2048px f 16 fighting falcon

Stoltenbergs gevaarlijke flirt met de Derde Wereldoorlog: NAVO speelt Russische roulette met F16's

Buitenlandfeb 26 , 10:00
In een tijd waarin de wereld balanceert op het randje van een nog grotere catastrofe, lijkt NAVO-secretaris-generaal Jens Stoltenberg te spelen met vuur. Journalist Harald Doornbos wijst ons via X (voorheen Twitter) op een onthutsend bericht uit de Kyiv Post, dat verrassend genoeg niet de aandacht heeft gekregen die het verdient. De inhoud? Stoltenberg laat doorschemeren dat Oekraïne F-16's zou kunnen inzetten voor aanvallen op militaire doelen in Rusland. "Potentieel verstrekkende gevolgen," aldus Doornbos. En daarmee is niets te veel gezegd.

Ben er niet helemaal zeker van dat dit bericht van een paar dagen geleden genoeg aandacht heeft gekregen. Potentieel verstrekkende gevolgen.

KyivPost
KyivPost
@KyivPost

#Stoltenberg Hints #Ukraine Could Use #F16 for Strikes on Military Targets Inside #Russia Stoltenberg mentioned Ukraine's allies' desire for early F-16 deployment, stressing the jets' effectiveness hinges on pilot training and crew readiness. kyivpost.com/post/28446

125
Reply
Stoltenberg's opmerkingen zijn niet minder dan een recept voor rampspoed. Door te suggereren dat Oekraïne F-16's vroegtijdig kan gebruiken voor offensieve operaties buiten zijn grenzen, flirt de NAVO openlijk met de idee van een direct militair conflict met Rusland. De implicaties hiervan zijn niet te overzien. Stoltenberg benadrukt de autonomie van elke bondgenoot om straaljagers aan Oekraïne te leveren, een stap die Rusland ongetwijfeld zal zien als een provocatie van ongekende omvang.
Laten we duidelijk zijn: de soevereiniteit en territoriale integriteit van Oekraïne moeten verdedigd worden. Maar de weg naar vrede en veiligheid ligt niet in het escaleren van het conflict. De suggestie dat Oekraïense piloten, getraind door de NAVO, Russisch grondgebied zouden kunnen aanvallen met door het Westen geleverde F-16's, is een gevaarlijke gok. Het is spelen met het lot van miljoenen, in een spel waarin de inzet niets minder dan een Derde Wereldoorlog kan zijn.
De ironie dat Nederland, een land dat zijn eigen veiligheid hoog in het vaandel draagt, zich in de frontlinie zou kunnen bevinden van Russische vergelding, is niet te missen. Je zou maar in Rotterdam wonen (De Russen hebben al diverse keren gewaarschuwd dat Rotterdam een mogelijk doelwit is als vergelding red.), is een sinistere gedachte als je bedenkt dat de door Nederland geleverde F-16's mogelijk de lont in het kruitvat kunnen zijn.
Het is tijd dat de NAVO en haar leden een stap terug doen en nadenken over de consequenties van hun acties. Diplomatie, hoe moeizaam ook, moet voorrang krijgen op militaire escalatie. De wereld kan zich geen nieuw groot conflict veroorloven, laat staan een confrontatie die de potentie heeft uit te groeien tot een nucleaire nachtmerrie.
(Artikel gaat verder onder deze oproep) Bij DDS zijn we KLAAR met deze gestoorde risico's met ons belastinggeld en onze levens. Oekraïne's oorlog is Oekraïne's probleem. Als Amerika gekke spelletjes wil spelen in Oost-Europa moeten ze dat zelf maar regelen. Wij moeten onszelf daar niet voor opofferen. Denk jij daar net zo over? Steun ons dan! Doneer aan DDS via BackMe en versterk het Echte Geluid!
Stoltenbergs opmerkingen zijn een wake-up call voor iedereen die gelooft in de noodzaak van vrede en stabiliteit. Het is een herinnering dat de koers die we varen, zorgvuldig gekozen moet worden, met wijsheid en voorzichtigheid, niet met roekeloosheid en overmoed. Laten we hopen dat deze boodschap aankomt, voordat het te laat is.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten