Doorgeslagen Woke Rijksmuseum schrapt ‘racistische term’ Bersiap, Federatie Indische Nederlanders wil aangifte doen

Curatoren van de tentoonstelling Revolusi!, Indonesië onafhankelijk in het Rijksmuseum, hebben het woord Bersiap zorgvuldig weggepoetst. Deze term wordt gebruikt om de gewelddadige periode in Indonesië tijdens de revolutie (1945-1950) te duiden, maar wordt door het Rijksmuseum als racistisch beschouwd. De Federatie Indische Nederlanders (FIN) wil aangifte doen.

Mensen die vrijkwamen uit de Japanse kampen werden aangevallen door Indonesische vrijheidsstrijders die Bersiap (‘sta paraat’) riepen als strijdkreet. Zo’n beetje iedereen die niet Indonesisch was of als koloniale collaborateurs werden beschouwd, riskeerde te worden verkracht, gemarteld of vermoord. Indonesische vrijheidsstrijders, die om overduidelijke (en terechte) redenen kookten van woede, sloegen compleet door en gedroegen zich extreem racistisch en gewelddadig. Dat staat bekend als de ‘Bersiap-periode’.

Gastcurator en hoofdredacteur van Historia.ID Bonnie Triyana draait de boel echter compleet om. De term zou volgens Triyana een ‘sterk racistische lading’ hebben gekregen. Niet omdat Indonesische vrijheidsstrijders geweld pleegden mede op basis van huidskleur, maar omdat zij als “primitieve, ongeciviliseerde Indonesiërs als daders van de gewelddadigheden worden opgevoerd”, meldt het AD. Dit is bijna net zoiets als zeggen dat de massamoord van Jezidi’s door IS-strijders maar geen eigen term moet krijgen, omdat het dan een islamofobische of racistische lading kan krijgen.

Het is belachelijk om die hele term maar te schrappen vanwege een ‘racistische lading’. We weten wat er is gebeurd, door wie en ook waarom het is gebeurd. De gebeurtenissen van die periode laten bij uitstek zien waar kolonialisme en onderdrukking toe hebben geleid. Iedereen kan begrijpen dat onderdrukte Indonesiërs hun woede en wraak botvierden op de in hun ogen voormalige onderdrukkers. Natuurlijk had dat ook een racistisch karakter, net zoals dat de koloniale bezetting dat had. Racisme voedt racisme en Bersiap is een mogelijk eindresultaat.

Een oproep van de redactie: door de coronacrisis heeft DDS het, net als veel andere websites, ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze oproep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!

De FIN wil aangifte doen van ontkenning van misdrijven tegen de menselijkheid. Het Rijksmuseum doet met het schrappen van de term Bersiap in de ogen van FIN een poging om slachtoffers en daders om te draaien, terwijl beide (of zelfs meerdere) kanten zowel slachtoffers als daders kenden. Dit is wat Woke-denken doet.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

14 reacties

 1. Kokkie_2

  Ik hoor Wilders al weer roeptoeteren:
  ” Indische Nederlanders wil aangifte doen? “,
  2e Paspoort inleveren en oprotten naar je land van herkomst.
  Oh, shit, dan moeten zijn ouders en hun nazaten ook opsodemieteren.

  1. Re-al

   K2 : Indische Nederlanders hebben altijd maar 1 paspoort gehad. Nederlands.

   1. Xyz1234

    Kokkie roept maar wat. Iets met klok en klepel.

    1. september

     Wilders wil alleen dat iedereen Met 2 paspoorten ,zijn buitenlandse inlevert.En de Indische Nederlanders hebben altijd alleen maar een Nederlands gehad.

   2. hans-e-pans

    De voor Nederlanders uiterst beroerde Bersiaptijd in Indonesie, van kort na de tweede wereldoorlog, daarin hebben vrijwel alleen Nederlanders last gehad.

    Zoals nu genoegzaam bekend is telden wij Nederlanders toen en ook nu tellen wij Nederlanders niet meer mee voor de Nederlandse Roverheid.

 2. Drostemannetje

  Woke is een ergere ziekte dan corona. Wie het heeft, slaat door en wordt degene waar ze op jagen.

 3. Fortiori

  Proklamasi. Kami bangsa Indonesia dengan ini menjatakan kemerdekaan Indonesia… (Wij, het volk van Indonesië, verklaren hierbij dat Indonesië onafhankelijk is…) Wij hebben ons tenslotte ook ontdaan van de Spaanse overheersing.

  1. Nikita

   Die lamme spanjaarden staan anders nog steeds in het volkslied .

   1. LifeBuddy

    Die lamme waren allemaal tjimboeth boendoekers.

 4. Re-al

  Geschied-vervalsing – laat dat maar aan ‘links’ over : ze doen niet anders.

  Voor wie het niet weet, zoek op : Bersiap.

 5. Emmanuel Goldstein

  Goed stuk Wout; geen speld tussen te krijgen. Weinigen zullen tegenwoordig nog het recht
  op zelfbestuur van de Indonesiërs destijds betwisten. Echter de orgie van geweld waarmee
  dit gepaard ging, bekend als de ‘Bersiap’ was ongekend wreed. Dit bagatelliseren getuigd
  v.e. gebrek aan historisch besef en is een klap in het gezicht v.d. nabestaanden. Opvallend
  dat die zelfhatende ‘wokies’ altijd de mond vol hebben over oorlogsmisdaden, die er zeker
  ook waren, door de NL soldaten maar een blind oog hebben voor de oorlogsmisdaden v.d.
  Indonesische kant zoals bijv. de nogal eenzijdige film ‘de Oost’ en het boek ‘Revolusi’. Moet
  als een trap navoelen voor de nu nog levende veteranen.

  1. Heineken

   Zoals zo vaak stuurden de regering en de elite, criminelen en onschuldige knaapjes als soldaat naar Indonesië om daar het vuile werk op te knappen. Na de Jappen zaten zij niet weer op die arrogante Hollanders te wachten. Wat daar zich heeft afgespeeld is met geen pen te beschrijven. Het smerigste gemeengoed wat in een mens naar boven kon komen. En wat heeft het opgebracht?? alleen maar verliezers. Dus mijn stelling is alle straatnamen vernoemd naar het huis Oranje te verwijderen, evenals straten vernoemd naar lui die ooit in de politiek hebben gezeten, en bloed aan hun handen hebben.

 6. Bes Tolen

  Niet geaccepteerde bijdrage?

 7. Bes Tolen

  Wat versta jij Kokkie 2 onder Indische Nederlanders? Wees eens duidelijk.