2455680050 9c71bd2823 c

Energiedrama verergert: gasprijs stijgt verder door lage waterstand

Binnenlandaug 15 2022, 16:00
De torenhoge gasprijzen, die mensen nu al in de financiële verdrukking helpen, stijgen nóg verder. Reden hiervoor is de lage waterstanden, waardoor schepen minder kolen mee kunnen nemen en kerncentrales minder koelwater hebben. Hierdoor zijn er minder alternatieven voor gas beschikbaar.
Nu het economisch slechter gaat in Nederland, brokkelt het ook ineens in rap tempo af. Mensen gingen al gebukt onder hoge energieprijzen, die werden verergerd door de oorlog in Oekraïne en de rampzalige energietransitie. Sancties tegen Rusland en de manipulatie van Poetin verstoorde de energiemarkt nóg meer. En nu komt daar het effect van de droogte doodleuk bovenop!
Volgens RTL Nieuws kunnen schepen door de lage waterstand veel minder lading meenemen dan zij normaal gesproken zouden vervoeren. En omdat de energiemarkt behoorlijk krap is, zorgt dat voor een hogere vraag naar gas, terwijl het aanbod is geslonken.
Allemaal begrijpelijk, maar wat wordt eraan gedaan? Ons kabinet moet, net als de regeringen van andere landen, toch ook geweten hebben dat er ook dit jaar weer kans op droogte zou zijn? We zullen wel weer gewoon moeten accepteren dat we nóg armer worden...
Een oproep van de redactie: door de coronacrisis heeft DDS het, net als veel andere websites, ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze oproep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!
Vanwege de gascrisis is de kabinetsmaatregel om Nederlandse kolencentrales op verminderde capaciteit te laten draaien, teruggedraaid. Het probleem is alleen dat dit nog niet in de wet staat, waardoor kolencentrales het nog niet aandurven om weer flink te gaan stoken. Het effect is dan dat er nóg meer aanspraak op gas wordt gedaan dan eigenlijk nodig is. Iets dat gewoon voorkomen had kunnen worden door flink vaart achter die wetswijziging te zetten. Maar haast geen enkele crisis is zó erg dat het kabinet ergens direct werk van wil maken.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten