Omtzigt en Van der Plas willen stikstofdebat tijdens reces: 'Stikstofaanpak kan op alle fronten beter'

Omtzigt en Van der Plas willen stikstofdebat tijdens reces: 'Stikstofaanpak kan op alle fronten beter'

Kamerleden Pieter Omtzigt en Caroline van der Plas (BBB) eisen opheldering over ambtelijke berekeningen waarin staat dat de stikstofaanpak van het kabinet goedkoper, efficiënter en minder streng kan. Een deel van de oppositie is het eens met het voornemen om de Tweede Kamer in augustus terug te laten keren van het zomerreces voor een stikstofdebat.

De debataanvraag door Omtzigt en Van der Plas wordt gesteund door oppositiepartijen PVV, SP, JA21, SGP en de fractie Van Haga. Er is dan nog maar één coalitiepartij nodig om de Kamer in de week van 15 augustus terug te laten keren van het reces om over de stikstofaanpak te debatteren.

Er staat nogal wat op het spel, want volgens het ministerie van Financiën zouden volgens de huidige aanpak van het kabinet zo'n 11.200 boerenbedrijven moeten stoppen en nog eens 17.600 veehouders hun stapel fors moeten inkrimpen. Er zijn maar hooguit 50.000 boeren in Nederland, dus dat is nogal wat.

Bij de 'Financiën-aanpak' zouden er ook 11.200 boerenbedrijven moeten stoppen, maar hoeven slechts 200 veehouders in te krimpen. Dat is toch een behóórlijk verschil.

Het meest idiote is nog wel dat het kabinet moedwillig voor de duurste en minst efficiënte aanpak heeft gekozen en daar vol op in blijft zetten, terwijl hun eigen ambtenaren met een veel beter alternatief op de proppen zijn gekomen. Minister Sigrid Kaag (Financiën) wist natuurlijk weer van niets en deed net alsof die berekeningen van haar ambtenaren gewoon een beetje zijdelings zijn gemaakt. De berekeningen zijn echter veelvuldig besproken in overleggen met ambtenaren en bewindspersonen van andere ministeries (via De Telegraaf), maar dat hoefde de Tweede Kamer allemaal niet te weten...

Goed nieuws! DDS heeft nu een eigen app voor iPhone en iPad, en voor Android-toestellen. Download de app gratis en voor niets in de AppStore of in Google Play voor Android, en blijf altijd op de hoogte van het laatste nieuws. Oh, en als je de app hebt gedownload, laat dan even een 5-sterren recensie achter alsjeblieft. Dat is enorm belangrijk!

Omtzigt en Van der Plas willen nu dat het 'Financiën-plan' uitvoerig wordt besproken. En natuurlijk vragen zij zich af waarom de Kamer hier niet over is geïnformeerd. Maar goed, dan nog ziet het er voor de boeren niet goed uit, want ook het alternatief betekent ongeveer een kwart van alle boeren uitkopen.

Een oproep van de redactie: door de coronacrisis heeft DDS het, net als veel andere websites, ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze oproep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties