Flut analyse van de NOS: 'Marine Le Pen kreeg zoveel stemmen omdat ze extreemrechts gedachtegoed normaliseert'

Buitenlandapr 25 2022, 17:13
Tegenwoordig zijn er nog maar weinig mensen die voor een kritische politieke analyse van rechtse partijen bij de NOS gaan kijken, nu weten we ook weer waarom. Volgens de NOS heeft de Franse presidentskandidaat Marine Le Pen miljoenen stemmen kunnen krijgen omdat ze 'extreem gedachtegoed heeft genormaliseerd'.
Marine Le Pen wordt weggezet als een extreemrechtse nationalistische populist die over de rug van zielige Franse moslims een nationalistisch verhaal verkondigt. Maar die 'duivelse' Le Pen speelt het tegenwoordig een stuk slimmer! Zo heeft ze het niet meer over strikt nationalisme, maar meer over 'republikeinse waarden' zoals scheiding tussen kerk en staat.
Volgens de expert die de NOS aanhaalt, Judith Jansma, universitair docent aan de Rijksuniversiteit Groningen, is het rechts-populisme in Frankrijk diep verankerd in de Franse maatschappij. Le Pen speelt dus in op een identiteitsgevoel en onderbuikgevoelens van de Franse burger.
Het is ronduit stuitend om te lezen hoe er haast niets inhoudelijks over Le Pen wordt behandeld. Dat Franse identiteitsgevoel wordt als een gegeven gepresenteerd, net als rechts-populisme. Het komt schijnbaar bij niemand daar op dat die gevoelens ergens vandaan moeten komen. Voelen die Fransen zich gewoon zomaar Frans? Of voedden ze die identiteit door tradities, cultuur, samenleving, architectuur etc.?
En Le Pen schijnt ook zomaar voor het gemak een anti-islamgeluid te laten horen! Dat heeft vast niets te maken met aanslagen, brandende kerken, trammelant in de banlieues en de gestage islamisering van Frankrijk.
Goed nieuws! DDS heeft nu een eigen app voor iPhone en iPad, en voor Android-toestellen. Download de app gratis en voor niets in de AppStore of in Google Play voor Android, en blijf altijd op de hoogte van het laatste nieuws. Oh, en als je de app hebt gedownload, laat dan even een 5-sterren recensie achter alsjeblieft. Dat is enorm belangrijk!
Bij de NOS zijn ze kennelijk volstrekt incapabel om überhaupt het idee te overpeinzen dat Franse burgers hun land naar de kloten zien gaan en dat ze dat erg vinden. Dat een politicus dat sentiment dan vertolkt maakt de politicus verdacht, terwijl de oorzaak van dat sentiment volstrekt onbesproken blijft. Wat een intellectuele armoede.

Een oproep van de redactie: door de coronacrisis heeft DDS het, net als veel andere websites, ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze oproep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!

Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten