shutterstock 1376982239

China is boos op Nederland en roept op om te stoppen met koudeoorlogmentaliteit: "kwaadaardige, lasterlijke praat"

Buitenlandapr 18 2023, 12:00
Nederland moet zijn “koudeoorlogmentaliteit” opgeven en ophouden met het ophitsen van de zogenaamde 'Chinese dreiging'. Dit is wat een woordvoerder van het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken dinsdag heeft gezegd naar aanleiding van een rapport van de AIVD waarin wordt gesproken van die zogenaamde dreiging. Dit rapport stelt dat China de grootste bedreiging is voor de veiligheid van Nederland, omdat het land jaagt op unieke kennis, zoals die van chipmachinemaker ASML.
China is een economische grootmacht die wereldwijd handelt en investeert. Het is dan ook niet realistisch om te denken dat Nederland zich volledig kan afsluiten van China. Het is in het belang van Nederland om een goede relatie te onderhouden met China, terwijl het ook kritisch blijft op de activiteiten van het land. China heeft te maken gehad met kritiek over de behandeling van de Oeigoeren in Xinjiang en de situatie in Hongkong. Ook de relatie Taiwan blijft een heet hangijzer voor de Chinezen.
„Onder Xi Jinping is de nadruk steeds meer komen te liggen op een antiwesterse houding en het benadrukken van een communistische ideologie met Chinese karakteristieken, die ook in het buitenlands beleid tot gelding moet worden gebracht”, aldus de AIVD. Een narratief wat niet bepaald wordt gewaardeerd bij de Chinezen. Een Chinese woordvoerder liet eerder dan ook weten dat het gaat om "kwaadaardige lasterlijke praat om zo de goede naam van China te besmeuren."
In plaats van zich te richten op het opzwepen van de dreiging van China, moet Nederland samenwerken met andere landen om een evenwichtig beleid te ontwikkelen dat de veiligheid en het welzijn van Nederland waarborgt, terwijl het ook rekening houdt met de belangen van andere landen en regio's. Dit kan bijvoorbeeld door te investeren in de ontwikkeling van nieuwe technologieën en de bescherming van intellectueel eigendom. Nederland moet alert blijven op de activiteiten van China en andere landen die de veiligheid en het welzijn van Nederland bedreigen, maar het is mogelijk verstandig om niet te overdrijven en niet te vervallen in een “koudeoorlogmentaliteit”, zoals de Chinezen het zelf noemen.
Like onze gloednieuwe Facebookpagina: Strijders voor Vrijheid. Samen staan we sterk. Met elkaar, voor elkaar.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten