dalle 2024 02 16 135752 a visually striking and thought provoking image depicting a symbolic representation of the refusal of lebanese and palestinian academics to accept dut

Ze willen geen cent van Nederland zien: 'Palestijnse en Libanese academici weigeren Nederlandse steun'

Politiekfeb 16, 17:30
Academici uit de Palestijnse gebieden en Libanon hebben Nederlandse subsidie geweigerd. Of, nou ja, ze gaan 580.000 euro aan ontvangen subsidie teruggeven. Ze vinden het namelijk wanstaltig dat Nederland Israël blind steunt.
In een ongekende uiting van ondankbaarheid hebben een groep Libanese en Palestijnse academici besloten een genereuze gift van 580.000 euro, afkomstig van Nederland, terug te wijzen. Deze financiële ondersteuning, bedoeld om duurzaam waterbeheer in de landbouw en collectief waterbeheer te bevorderen, is plotseling besmet verklaard door de ontvangers zelf. Hun reden? De vermeende onvoorwaardelijke steun van Nederland aan Israël te midden van het conflict in de Gazastrook.
Deze actie legt een dieperliggend probleem bloot: een groeiende trend van academische instellingen die kiezen voor politieke spelletjes boven wetenschappelijke vooruitgang en samenwerking. Door de subsidie terug te geven, beweren deze academici en kunstenaars te strijden tegen wat zij zien als "racistisch en koloniaal beleid."
Echter, wat zij in werkelijkheid doen, is het afwijzen van een handreiking die bedoeld was om echte, tastbare verbeteringen in hun gemeenschappen te bewerkstelligen.
De beschuldigingen tegen Nederland en de betrokken onderwijsinstellingen zijn niet alleen misplaatst, maar ook gevaarlijk simplistisch. Ze negeren de complexiteit van het Israëlisch-Palestijnse conflict en de legitieme veiligheidszorgen van Israël. Bovendien tonen ze een verontrustend gebrek aan waardering voor de vrijgevigheid en goede wil van de Nederlandse bevolking en haar regering.
Wat nog zorgwekkender is, is de stilzwijgende instemming van sommige Nederlandse academische instellingen en overheidsorganen met deze afwijzing. In plaats van een standpunt in te nemen voor de waarden van vrijheid, democratie en wederzijdse samenwerking, lijken deze instellingen te buigen voor een luidruchtige minderheid die vastbesloten is om Israël te demoniseren en te isoleren.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten