shutterstock 1381748456

[Video] Spaanse conservatieven gaan massaal de straat op, eisen opstappen socialistische premier

Buitenlandnov 10 2023, 16:00
In Spanje gaat het momenteel hard tegen hard. De socialistische premier Sanchez heeft blijkbaar Catalaanse separatisten amnestie verleend. Dat is tegen het zere been van conservatief-katholieke en nationalistische groeperingen. Die noemen de acties van Sanchez zelfs een staatsgreep én zeggen dat hij de staatsgreep aan zijn laars lapt.
Raisa Blommestijn post vandaag een video van de Vox-aanhangers op haar X-account. Dat is de partij waar het om gaat, Vox. Een conservatief-katholieke en nationalistische partij. Deze Spanjaarden vinden het ongekend dat Catalaanse separatisten niet keihard gestraft worden en vinden dat de premier zich niet aan de wet houdt.

Tweet not found

The embedded tweet could not be found…

En dat niet alleen. Ze hebben ook harde kritiek op ander beleid van Sanchez. Met name wat immigratie betreft, bijvoorbeeld. Daarom roepen ze ook bij demonstraties regelmatig leuzen als "Spanje is katholiek, niet islamitisch."
Blommestijns vriendin Eva Vlaardingerbroek bevindt zich ondertussen ín Spanje. Zij postte gisteren een live update uit Barcelona. De komende dagen wil ze live blijven berichten om haar volgers zo moed mogelijk op de hoogte te blijven houden van wat er daar gebeurt. Het is namelijk voor het eerst dat er echt iets van een conservatieve revolte uitbreekt in een modern west-Europees land. En dat ook nog op deels katholieke (lees: christelijke) basis.
Toen Vlaardingerbroek gisteren aankwam schrok ze zich meteen wild. Één van de oprichters van Vox, Alejo Vidal Quadras, werd gister overdag namelijk op brute wijze in zijn gezicht geschoten door een aanvaller. Het was vrijwel zeker een assassinatie-poging. Een aanslag, dus.
Het was een ongelooflijk schokkende aanval... maar ook ééntje die in het Westen een beetje met de mantel der liefde bedekt wordt. De reden is ongetwijfeld dat Quadras 'heel rechts' is (of radicaal rechts de media). Dan vinden ze het opeens toch altijd wat minder erg dat er geweld gebruikt wordt, he? Opvallend genoeg gelooft hij zélf dat Iran achter de aanslag zit. Als advocaat nam hij het namelijk op voor critici en vijanden van het Iraanse regime.

Onafhankelijkheid

Overigens is Vox vooral heel boos momenteel vanwege de amnestie voor de Catalanen die in 2017 onafhankelijkheid wilden. Wat mij betreft hadden die Catalanen daar honderd procent het recht toe. Als een regio - met een eigen cultuur, een eigen taal, een eigen volk - geen deel wil uitmaken van een groter geheel, dan hebben ze daar alle recht toe. Het is volstrekt belachelijk dat een federale overheid een regio die onafhankelijk wil blijven met (grof) geweld kan dwingen erbij te blijven horen. Natuurlijk maakten de Catalanen een fout omdat ze blijkbaar niet sterk genoeg waren om hun natuurlijke rechten af te dwingen, maar dat is een ander subject.
Vox-aanhangers, die op andere punten best sympathiek kunnen zijn (en dat ook zijn, zie abortus, hun meningen over cultuur, etc.), hebben wat dat betreft natuurlijk niet eens bijna gelijk. Laat volkeren vrij. Dat is blijkbaar tegenwoordig een heel schokkend standpunt.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten