shutterstock 139560458

ProRail negeert waarschuwingen: Dassen verzakken spoor

Binnenlandmrt 23 2023, 17:00
Ondanks waarschuwingen van Stichting Das&Boom vier jaar geleden, ondernam ProRail geen actie tegen dassen rondom het Nederlandse spoor. Nu lijkt het te laat, zegt voorzitter Jaap Dirkmaat, die de ernst van de situatie benadrukt. ProRail schuift de verantwoordelijkheid af op lange vergunningsprocedures.
Dassentunnels veroorzaakten spoorverzakkingen, waardoor treinverkeer tussen Den Bosch, Eindhoven en het Friese Molkwerum stil kwam te liggen. Dirkmaat wijst erop dat uitstel de situatie verergerde. Een dassenburcht op het Brabantse spoor zorgde voor een complex gangenstelsel, wat verwijdering bemoeilijkt.
ProRail beweert in december een vergunningsaanvraag te hebben ingediend, maar wacht nog op goedkeuring. Een werkgroep, opgericht vorig jaar, moest de dassen monitoren, maar kon verzakkingen niet tijdig signaleren.
Woordvoerder Aldert Baas noemt de situaties "heel ernstig" en benadrukt de noodzaak voor snelle actie. ProRail houdt zo'n veertig dassenlocaties in de gaten en zou de dieren preventief moeten weghalen, aldus Dirkmaat.
Onlangs diende ProRail opnieuw een vergunningsaanvraag in bij de RVO, maar goedkeuring laat nog op zich wachten. In Friesland wordt een kunstburcht voor de dassen gebouwd, maar in Noord-Brabant is de nood te hoog voor een dergelijke oplossing.
ProRail pleit voor betere afspraken om toekomstige problemen met beschermde diersoorten te voorkomen. Staatssecretaris Vivianne Heijnen van Infrastructuur en Waterstaat roept op tot een structurele oplossing en duidelijke afspraken, vergelijkbaar met het beleid omtrent de ooievaar, een andere beschermde diersoort die eerder problemen veroorzaakte.
(Tekst gaat verder onder deze oproep) Abonneer je op de gloednieuwe-nieuwsbrief van onze hoofdredacteur. Als je je gratis aanmeldt krijg je dagelijks een mooie column in je mail-doosje over een onderwerp dat we hier op DDS niet kunnen behandelen op die manier (vanwege Big Tech). En als je denkt, goh, ik wil hem wel steunen met een klein bedragje per maand (of per jaar), dan krijg je er meerdere artikelen per dag voor terug, plus podcasts en video's. What's there not to love?!
Deze situatie benadrukt de noodzaak voor samenwerking tussen natuurorganisaties, ProRail en de overheid om tot een duurzame oplossing te komen. Afspraken over de aanpak van beschermde diersoorten bij het spoor moeten worden herzien om de veiligheid van het treinverkeer te waarborgen, zonder het welzijn van de dieren in gevaar te brengen.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten