jaap van dissel 2020

GGD slaat weer corona-alarm: 'Laat de kerstborrel schieten'

Binnenlanddec 15 2023, 9:00
Ah kijk, daar gaan we weer! De geschiedenis herhaalt zich. Bijna niemand heeft nog serieus last van corona - de mensen die wel ziek ervan worden zeggen meer dan ooit dat het verdomd veel op een griepje lijkt - maar de GGD wil tóch dat we ons leven weer drastisch veranderen. Corona zou namelijk bezig zijn met een opmars. En dat moeten we allemaal doodeng vinden.
"Het Maasstad Ziekenhuis in Rotterdam-Zuid meldt in november gemiddeld twee patiënten per dag in huis te hebben gehad met corona, deze maand ligt dat gemiddelde op vijf, hoewel deze week het aantal op veertien staat. Het IJsselland in Capelle aan den IJssel heeft het over dertien coronazieken deze week op de verpleegafdeling, maar zag ‘uitschieters naar 26 de afgelopen weken’," bericht bijvoorbeeld het AD dat de paniekmeter maar wat graag aanzwengelt.
En jongens toch! We hoeven niet meer verplicht te testen (waarom hebben we onszelf dat ooit laten aandoen, trouwens?). Maar ze hebben 'gelukkig' andere manieren om te checken hoe het met corona gaat: het rioolwater controleren. Er zouden nu 57% meer coronadeeltjes in het rioolwater zitten dan voorheen. Angst! Eng! Bibber!
Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu moet echter toegeven dat het allemaal nogal meevalt met de echte effecten. Tim Boelsums, arts van de GGD, bevestigt dat. "De klachten zijn overwegend mild: van verkouden zijn en keelpijn hebben tot je lamlendig voelen. Over verdwijnen van de reuk, wat op corona wees, horen we veel minder," zegt hij.
Jeetje. Als je dat een jaar of twee geleden zei werd je website overal geblokkeerd op Big Tech en moet je jezelf bijna (of helemaal) voor een rechter verantwoorden. Want oh, oh, oh, wat was je toch gevaarlijk bezig als je 'griep' en 'corona' in dezelfde zin gebruikte.
Hilarisch genoeg wil diezelfde Boelsums tóch dat we ons weer door angst laten leiden. We moeten namelijk "maatregelen" nemen om te voorkomen dat we ziek worden. Welke soort maatregelen? Nou, we moeten onszelf maar weer isoleren. Want isoleren heeft zulke positieve effecten, vat je wel? En het belangrijkste: geen kerst meer vieren.
"Mijn advies is en dat geldt voor alle infectieziekten: mijd contact, laat de kerstborrel desnoods een keer schieten en neem de voorzorgsmaatregelen in acht," aldus de GGD'er.
De geschiedenis herhaalt zich. Zelfs deze paniekzaaiers moeten toegeven dat het allemaal wel meevalt, dat verreweg de meeste mensen met corona feitelijk gewoon griepverschijnselen hebben - ze weten alleen dat het corona is door een test, anders ging iedereen ervan uit dat het griep was.
En trouwens, in het verleden vonden we het heel normaal dat mensen een paar dagen zien werden in de winter. Toen deden we geen testen; we gingen er gewoon vanuit dat het griep was. Een pilletje hier, een pilletje daar, in bed gaan liggen, en over een paar dagen weer naar het werk. Zo gingen we daar toen mee om... en zo moeten we er nu óók weer mee omgaan.
Of niet, aldus de 'experts.' Want die geven toe dat de effecten heel erg meevallen en eigenlijk gewoon neerkomen op griepproblemen maar eisen tegelijkertijd dat we kerst cancelen want 'doodeng!'
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten