4458143557 64e7cdd3a2 c

Rusland knijpt gastoevoer verder af, capaciteit Nord Stream 1 van 40 naar 20 procent

Buitenlandjul 25 2022, 19:00
Het Russische staatsgasconcern Gazprom gaat woensdag de gaslevering via de belangrijke Nord Stream 1-pijpleiding verder omlaag schroeven. De maximale capaciteit zal worden verlaagd van 40 naar 20 procent, volgens Gazprom vanwege onderhoud aan een turbine. Duitsland noemt de verlaging van de gastoevoer 'technisch niet te rechtvaardigen'.
De Duitsers hebben zichzelf haast volledig afhankelijk gemaakt van Russisch gas en beginnen te piepen als Rusland op deze manier terugslaat omdat zij wapens leveren aan Oekraïne. Wat had je dán verwacht?!
Het is ook volkomen logisch dat de Russen dit op deze manier doen, want de economische sancties tegen het land hebben wel financiële schade toegebracht, dat moet worden terugverdiend. De gastoevoer afknijpen en daardoor de prijs laten stijgen (dit keer 10 procent, meldt het AD) helpt de Russen dan wel. Niet alleen om hun eigen uitgaven te bekostigen maar ook door hun 'vijanden' (Europese lidstaten) flink op kosten te jagen. 'Als het maar lang genoeg pijn doet, houden ze vanzelf op met militaire steun', is de gedachte.
Rusland doet dit allemaal natuurlijk op een manier die voor iedereen doorzichtig is, maar diplomatiek redelijk neutraal. Het gedoe met een turbine die stuk was en moest worden gerepareerd in Canada, is nog enigszins geloofwaardig. Maar op het moment dat het apparaat in Duitsland was aangekomen verloren de Russen alle geloofwaardigheid. Ze hadden de turbine veel sneller kunnen installeren als ze dat hadden gewild, maar ze namen mooi hun tijd. Ze gaven de economische sancties tegen Rusland de schuld. En ach, plotseling is de rest van de Nord Stream 1-apparatuur óók aan onderhoud toe. Het is toch wat met die Russische gastoevoer...
Goed nieuws! DDS heeft nu een eigen app voor iPhone en iPad, en voor Android-toestellen. Download de app gratis en voor niets in de AppStore of in Google Play voor Android, en blijf altijd op de hoogte van het laatste nieuws. Oh, en als je de app hebt gedownload, laat dan even een 5-sterren recensie achter alsjeblieft. Dat is enorm belangrijk!
Het enige voordeel van dit Russische spelletje is dat het de Europese lidstaten in de toekomst een heel stuk minder naïef zal maken. Jammer dat er eerst zo'n klap voor nodig is. En zolang EU-landen Oekraïne militair blijven steunen zal het vast niet bij één zo'n klap blijven.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten