screen shot 2023 12 07 at 162436

Welke supplementen kunnen je waarbij helpen?

Economiedec 10 2023, 7:24
Plantensterolen kúnnen je helpen bij het beheersen van je cholesterolgehalte. Ze werken door je lichaam te 'misleiden' om te denken dat ze cholesterol zijn. Plantensterolen zijn natuurlijke stoffen die in kleine hoeveelheden aanwezig zijn in veel soorten groenten en fruit, noten en zaden. Ze zijn structureel vergelijkbaar met cholesterol, maar hun werking in het menselijk lichaam is heel anders. Wanneer je een maaltijd eet die rijk is aan plantensterolen, absorbeert je lichaam de sterolen in plaats van het cholesterol uit je voeding. Dit kán leiden tot een vermindering van het totale cholesterolgehalte in je bloed.

Hoe werken plantensterolen in je lichaam?

Wanneer je voedsel eet dat rijk is aan plantensterolen, worden deze opgenomen in de darmwand, waar ze concurreren met cholesterol om te worden opgenomen in het lichaam. Omdat de sterolen de plaats van cholesterol innemen, wordt er minder cholesterol opgenomen, waardoor je algehele cholesterolgehalte kan dalen.
Het is belangrijk op te merken dat hoewel plantensterolen effectief kunnen zijn bij het verlagen van het cholesterolgehalte, ze nooit een vervanging mogen zijn voor een gezond dieet of levensstijl. Ze moeten worden gebruikt als onderdeel van een algehele strategie voor gezond eten en bewegen.

Vitamine C, meer dan alleen een immuunbooster

Over naar een andere krachtpatser van de natuur: vitamine C. Deze vitamine is waarschijnlijk het meest bekend om zijn immuunbevorderende eigenschappen, maar vitamine C is ook essentieel voor een hele reeks andere lichaamsfuncties.
Vitamine C helpt bijvoorbeeld bij de productie van collageen, een eiwit dat nodig is voor de gezondheid van je huid, tandvlees, bloedvaten en botten. Het is ook een krachtige antioxidant die je cellen beschermt tegen schade door vrije radicalen, instabiele moleculen die kunnen bijdragen aan veroudering en ziekten zoals hartziekten en kanker.

De veelzijdige rol van vitamine c in je gezondheid

Naast het stimuleren van je immuunsysteem en het beschermen van je cellen, speelt vitamine C ook een rol in je zenuwstelsel. Vitamine C is betrokken bij de productie van neurotransmitters, de chemische boodschappers die signalen doorgeven tussen je zenuwcellen.
En dat is nog niet alles. Vitamine C is ook nodig voor de stofwisseling van je lichaam. Deze vitamine helpt bij het omzetten van vetten, eiwitten en koolhydraten uit je voeding in energie. Dit maakt vitamine C een belangrijke voedingsstof voor iedereen die een actieve levensstijl leidt.
Je vindt vitamine C in veel voedingsstoffen, bij een gezond en gevarieerd dieet heb je geen extra vitamine C nodig.

Combineer plantensterolen en vitamine c voor maximale voordelen

Hoewel plantensterolen en vitamine C elk hun eigen voordelen hebben, kunnen ze samen nog krachtiger zijn. Een dieet dat rijk is aan beide voedingsstoffen kan helpen bij het behouden van een gezond cholesterolgehalte en het ondersteunen van je immuunsysteem, om nog maar te zwijgen van de vele andere voordelen voor je gezondheid.
Het is niet moeilijk om zowel plantensterolen als vitamine C in je dieet op te nemen. Veel voedingsmiddelen die rijk zijn aan plantensterolen, zoals groenten en fruit, noten en zaden, bevatten ook vitamine C. Dus door een verscheidenheid aan deze voedingsmiddelen te eten, krijg je een dubbele dosis gezondheidsvoordelen.
Denk je dat je niet voldoende gevarieerd en gezond eet? Dan kan het een optie zijn om supplementen te bestellen en deze, volgens de handleiding, in te nemen. Het is nooit een goed idee om volledig op supplementen te vertrouwen, gebruik ze altijd in combinatie met een gezond en gevarieerd dieet.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten