Remkes noemt gesprek met natuurorganisaties over stikstofbeleid "een zinvolle exercitie"

Remkes noemt gesprek met natuurorganisaties over stikstofbeleid "een zinvolle exercitie"

Politiekaug 15, 17:00
Stikstofbemiddelaar Johan Remkes heeft vandaag in het provinciehuis in Den Bosch met natuurorganisaties gesproken over het stikstofbeleid. Zelf spreekt hij van "een zinvolle exercitie", maar grote bedrijven zijn vast minder enthousiast. Natuurorganisaties pleiten namelijk voor een integrale aanpak, waar naast boeren ook de mobiliteitssector, industrie en luchtvaart moeten inschikken.
Natuurorganisaties spraken van een 'natuurcrisis', "waar een oplossing voor moet komen met gevoel voor urgentie", zo parafraseert Remkes (via RTV Oost). Praktisch alle natuur in Nederland is door onszelf aangelegd, maar dat aspect van de discussie heeft vast niet de boventoon gevoerd tijdens dat gesprek.
De uitkomst is evenmin om over naar huis te schrijven. De aanwezige Natuurorganisaties wezen Remkes erop dat het kabinet de boeren niet een worst voor moet houden. Zij waarschuwen voor het gevaar dat boeren die wél mogen blijven enorme investeringen gaan doen om stikstof te reduceren, en er dan wellicht later misschien achter komen dat het tóch niet genoeg is.
Om dat te voorkomen zou het kabinet dus 'het eerlijke verhaal' moeten vertellen, maar daar blijft het niet bij. Naast de boeren zouden ook diverse sectoren (mobiliteit, industrie en luchtvaart) flink moeten inschikken. Dat verzacht de klap voor de boeren wellicht iets, maar uit de modellen bleek wel dat het kabinet de boeren toch echt als de grote boosdoeners blijft zien.
Een oproep van de redactie: door de coronacrisis heeft DDS het, net als veel andere websites, ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze oproep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!
Het is dus nog maar de vraag of Natuurorganisaties hun wensen ingewilligd zullen zien worden. Voor het kabinet is het de kortste klap om de boeren uit te kopen. En het kabinet is sowieso praktisch altijd bereid om grote bedrijven op zo'n beetje ieder vlak te ontzien. Ze zullen ook haast wel moeten, want anders komen hun eigen infraprojecten door de stikstofuitstoot óók niet meer van de grond.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten