de dagelijkse standaard dh 01047

Lilian Marijnissen zwaait af als SP-lijsttrekker na opnieuw een geleden verkiezingsnederlaag

Politiekdec 10 2023, 11:00
Lilian Marijnissen heeft aangekondigd te stoppen als fractievoorzitter van de Socialistische Partij (SP) en haar zetel in de Tweede Kamer op te geven. Op X deelde Marijnissen mee dat deze beslissing voortkomt uit de teleurstellende resultaten van de recente verkiezingen. Volgens haar hebben deze verkiezingen "niet het resultaat opgeleverd waarop wij gehoopt hadden. Hierdoor merk ik dat er binnen de partij vraag is naar een nieuw gezicht."
Bij de landelijke verkiezingen van 22 november leed de SP een verlies van vier zetels, waardoor de partij nu vijf zetels in de Tweede Kamer heeft. Ondanks de vastberadenheid van Marijnissen, die direct na de bekendmaking van de exitpolls aangaf door te willen gaan, lijkt de druk van de tegenvallende resultaten haar nu toch tot aftreden te hebben geleid.
Marijnissen, die op 13 december 2017 het leiderschap overnam van Emile Roemer, zou deze week precies zes jaar aan het hoofd hebben gestaan. Gedurende deze periode heeft de SP echter zeven opeenvolgende verkiezingsnederlagen geleden op regionaal, landelijk en Europees niveau. Ondanks haar inzet voor het thema bestaanszekerheid tijdens de laatste campagne, waarbij ze benadrukte dat de SP als eerste partij dit onderwerp op de politieke agenda zette, leken andere partijen de kiezers voor zich te winnen.
(Artikel gaat verder onder deze oproep) Bij DDS zijn we KLAAR met dit soort spelletjes. Wij willen ECHTE oplossingen en ons land REDDEN. Denk jij daar net zo over? STEUN ONS DAN! Doneer aan DDS via BackMe en help ons een vuist te maken tegen de kartelianen die de wil van de Nederlanders bewust negeren.
Op dinsdag neemt Lilian Marijnissen officieel afscheid van de Tweede Kamer. Het is nog niet bekend wie haar zal opvolgen als fractievoorzitter. De keuze zal gemaakt worden uit de op woensdag beëdigde Kamerleden, waaronder Sandra Beckerman, Bart van Kent, Jimmy Dijk, Michiel van Nispen, of mogelijk Sarah Dobbe, die op de zesde plek van de kandidatenlijst staat.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten