voorkeursstemmen op 17 maart, wat goed zou zijn voor een zetel of twee/drie. Officieel is het dus winst, maar praktisch gezien is het geen resultaat waar Van Haga, Ephraïm en Smolders blij van zullen worden.

Tenslotte is er nog de VVD. Want, geloof het of niet, ook de nepliberalen zijn een virtuele winnaar. Ja, echt waar. Mark Rutte wordt beloond voor zijn geflirt met extreemlinks. Want waar de VVD in maart 34 zetels kreeg zouden dat er volgens De Hond twee meer zijn als de verkiezingen vandaag waren.

Wat een volk, dat VVD-plebs.

De hele zetelverdeling

Een oproep van de redactie: door de coronacrisis heeft DDS het, net als veel andere websites, ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze omroep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!

Natuurlijk is het maar een peiling en kun je er niet blind op vertrouwen dat alles eraan klopt. FVD wordt vrijwel zeker bijvoorbeeld weer onderschat. Dat gebeurt stééds. Maar wat D66 en het CDA betreft geldt juist dat die partijen vaak groter worden ingeschat dan ze daadwerkelijk zijn. Zij worden gepusht door het mediakartel.

Voor D66 en het CDA is deze peiling van De Hond dus éxtra slecht nieuws.

Zo, prettige zondag, mensen!

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

107 reacties

 1. Eindbaas

  Het is nu 09:47, en Emile Takma heeft alweer het hoogste woord op DDS.
  We zouden er om kunnen lachen als het niet zo godvergeten triest zou zijn.

  1. Heinzs

   Offtopic: Bent u verantwoordelijk voor de Leverworstlijn of de rookworst als @Eindbaas op een.vleesverwerkende fabriek? U komt mij zo bekent voor. Herstel, bekend.

   1. ElGuapo

    Bent u verantwoordelijk voor alleen de ketchup of ook andere sauzen?

    1. usb3.0

     Heinrich is wereldkampioen niets zeggen, de kunst van het niets zeggen.

 2. Michael M

  Nieuwe verkiezingen uitschrijven !!!!!! Het is nu 1 Poppenkast!

  1. KippiX

   Die nieuwe verkiezingen worden ook een poppenkast en dan gaat de poppenkast gewoon weer verder in de tweede kamer. Niks zal dat veranderen. Dit systeem op, klaar, uitgeput, kapot, gesloopt en corrupt. Wat er wel overblijft, en hoe het wel zou moeten, ik weet het niet maar dat ons een ellendige tijd te wachten staat is mij wel duidelijk. En verkiezingen veranderen daar niks aan volgens mij.

   1. Emile Takma

    Is emigratie voor Kippix geen goed idee? Wie wil nu een ellendige tijd meemaken?

    1. ElGuapo

     Als je uitkering maar binnenkomt hé…

     1. Emile Takma

      Kippix kan zijn uitkering in het buitenland toch ook gewoon cashen?

     2. ElGuapo

      Had het over schlemieltje uiteraard maar die doet uiteraard alsof hij het niet snapt.

     3. vlekkenoplosser

      strónt vlé®k begrijpt niets , al spel je uit blijkt de hufter toch een onwetende te blijven. Zonde van de tijd dus.

    2. vlekkenoplosser

     sterke reactie strónt vlé®k. Tegen zoveel inhoudelijke argumenten kan niemand op. De genoemde argumenten zijn zo gebalanceerd onderbouwd echt perfect. Wat ben je een bijzonder minderwaardig mensch. De CO2 die jij uitblaast is werkelijk zonde gelet op de O2 die je daarbij verbruikt hebt. Wat ben je toch een miesgasser pur sang strónt vlé®k.

    3. Steiner

     Is de pil van Drion voor 24/7 zwakzinnige geen goed idee?

     1. vlekkenoplosser

      zwakzinnige die overlast veroorzaken , ik ben voorstander hoewel je een strónt vlé®k ook kunt uitspoelen

 3. Antihedo

  En de grootste relatieve daling is bij FvD. De partij is bijna gehalveerd in de peiling. Wat voor een desastreuze kop moet daar wel niet voor verzonnen worden.

  1. Emile Takma

   Van der Galien denkt dat het FvD in de peilingen structureel wordt onderschat. Ze staan dus eigenlijk op winst.

   1. ElGuapo

    Dat maak jij er weer van kwakma.

    1. Emile Takma

     Het was een ironische opmerking, Gapo. Had je dat niet door?

     1. ElGuapo

      Je bent niet in staat tot ironie….je ontwetendheid is niet geveinsd.

     2. vlekkenoplosser

      jouw ironie is niet te begrijpen strónt vlé®k !

   2. Monty

    Als Baudet genoeg mensen angst kan inboezemen met zijn ‘neocommunistische samenleving’ en het ‘Great Reset’ verhaal.
    Kan hij natuurlijk een hele grote worden.

    Moet hij het volk wel weten te overtuigen.

    1. ElGuapo

     Weersverwachting vandaag….. spetters uit Konty.

    2. usb3.0

     Angst! monty poept in zijn tenalady, haalt een spuitje zegt vervolgens dat ongevaccineerden het probleem zijn…

  2. Monty

   Maar FvD, JA21 en BVNL zijn samen goed voor 11 zetels.
   Dat is dan toch een winst voor FvD.

   Of zie ik dat verkeerd?

  3. vlekkenoplosser

   -11 zetels voor de coalitie , het is maar wat je relatief wil noemen ! Inzoomen op anderen om het eigen falen te verbloemen. Typische linkse eigenschap !

 4. Emile Takma

  “Ja, echt waar. Mark Rutte wordt beloond voor zijn geflirt met extreemlinks.”

  Samenwerking met GL en PvdA legt hem dus electoraal geen windeieren. Dat zal hem deugd doen.

  1. leukeditter

   donderstraal toch op takkewijfm de mensen zijn helemaal gek geworden, dit weekend overal steekpartijen en 90%!!! weer van dat kansloze woestijnvolk wat steeds sneller toeneemt door toedoen van VVD!!

  2. Cootje

   Rutte heeft gezegd niet met twee linkse partijen te willen regeren , je kan de boel romantiseren maar daar zijn de peilingen op afgestemd , Rutte heeft in geen een openbaar interview kenbaar gemaakt dat hij met twee linkse partijen wil regeren , dus waarschijnlijk de wens van onze gehandicapte . Wel zo als jij altijd zegt goed onderbouwen

  3. J. Punt

   Mij ook,

   Om het te vieren maar mijn 8e halve liter pils soldaat gemaakt voor twaalven. Zo hopeloos blij…Kan ook haast niet wachten om een 3e, 4e, 5e, enz.. prik te halen als ze dat willen.

  4. september

   En wat die leukeditter zegt die moet zelf opdonderen blijf je maar hier

   1. vlekkenoplosser

    september ontsnapt aan de begeleiding op de afdeling ? pas maar op dat ze je niet pakken anders heb je zo de riempjes weer om je middel

 5. StemPzeweg

  FvD op -3 zetels, maar die forum overwinning zit eraan te komen 😅

  1. Emile Takma

   In Forumland ligt hun aanhang boven de 95%.

   Dat gaat dus helemaal de goede kant op.

  2. leukeditter

   op 3 zetels?? en dat geloof jij natuurlijk..wacht maar af

 6. Michael M

  Het stemrecht zou men met 10 jaar moeten verhogen. Hiermee krijg je werkelijke stemcijfers maar juist van mensen welke op zichzelf staan, in hun eigen levensonderhoud moeten voorzien alles moeten bekostigen en hun rekeningen moeten betalen. Om zo jong en van velen nog inwonend en dan zo vroeg te mogen stemmen strookt niet met de werkelijkheid. Voor een aantal uit die groepen wordt politiek gezien als het stemmen op zoals in tv programma’s met muziek talenten. Stemrecht moet op de schop.

  1. ElGuapo

   Stemrecht aanpassingen zijn zeker een goed idee.
   Als een stem keuze op een partij een groter effect zou hebben op het leven van de kiezer zouden er waarschijnlijk heel veel andere keuzes gemaakt worden. Niet zoals nu dat een groot deel meeloopt met de rest en/of zonder enige informatie een keuze maakt.

   1. Vanduinen

    Ik sluit mij hierbij aan. Om te mogen stemmen is een opleiding aan de Lagere School niet voldoende.

    1. ElGuapo

     Nee uitbazuinen waarom zou een opleiding een rol daar in moeten spelen?

     1. Ab Infinitum

      Je zou instaat moeten zijn het Latijn van Baudet te kunnen begrijpen om een wel overwogen keuze te maken. Je kan niet alleen afgaan op een mooi overhemd met manchetknopen. Het woord wil ook wat.

     2. ElGuapo

      @ab Om die weloverwogen keuze te maken is het dus van belang om je te verdiepen in de partijen. Er zijn genoeg laaggeschoolde mensen die dat gewoon kunnen.

    2. Emile Takma

     Te overwegen valt een vorm het census-kiesrecht weer in te voeren, alleen mensen met een academische opleiding en een eigen inkomen boven de 50.000 euro mogen stemmen.

     1. ElGuapo

      Dan mag je dus nooit meer stemmen kwakma….daarnaast is dat een belachelijk dom idee maar te verwachten van iemand zoals jij.

     2. Eindbaas

      Uit de reactie van Takma kun je opmaken dat hij zichzelf uitermate hoog in de pikorde plaatst. Hierbij vergeet hij echter zijn linkse, zweverige humanistische standpunten voor het gemak maar weer even.
      De zelfverklaarde intellectueel zet zichzelf weer schaak. Het ‘rechtse mensen’ tr0llende lùlletje.

     3. Emile Takma

      De opmerking was ironisch bedoeld, Eindbaas. Had je dat niet door?

     4. Eindbaas

      Dat was deze niet, Emile. Dat weet je.

     5. Emile Takma

      Je had het dus niet door.

      Het verstaan van ironie vergt een begin van intelligentie.

     6. Cootje

      Dus mag ik als staatsburger van Nederland van mij pensioen en AOW inkomsten en mij eigenvermogen elkaar 17000€ aftikken jou uitkering bekostigen , terwijl ik in mij 55 jarige loopbaan een godsvermogen heb afgedragen aan onze maatschappij , waarvan sins de invoering euro en vooral de laatste 10 jaar alle gemeentes en nationale instellingen in Nederland zijn verkwanselt tot een bananen republiek , bakken met geld naar zuid Europa gestrooid , en als alle garantstellingen die ondertekent zijn moeten worden uitgekeerd kunnen over 200 jaar onze kinderen er nog voor werken , Nederland waar die gehandicapte een product van is , is met hard werken door onze ouders en door ons groot gemaakt , en hoeveel ongeschoolde er prachtige bedrijven in de steigers hebben gezet , te min om mee een discussie mee te hebben .

   2. Rieks

    Als we toch wat rechten gaan wijzigen laten we dan ook het jeugdstrafrecht meenemen.

  2. Monty

   ”Het stemrecht zou men met 10 jaar moeten verhogen.”

   Zou je dit ook bepleiten als de partij van jou keuze de grootste zou zijn?

   Dan was er zeker niks aan de hand geweest met ons stemrecht.

   1. ElGuapo

    “Zou je dit ook bepleiten als de partij van jou keuze de grootste zou zijn?”

    Jazeker!

    “Dan was er zeker niks aan de hand geweest met ons stemrecht”

    Meer gespetter van konty.

   2. Tepelkloofje

    Stemrecht met 10 jaar verhogen zie ik eerlijk gezegd niet zo zitten. Het was ooit 21, nu is het 18, terugschoeven naar 21…mwoah..daar kunnen we eens een debatje aan besteden. Wat ik denk dat een veel effectievere manier is, is het ouden en bijzonder simpele principe van “de betaler bepaalt”.
    Vergeet niet dat het woord ‘politiek’ eigenlijk een afkorting is, die staat voor ‘politieke economie’. Oftewel: de beheerders van het landelijk huishoudboekje. En wie brengen in dat huishoudboekje de centen binnen? Juist, de belastingbetaler.

    Dus, mijn voorstel is stemrecht voor iedereen die loonbelasting (de werkenden), winstbelasting (ZZP etc), of vermogensbelasting (pensionados) betaalt. Over uitzonderingen valt te praten, maar het basisprincipe is helder: niet bijdragen aan het geld dat binnenkomt, is niet meebeslissen over hoe het uitgegeven wordt.

    Simpel.

    1. Monty

     ”Simpel”

     Wel heel Simpel.

     1. ElGuapo

      Gespetter uit Konty.

    2. ElGuapo

     Als daar nog een aanvulling op zou zijn dat mensen alleen kunnen stemmen als ze goed geïnformeerd zijn dan lijkt me dat een goed idee.

  3. Vrijedenkert

   Michael M,

   Helemaal mee eens, stemrecht en volwassen leeftijd terug naar minimaal 21 jaar zoals het ook ooit was, het brein is pas volledig ontwikkeld rond de leeftijd van 24 a 25 jaar!
   Complete volksstammen waarbij het brein nog niet volledig is ontwikkeld en nog nooit een rekening hebben betaald of op eigen benen hebben gestaan dus geen verantwoordelijk hebben gedragen stemmen nu massaal op waardeloze flutpartijen als Groene Khmer, D666 of Partij van de Allochtonen…

 7. por favor no borres

  D66 verlies 5 zetels = -21%
  Volt winst 3 zetels = 100%
  CDA verlies 9 zetels = – 60%
  PvdA winst 2 zetels = 22%
  FvD verlies 3 zetels = 37,5%

  D66 stort in elkaar met verlies van 5 zetels

  Overdrijven is ook een vak.

  1. ElGuapo

   De nutteloze bijdrage van de gepensioneerde kipsate geleerde vanuit casa del perro.

 8. Monty

  FvD, JA21 en BVNL zijn samen goed voor 11 zetels.
  BBB 8 zetels en Wilders 17.

  Bij elkaar 36 zetels, als ze konden samenwerken zou dit een groot ‘recht’ blok zijn.
  Echter samenwerken is niet aan deze partijen besteed.

 9. Mushroom2100

  eeuwig zonde dat Thierry na z’n provinciale Staten overwinning geestelijk niet stabiel bleek te zijn waardoor de partij vanaf dat moment alweer af begon te brokkelen en thans een niet serieus te nemen partij is. De enige redding voor een meer sophisticated rechts conservatief blok is om deze partij vaarwel te zeggen en een volgende keer ja21 of BBB te stemmen. Ook de PVV van eindbaas Geert gaat geen soelaas meer bieden maar wmb niks dan lof voor deze icoon.

  1. Branzino

   @Mushroom2100
   “Ook de PVV van eindbaas Geert gaat geen soelaas meer bieden maar wmb niks dan lof voor deze icoon.”

   Lof voor zijn zitvlees, inderdaad. Maar wat heeft hij meer bereikt dan dat hij nog steeds kamerlid en zelfs partijleider is? Wat heeft Nederland aan hem te danken? Wat zou er in Nederland fout zijn gegaan, als hij er eerder mee was gestopt of zelfs helemaal niet begonnen as met de PVV?

   1. Mushroom2100

    Buiten het feit dat hij het geweten is van het realistische deel van de Nederlandse bevolking, heeft hij ook angstaanjagend vaak het gelijk aan zijn zijde. Helaas wordt hij structureel genegeerd omdat het kartel vindt dat hij de boodschap op een verkeerde manier brengt waaruit nog maar eens des te meer blijkt dat inhoud en feiten in de kamer er nauwelijks meer toe doen. Niets zeggende en tot niets leidende wollige taal maar politiek correct verwoord wordt geprevaleerd boven realisme. Geert kan er niet zo veel aan doen dat hij structureel door deze moreel verheven regenten buitenspel gezet wordt. Dat de VVD nog steeds op zetelwinst staat zegt vooral iets over de desinteresse of de ruggengraatloosheid van een groot deel van de Nederlandse bevolking. De enige manier om conservatief rechts nieuw elan te geven is om het over een andere boeg te gooien om te voorkomen dat we in de toekomst steeds het onderspit delven tegen de linkse idioterie.

    1. Emile Takma

     “De enige manier om conservatief rechts nieuw elan te geven is om het over een andere boeg te gooien”

     Aan welke boeg denkt u dan?

     1. ElGuapo

      Daar kan een van je alterego’s vast een antwoord op geven kwakma.

   2. Harry Haller2

    Wat een dom geklets Branzino. Diezelfde vragen kun je ook stellen t.a.v. andere partijen die nooit geregeerd hebben. Wat heeft Nederland aan de SP te danken? Wat heeft Nederland aan de PvdD te danken? Wat heeft Nederland aan de GroenLinks te danken?

    Feit is dat het glasheldere en feitelijke geluid van de PVV krachtig door Wilders verwoord wordt en daardoor al meer dan 10 jaar een zeer stabiele partij is die duidelijke en frontale oppositie voert tegen Marx Trutte en consorten. Ruim 1,2 miljoen medelanders van jou voelen zich hier zeer bij thuis.

    Bij elk kamerdebat is Wilders altijd prominent in beeld en aan zijn woorden wordt ruim aandacht besteed in alle media. Zonder die sterke oppositie was Nederland nog verder in het moeras gezonken dan nu het geval is. Oppositie is van levensbelang in een democratie – zelfs jij als overheidszwatelaar zou dat moeten beseffen.

    1. Monty

     ”feitelijke geluid van de PVV krachtig door Wilders verwoord”

     Is een pleonasme Harry. Wilders is de PVV en de PVV is Wilders

     Weet je dat nog steeds niet.

    2. Branzino

     @”Harry Hakker
     “Diezelfde vragen kun je ook stellen t.a.v. andere partijen die nooit geregeerd hebben.”

     Klopt helemaal, maar daar ging het hier niet om. De rest van je betoog onderstreept wat ik met mijn vraag wilde aantonen. Wilders heeft alleen maar veel woorden opgeleverd, verder helemaal niets gerealiseerd. Overal waar hij zo op tegen is, is gewoon verder gegaan. Ik vind het niet erg hoor, maar niemand kan beweren dat we minder immigratie, minder islam en minder EU hebben. Klimaat staat elk jaar hoger op de agenda en acties worden steeds verdergaand. Kortom, geen zichtbaar resultaat. Dat is niet erg, maar dan zou bescheidenheid passen. En het argument dat het zonder Wilders veel erger zou zijn geweest, is een vorm van analyseren die mij niet zo aanspreekt. Hoe het zonder Wilders zou zijn geweest, weet niemand. Ik droom er wel eens over na een plezierige maaltijd met goede wijn en leuk gezelschap. Maar ja, dan is het altijd zondag. 😉

     Met je voorlaatrste zin “Oppositie is van levensbelang in een democratie ” ben ik het overigens 100% eens. Waarom je de laatste zin toch weer meende te moeten toevoegen ontgaat me.

     1. vlekkenoplosser

      blabla bladieblablabla

     2. usb3.0

      Wilders heeft in nagenoeg alles gelijk gekregen.

     3. Branzino

      @usb3.0
      Wilders gelijk gekregen? Weet ik niet, want hij heeft zoveel geroepen. Maar in ieder geval niet in de acties die hij voor ogen had. Want:
      * minder immigratie: is niet gelukt, of misschien tijdelijk a.g.v. corona
      * minder islam: niet het geval
      * minder EU: niet gebeurd
      * Klimaat: staat elk jaar hoger op de agenda en acties worden steeds verdergaand.

      Conclusie: geen zichtbaar resultaat.

     4. ElGuapo

      Dezelfde conclusie die men kan trekken bij je ellenlange verhalen.

     5. Harry Haller2

      Branzino: natuurlijk kun je niet op resultaat bogen als je een roepende in de woestijn bent, geen meerderheid in het parlement bezit en alle andere partijen tegen je zijn. Wat verwacht je nou? Doe even normaal.

      Wilders waarschuwt al 14 jaar tegen de gevolgen van massa-immigratie, slechte integratie en de negatieve gevolgen van de niet-compatibele islam. Hij heeft daarin naar mijn idee gelijk, maar dat hij geen resultaat behaalt kun je hem natuurlijk niet verwijten – het is echt mesjogge dat je die lijn kiest. Het is de kortzichtigheid en woke quasi-progressiviteit van de andere deugpartijen die dat verhinderen. Of denk je dat Wilders ijzer met handen kan breken?

      Je redenering en argumentatie zijn zowel kortzichtig als buitengewoon dom. Had je soms een borrel teveel op?

     6. usb3.0

      branzebinootje doet natuurlijk uit de lucht.
      In alles wat Wilders heeft aangekaart/GEZEGT blijkt dat hij daar gelijk in heeft gekregen.
      Teveel islam, te weinig voor het eigen volk, teveel soevereiniteit naar Brussel, onze pensioenpotjes naar Brussel, de miljarden die naar Griekenland gingen, niet terug, nep parlement is ook een nep parlement, leugenclown rutte ontmaskert en zo kan ik nog wel even doorgaan

   3. Emile Takma

    “Wat heeft Nederland aan hem te danken?”

    Dat is nogal wat: de verloedering van de politieke discussie, het salonfähig maken van racisme in het publieke debat, het belemmeren van de integratie en het afdekken van criminele Kamerleden.

    Noem dat maar niks.

    1. ElGuapo

     Kwakma gooit er een duur woordje uit in een wanhopige poging om een van zijn idolen in bescherming te nemen.

    2. Harry Haller2

     Wat Nederland aan Wilders te danken heeft?

     Dat is nogal wat: het aanscherpen en verhelderen van vrijwel elke politieke discussie, het salonfähig maken van het hoogstnoodzakelijke publieke debat over massa-immigratie, integratie en islam, het in alle gevallen voorop stellen van de Nederlandse burgers en het vaststellen en aanvallen van het gevaarlijke eenpartijenstelsel genaamd ‘politiek kartel’.

     Noem dat maar niks.

    3. Cootje

     Op dinsdag avond vliegen de negroïde en de lichtgetinten over de beeldbuis , de kranten staan er vol mee , met het negatieve , met in de hoofdrollen deze mensen , ik dan heeft Wilders gelijk niet zo als dat linkse zooitje wegkijken , niet benomen , en thee drinken , gewoon benoemen goed uitvergroten en de zuivere tweeling aanscherpen , en wat we aan hem te danken hebben dat ze niet geluisterd hebben naar een ras Democraat Hans Janmaat , was er geen probleem

     1. Cootje

      Ik dan geeft Wilders gelijk

 10. Cootje

  De hond kan peilen wat hij wil , de zuivere tweedeling in Nederland breid zich gestaag uit , steeds meer mensen die worden benadeeld door de bootjes toeristen , Afrikaanse hardlopers , gelukzoekers hebben er direct of indirect mee te maken , en beïnvloed hun stem gedrag , de ene wordt getroffen door de criminelen sfeer van de minderheidsgroep allochtonen de andere door dat hun kind niet in aanmerking komt van een woning , omdat statushouders voor gaan , en wat heel Nederland steeds meer beleeft is de totale ondermijning van de rechtsstaat , met handgranaten en molotovcocktails door de huizen , en de steek en schiet partijen gecreëerd onder 10 jaar Rutte , met een totale uitholling in het budget van alle instellingen , waar je s,avonds 7 sloten op je deur moet hebben , in dat klimaat hoeft rechts alleen op de slachtoffers te wachten en dat zijn er op jaarbasis vele die zich afkeren van de fatsoenlijke politiek / voor zich zelf /

  1. Monty

   ”in dat klimaat hoeft rechts alleen op de slachtoffers te wachten”

   Hoezo te wachten?
   Die zijn er toch al, of valt het toch wel mee?

   Maar het moet niet gekker worden in ons land, zoals jij het omschrijft lijkt het wel als of we in Afghanistan wonen.

 11. Tepelkloofje

  “als Pieter Omtzigt nieuwe partij presenteert zal er virtueel natuurlijk een aardbeving plaatsvinden (…)”
  Hoe zeer ik het hem ook gun, vrees ik dat het momentum voor Pieter voorbij is. Hoeveel virtuele zetels peilde men een tijdje terug voor zijn virtuele partij? 25-27? Niets meer van over. De kiezer vergeet snel.

  Wat alle peilingen van afgelopen jaren wel aantonen, is dat er een groeiende groep kiezers is die behoefte heeft aan hoop. Hoop in de vorm van een nog niet gecorrumpeerde tegenmacht. Vandaar het success van nieuwe bewegingen en de versplintering: de kiezer is op zoek – FvD klonk hoopvol maar had de ratten buiten moeten houden. Eerdmans & Co heeft ook niet kunnen leveren wat ze beloofden. Bij1 bleek ook voornamelijk gebakken lucht, ondanks de bijzonder meevallende en bij vlagen lovenswaardige debatteervaardigheid van tante Syl. PvdD dan maar, toch een redelijk stabiele factor. Volt, ook die, voor de pro-EU types.
  Dan BBB maar proberen, en zolang Carolientje de pluchejagers en meelifters buiten kan houden gaat BBB nog wel wat meer groeien.

 12. HD

  Nieuwe verkiezingen zullen er nooit komen, Alqaq zal liever met een geleend bomvest van een kameraad de fractiekamer van haar geliefde D66 instormen.

 13. Branzino

  De vraag is, wat de waarde is van peilingen. Peilingen geven de reactie van kiezers op het politieke gedrag van partijen. Dat kan weliswaar dagelijks veranderen, maar is wel degelijk belangrijk. Partijen zullen gedrag aanpassen als peilingen langere tijd erg negatief uitvallen. Dat is nu voor het CDA het geval, terwijl Omtzigt zijn gezicht nog niet eens heeft laten zien, ook politiek niet. Het CDA moet haar gedrag dus aanpassen en zal dat zeker ook doen. Maar hoe, dat is de grote vraag en dat maakt haar een onbetrouwbare coalitiepartner. Ook D66 zal zich beraden op haar koers, maar ze heeft zoveel massa, dat deze (wellicht tijdelijke) terugval niet zo erg is. Ze blijft nog lang een onmisbare partner in de formatie. Maar voor VVD en D66 is het nu wel nuttig om te zien naar een vervanger van of een partij naast het CDA. Dan zijn PvdA en GL inmiddels serieuze kandidaten: redelijk stabiel in de peilingen (PvdA +2 en GL -1) en met een duidelijk programma.

  Ik vind het wel een boeiende vraag waarom juist CDA en D66 die terugval van vandaag kennen. Ze hebben nu beide één kenmerk gemeen, namelijk dat ze de voortgang in de formatie belemmeren. Misschien waardeert de kiezer dat niet. D66 heeft grote moeite met de CU, vanwege medisch-ethische vraagstukken. En het CDA heeft grote moeite met teveel linkse invloed, terwijl beide kandidaat-linkse partijen juist samen willen optrekken. Als één van deze blokkades wordt opgeheven, kan de formatie weer voortgang maken, lijkt me. Is die afkeer dan de grote hobbel? Dan lijkt me, dat het CDA het moeilijk gaat krijgen om haar afkeer van links nog lang vol te houden.

  De VVD kan weinig gebeuren, lijkt me. Ze wint in de peilingen, dus dat politieke gedrag zit wel goed. Ik zie ook nog geen effect van die huiver bij te verwachten linkse samenwerking. Je zou zelfs kunnen beweren, dat ook nieuwe verkiezingen ze niet zal deren.

  1. Emile Takma

   Goede analyse, Branzino.

   1. vlekkenoplosser

    de strónt vlé®k probeert te doen voorkomen of hij het epistel van malle pietje heeft gelezen.

    Wat een domme hufter.

    1. Branzino

     @vlekkenoplosser
     “… proberen te doen voorkomen …”

     Je moet er maar opkomen. Is dat net zo iets als “Ik negeer Branzino volledig en reageer daarom op elk bericht van hem met nietszeggende tekst”? Je bent gewoon mijn trouwste lezer en niemand zal dat ontkennen. Ik hoop, dat je nog lang doorgaat.

  2. vlekkenoplosser

   blabla bladieblablabla , malle pietje ofwel postbus 51 , meer is de waarheid. Domme tról

   1. Pauline Kummer

    U hebt sinds uw vroege jeugd alles weggegeven. Niets aan denkvermogen is overgebleven. Giving it all away…

    1. ElGuapo

     De komkommer alterego sok/trekpop is er weer!
     Het baasje van komkommertje moet even bijkomen en uithuilen.

    2. Brenda Welsh

     Die houden we er in. Roger Daltrey, 1973. Giving it all away !

     1. ElGuapo

      h*tps://youtu.be/qNwWzBXIycQ

 14. Paardenmiddel

  Was er niet gefraudeerd bij de verkiezingen dan was d66 al opgeheven.
  We zien bepje al op tafel dansen als het nog dag is..

  1. Branzino

   @Paardenmiddel
   Fraude??? Leg eens uit.

 15. RvdBe

  Mooi kabinet met verliezende partijen bij de verkiezingen gl en PvdA, nu cda en d66 uitgekotst, alleen Pinokkio is weer ongenaakbaar.

  1. Branzino

   @RvdB
   Let je wel een beetje op? De PvdA heeft bij de verkiezingen namelijk niet verloren. In de peilingen is de PvdA weer gegroeid en GL ietsje gezakt. Samen zijn het gelijkdenkende partijen met een redelijke stabiliteit.

   1. Harry Haller2

    Redelijke stabiliteit??? GroenLinks is t.o.v. de vorige verkiezingen gehalveerd! En in de laatste peiling ging er weer -hoppa- een zetel af.

    Ben je soms voorlichter geweest Branzino, dat je alles wat krom is recht lült?

    1. ElGuapo

     Dat is fishyfishy z’n ding.
     Rechtl*llen wat krom is.

    2. Branzino

     @Harry Hakker
     Nee hoor, geen voorlichter.
     Met die stabiliteit bedoel ik natuurlijk relatief stabiel t.o.v. de laatste verkiezingen. Wat daarvoor is gebeurd is op 17 maart met de kiezer afgerekend, lijkt me. Maar sindsdien blijft GL ongeveer op het toen behaalde aantal zetels staan. Die ene zetel in de plus of de min overkomt elke partij nu en dan. Het gaat vooral om de trend die te zien lijkt.
     GL draait overigens net als de PVV. Op 17 maart heeft de PVV het verleden met de kiezers afgerekend en sindsdien staan ze stabiel, met een enkel plusje of minnetje.

 16. Appelstroop

  De winst van VVD is een vrijbrief om met marxistisch tuig in zee te gaan, de man is onaantastbaar zolang er geen fatsoenlijk alternatief op rechts is.
  Het ligt ook in lijn met Rutte’s Build Back Better ambities.

  1. Branzino

   @Appelstroop
   Je hebt m.i. gelijk wanneer je stelt, dat er op rechts geen fatsoenlijk alternatief voor links is. Ik ga ervan uit, dat Rutte en Kaag dit ook snel zullen ontdekken, ze zijn namelijk best wel slim, en gauw in zee gaan met PvdA en GL. De vijfde partij zal dan wel het CDA worden, maar die kan nauwelijks nog eisen stellen, zo instabiel zijn ze. En dan moet Omtzigt nog terugkeren, dus die ellende komt ook nog. Het CDA kan eieren voor haar geld kiezen en snel aansluiten, voor Omtzigt de hele partij uit elkaar speelt en ze buiten spel komen te staan.

 17. usb3.0

  Tuurlijk gaat de d666 keihard onderuit, vergis je niet hoor, leugenclown rutte weet precies hoe hij dit moet spelen

 18. Rieks

  Tuurlijk zeggen deze tussentijdse peilingen niet zo veel, ze geven hoogstens een mogelijke Trendwende aan. Positief daarin is dat nogal wat kiezers afscheid nemen van Kaag. Een mogelijk herstel van de PvdA daarentegen is minder goed. Fout vind ik het gejuich over een verdere erosie van het CDA. Want het is in potentie toch een partij met een behoudende inslag, nu even met een niet zo slimme leider maar dat kan snel veranderen. Niet juichen dus want met wie anders moet de VVD een conservatief blok vormen? JA21, Volt, BBB, daar moeten we het ook niet van hebben, zijn ook geen blijvertjes.

 19. Jannes-46

  D66 toch nog 19 zetels? Is de grachtengeurdel dan echt zo groot? Of moet ik de Gooische Matras ook erbij in aanmerking nemen?

 20. Jannes-46

  Maar de Vereniging Van Draaikontjes is blijkbaar koning éénoog. Verbazenwekkend zou Rinus Michels gezegd hebben.

  1. Emile Takma

   “Verbazenwekkend zou Rinus Michels gezegd hebben.”

   Laten we hopen dat hij verbazingwekkend zei.

 21. Bes Tolen

  Dit vind ik onzin: D66 stort in. Vijf zetels verlies op vierentwintig is echt geen instorten. Als er vijf zetels over waren en een verlies van negentien dan kun je pas van instorten spreken. Het is m.i. treurig genoeg, dat D66 nog negentien zetels zou over houden.

 22. Bes Tolen

  Appelstroop. De kiezers zijn dom en dat is het. Een fatsoenlijke partij zal in Nederland steeds onderuit gehaald worden en niet alleen in Nederland. Bijna overal regeert (Biden, Johnson, Macron, Zuid Europa etc.) de vertegenwoordiging van de massamoordenaars van vroeger. In Amerika zie je dat extreem links grote invloed heeft gekregen en wat ondertussen ook de sociaal democratie in Europa onderuit heeft gehaald.
  Dat is ook het lot van de democratie in Nederland omdat de liberalen (Thorbecke c.s.) in de negentiende eeuw een te slappe houding aannamen tegenover Rome (laat nu alle financiën regelen) en nu tegenover het huidige links inclusief links in confessionele partijen.
  Is alles niet extreem geworden? Ontzettend veel!

 23. Joko

  Links is schuldig. Laten betalen door de partijkas. Goed zijn op kosten van anderen is top-asociaal. Door links gaan we ten onder.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.