CBS vindt dat mensen zich aanstellen: 'De economie groeit, dat gezeur over recessie zit tussen de oren'

CBS vindt dat mensen zich aanstellen: 'De economie groeit, dat gezeur over recessie zit tussen de oren'

Economieaug 17, 10:02
De hoofdeconoom van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) zegt dat de economie in het eerste half jaar van 2022 met 2,6% gegroeid is. Dit betekent, zegt hij, dat al dat gezeur en die angst inzake een recessie eerst en vooral "tussen de oren" zit. Want jongens, het gaat juist hartstikke goed! Dat jij daar niets van merkt in je portemonnee, nou ja, boeien!
Hoofdeconoom Peter Hein van Mulligen van het CBS zegt dat hij zijn ogen nauwelijks kon geloven toen hij de cijfers onder ogen kreeg waaruit duidelijk bleek dat de economie gegroeid is. Dat had hij helemaal niet verwacht. Want het consumentenvertrouwen is laag. Maar toch groeit de economie. Hoe kan dat?!
Nou, ten eerste is de export flink toegenomen. Daarnaast zou er flink geïnvesteerd zijn in machines en in bedrijfsgebouwen. Tenslotte, zegt Van Mulligen, blijkt uit de cijfers dat Nederlanders behoorlijk veel geld uitgeven voor vakanties, in de horeca, en aan andere diensten. "De naderende recessie waar we het de afgelopen weken voortdurend over hebben, zit vooral tussen de oren," stelt hij dan ook.
Maar wacht eens even, dat staat hier natuurlijk helemaal los van. De economie kan 'officieel' prima 'groeien,' maar dat betekent niet dat jij en ik er financieel in de praktijk op vooruitgaan. Want meneertje koekepeertje vergeet één klein detail: de torenhoge inflatie van bijna 10 procent.
Het is nogal wiedes dat we "meer uitgeven": de prijzen stijgen razendsnel. We doen zo lang mogelijk ons best een normaal leven te leiden, en dus stijgen onze uitgaven ook mee - tot we op het punt komen waar we dat gewoon niet meer kunnen doen. Een punt dat voor steeds meer mensen met rasse schreden nadert.
Een oproep van de redactie: door de coronacrisis heeft DDS het, net als veel andere websites, ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze oproep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!
Maar dat komt niet eens op bij dit prominente lid van het partijkartel. Big Business zit in de lift, we geven meer geld uit, dus wat zeuren we nou?! Verder dan dat kan deze man niet nadenken - terwijl gewone mensen met de handen in het haar zitten omdat ze bang zijn dat ze de energierekening niet meer kunnen betalen.
Overigens zal Van Mulligen dat ook helemaal prima vinden, en ongetwijfeld opscheppen dat de economie mede groeit doordat Nederlanders bereid zijn te 'investeren' in 'hun energie.'
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten