Screen Shot 2022 08 22 at 164144

New York Times bevestigt: Oekraïne zit achter de moord op Darya Doegina

Buitenlandokt 06 2022, 9:30
Op 22 augustus jl. was de Russische veiligheidsdienst FSB er al van overtuigd dat Oekraïne achter de brute moordaanslag zat op Darya Doegina. De New York Times bevestigt nu dat dit waar is. Volgens de New York Times denken de Amerikaanse Veiligheidsdiensten dat Oekraïne verantwoordelijk is voor de moord op de Russin, de dochter van de ultranationalistische ideoloog Aleksandr Doegin.
Volgens tegenstanders van Vladimir Poetin zouden de daders "Russische patriotten" zijn.  Met dit verhaal in de New York Times wordt dit ontkracht. De Amerikaanse krant meldt dat de Verenigde Staten niet van tevoren op de hoogte waren van de aanslag en er op geen enkele manier bij betrokken waren. Zo weet de krant ook niet te melden welke Oekraïners er achter de moord zitten en  of president Volodimir Zelenski toestemming heeft gegeven. Het verhaal dat de Azov agente Natalyva Vovk achter de moord zou zitten is hiermee niet ontkracht. 
(Artikel gaat verder onder de oproep ons te steunen in deze barre tijden)
Een oproep van de redactie: door de coronacrisis, de energiecrisis, de inflatiecrisis ´én de koopkrachtcrisis heeft DDS het ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze oproep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!
Zelenski's adviseur Michailo Podoljak heeft tegen de New York Times opnieuw gezegd dat Oekraïne niet achter de aanslag zit. "Een moord in oorlogstijd moet een specifiek doel vervullen, tactisch of strategisch. Iemand als Doegina is geen tactisch of strategisch doelwit voor Oekraïne". Aan deze lezing van de Oekraïners twijfelen de Amerikaanse veiligheidsdiensten. De Amerikaanse functionarissen zijn gefrustreerd over het gebrek aan transparantie van Oekraïne over zijn militaire en geheime plannen, vooral in Rusland. Misschien is dit wel de reden waarom Oekraïne niet de lange afstandsrakketten krijgt waar het zo vurig naar verlangt. Het Witte Huis is bang dat Kiev hiermee rechtstreeks Rusland gaat aanvallen. De VS wil zelf de controle houden over de escalatieladder.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten