shutterstock 1173152773

Alarmfase rood: Normen en waarden jongeren in vrije val, recordaantal eerste keer in aanraking met politie

Binnenlandfeb 16 , 18:30
Het fundament van onze maatschappij, de jeugd van Nederland, staat op schudden. De recente cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) slaan in als een bom: een recordaantal jongeren tussen de 12 en 18 jaar is in 2022 verdacht van een misdrijf. Maar liefst 17.000 jonge zielen dwaalden af op het criminele pad, waarvan 11.000 voor het allereerst. Dit onthutsende aantal, goed voor zo'n 66 procent van de jeugddelinquenten, markeert een dieptepunt in de morele staat van onze samenleving.
Deze zogenaamde 'first offenders' zijn hoofdzakelijk betrokken bij winkeldiefstal, mishandeling en geweldpleging. Dit zijn geen kattenkwaad of jeugdige uitglijders meer; dit zijn ernstige misdrijven die de veiligheid en het welzijn van ons allen bedreigen. En het meest zorgwekkende? De trend is stijgend onder zowel jongens als meisjes, met een alarmerende toename bij de laatstgenoemde. Ruim 80 procent van de 4.000 minderjarige meisjes die in 2022 als verdacht werden bestempeld, was een eerste keer delinquent. Bij de jongens was dit percentage 60, een stijging ten opzichte van de helft in 2014.
Wat zegt dit over de staat van onze samenleving, onze opvoeding en het onderwijssysteem? We staan aan de vooravond, of beter gezegd, middenin een crisis van normen en waarden. Het lijkt erop dat de traditionele waarden van respect, hard werken en persoonlijke verantwoordelijkheid plaatsmaken voor een cultuur van instant gratificatie, disrespect en een gebrek aan consequenties voor persoonlijke acties.
Deze cijfers zouden een wake-up call moeten zijn voor ouders, opvoeders, beleidsmakers en de samenleving als geheel. We moeten onszelf afvragen: wat gaat er mis en hoe keren we dit tij? Het is hoog tijd voor een hernieuwde focus op karaktervorming, het bijbrengen van respect voor de wet en de maatschappij, en het versterken van de gemeenschapszin die ons land ooit groot maakte.
(Artikel gaat verder onder deze oproep) Bij DDS lopen we niet weg voor dit soort controversiële onderwerpen. Andere media wél. Daarom is het van het grootste belang dat wij dit werk blijven doen. Elke dag weer. Vind jij dat ook? Steun ons dan! Doneer aan DDS via BackMe en help ons dit soort onderwerpen wél te behandelen!
Deze trend van jeugdcriminaliteit is niet slechts een symptoom; het is een schreeuw om actie. Laten we deze schreeuw niet negeren, maar er juist door gemotiveerd worden om onze jongeren beter te begeleiden op hun pad naar volwassenheid. Het is onze plicht om de volgende generatie op te voeden met de waarden en normen die essentieel zijn voor het behoud van onze samenleving. De tijd van wegkijken is voorbij; het is tijd om onze verantwoordelijkheid te nemen.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten