shutterstock 2236706695

Kansloze missie: Starters en alleenstaanden buitengesloten op de woningmarkt - Huizenprijzen blijven stijgen

Economiefeb 23 , 9:00
Het is officieel: de droom van een eigen huis voor starters en één persoonshuishoudens is definitief veranderd in een nachtmerrie. De meest recente cijfers van het CBS hebben het al bevestigd: na een korte adempauze zijn de prijzen van koopwoningen weer op hol geslagen. En volgens de glazen bol van ING-economen staan we aan de vooravond van nog meer slecht nieuws. Een stijging van maar liefst 5% tot 8% dit jaar. Waar gaat dit heen?
Een korte blik op de cijfers: de gemiddelde prijs van een koopwoning was even gedaald tot een "bescheiden" €416.000. Maar hou je vast, want de feestvreugde van de korte prijsdaling is snel verdwenen. De loonstijgingen en een algehele krapte op de woningmarkt zorgen ervoor dat de prijzen dit jaar door het dak gaan. ING gooit nog wat olie op het vuur met de voorspelling van een prijsstijging die ons weer met beide benen op de grond zet.
Wat betekent dit in gewoon Nederlands? Dat de starters en alleenstaanden die dromen van een eigen plekje weer achteraan in de rij kunnen aansluiten. De verbeterde betaalbaarheid door loonstijgingen? Een lachertje, als je het bekijkt in het licht van de prijsstijgingen. Hogere lonen betekenen inderdaad dat je iets meer kunt lenen, maar als de prijzen nog sneller stijgen, schiet je er geen moer mee op.
Het is een bittere pil die we moeten slikken. De woningmarkt is veranderd in een exclusieve club, waar alleen de financieel krachtigen welkom zijn. De rest mag toekijken hoe de droom van een eigen huis steeds verder uit zicht raakt.
Deze situatie schreeuwt om actie. Het is hoog tijd dat de politiek ingrijpt en zorgt voor echte oplossingen. Niet de zoveelste lapmiddelen of tijdelijke maatregelen die de problemen alleen maar vooruitschuiven. Wat nodig is, zijn radicale hervormingen die de woningmarkt weer toegankelijk maken voor iedereen. Tot die tijd blijft het voor starters en één persoonshuishoudens een kansloze missie om een huis te kopen.
(Artikel gaat verder onder deze oproep) Bij DDS lopen we niet weg voor dit soort controversiële onderwerpen. Andere media wél. Daarom is het van het grootste belang dat wij dit werk blijven doen. Elke dag weer. Vind jij dat ook? Steun ons dan! Doneer aan DDS via BackMe en help ons dit soort onderwerpen wél te behandelen!
De boodschap is duidelijk: de woningmarkt is een jungle geworden, waar alleen de sterksten overleven. En in deze survival of the fittest zijn het de starters en alleenstaanden die het onderspit delven. Een schrijnend bewijs dat in het huidige klimaat de droom van een eigen huis niet meer is dan dat: een droom.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten