3167288504 fe6525f57f c

Weg met ons! Rampzalig stikstofbeleid wil Nederlandse patat vervangen door buitenlandse friet

Binnenlandmei 01 2023, 12:00
De Hollandse frietaardappel dreigt in de problemen te komen door de stikstofregels van de overheid. Volgens Andries Middag in het AD, directeur van de Vereniging voor de Aardappelverwerkende Industrie (Vavi), maakt de Nederlandse teelt van consumptieaardappelen op zand- en lössgrond door de regels van het kabinet zo onaantrekkelijk dat we onze grondstof voor patat straks deels uit het buitenland moeten halen.
Minister Piet Adema (Landbouw) heeft boeren opgeroepen om vanaf dit jaar alle aardappelen voor 1 oktober van het land te halen en een 'vanggewas' in te zaaien dat uitspoeling van stikstof naar het grondwater voorkomt. Maar volgens Middag kan dit uitmonden in de doodsteek voor de teelt van frietaardappelen op zandgrond. Veel aardappelen zitten in september en oktober nog in de grond omdat ze eerst voldoende moeten rijpen en afharden voor het rooien. Dit is noodzakelijk voor een goede verwerking, anders bakken de aardappelen niet goed en kunnen ze niet gebruikt worden voor friet.
Als Nederlandse boeren door de stikstofregels minder frietaardappelen kunnen telen, zullen de fabrikanten van patat moeten uitwijken naar het buitenland voor hun grondstoffen. Dit zal niet alleen gevolgen hebben voor de Nederlandse aardappelindustrie, maar ook voor de kwaliteit van de friet. De Hollandse friet staat bekend om zijn goede kwaliteit en smaak, en het importeren van aardappelen kan dit in gevaar brengen.
Steun DDS op BackMe: samen pakken we het mediakartel aan. Deze steun is heel nuttig in deze zware economische tijden. Steun ons dus! Dat kan met een groter of een kleiner bedrag... en help ons het partijkartel en het mediakartel te slopen.
De aardappelsector roept daarom de Nederlandse overheid op om de regels aan te passen en rekening te houden met de specifieke behoeften van de frietaardappelteelt. Op die manier kan de kwaliteit van de Hollandse friet worden behouden en hoeft er niet te worden uitgeweken naar buitenlandse patat. Het is ook niet duurzaam om je aardappelen uit het buitenland te halen. Wees loyaal koop lokaal!
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten