fv hlbnwyaeqniz

Toenemende spanningen in coalitie na verkiezingsverlies: Parlementsleden op scherp

Politiekmaa 23 2023, 16:00
De spanningen tussen parlementsleden van de coalitie lopen op na de zware verkiezingsnederlaag. CDA-parlementslid Jaco Geurts twijfelt openlijk aan het intellectuele vermogen van coalitiepartner Tjeerd de Groot (D66). Ook tussen CU-parlementslid Pieter Grinwis en De Groot lopen de emoties hoog op.
Sinds de provinciale verkiezingen, waarbij VVD, D66, CDA en CU flinke verliezen leden, zijn de verhoudingen binnen de coalitie verstoord. Woensdagavond was er opnieuw een felle confrontatie tussen CDA en D66 in een debat over 'geurhinder', bericht De Telegraaf.
De rechtbank oordeelde vorig jaar dat de Nederlandse Staat onrechtmatig handelde jegens omwonenden van veehouderijen die geuroverlast ondervinden. D66'er De Groot diende een motie in waarin hij het kabinet oproept de wetgeving aanzienlijk aan te scherpen, wat leidde tot een felle reactie van CDA'er Geurts, die vreest voor verstrekkende gevolgen en bouwstops.
Het D66-plan stuit ook op fel verzet bij coalitiepartner VVD. Parlementslid Haverkort noemt het plan van De Groot 'onverantwoord'. De Groot kaatst terug door te zeggen dat het geurhinderdossier in zijn ogen past bij situaties waarin mensen 'enorm in de steek zijn gelaten door de overheid', zoals bij het gaswinningsdossier in Groningen en de toeslagenaffaire.
Staatssecretaris Vivianne Heijnen (CDA, Infrastructuur en Waterstaat) reageerde afwijzend op het plan van De Groot. Ze zei dat de Staat zich niet kan vinden in het vonnis van de rechtbank en in hoger beroep is gegaan, maar wel zal onderzoeken of nieuw beleid nodig is om de bestaande regelgeving bij te werken.
(Tekst gaat verder onder deze oproep) Abonneer je op de gloednieuwe-nieuwsbrief van onze hoofdredacteur. Als je je gratis aanmeldt krijg je dagelijks een mooie column in je mail-doosje over een onderwerp dat we hier op DDS niet kunnen behandelen op die manier (vanwege Big Tech). En als je denkt, goh, ik wil hem wel steunen met een klein bedragje per maand (of per jaar), dan krijg je er meerdere artikelen per dag voor terug, plus podcasts en video's. What's there not to love?!
Woensdagavond was er ook al onenigheid tussen De Groot en coalitiepartner Grinwis (CU) over plannen om de garnalenvisserij te redden. De Groot suggereerde dat Grinwis 'buiten de wet' handelde, wat Grinwis bestreed.
Deze aanhoudende conflicten tussen coalitiepartners illustreren de groeiende spanningen na de verkiezingsnederlaag. Het is de vraag of de coalitiepartijen erin slagen de onderlinge samenwerking te herstellen of dat meningsverschillen zullen leiden tot verdere problemen en politieke instabiliteit. De komende tijd is cruciaal voor het herstel van de verhoudingen en het aanpakken van de uitdagingen waar Nederland voor staat.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten