Von der Leyens race naar groene technologie: 'Een recept voor rampspoed'

Von der Leyens race naar groene technologie: 'Een recept voor rampspoed'

De Europese Unie staat voor een van de grootste industriële transformaties van onze tijd. Volgens Europees Commissievoorzitster Ursula von der Leyen is staatssteun slechts een van de manieren om Europa's positie als thuisbasis van industriële innovatie en schone technologie te behouden.

Op een recent evenement, The Future of Europe van het Belgische De Tijd, pleitte Von der Leyen voor versterkte Europese financiering. Dit komt op een kritiek moment, aangezien de Europese Unie zich in een geopolitieke strijd bevindt om de voorsprong te behouden in de race naar groene spitstechnologie.

De vergezichten van von der Leyen daar wordt je niet blij van. 'Vandaag krijgt de volgende grote innovatie vorm in de Noordzee, ongeveer 45 kilometer voor de Belgische kust. Het offshore windmolenpark dat daar moet komen, moet op termijn genoeg stroom produceren om alle Belgische huishoudens van energie te voorzien. Zulke 'home grown hernieuwbare energie stuwt een volgende industriële revolutie', zegt Von der Leyen.

De Verenigde Staten hebben onlangs een bedrag van 369 miljard euro uitgetrokken voor investeringen in groene technologie. Het Europese antwoord zal bepalend zijn voor de komende decennia. Helaas is er echter geen doordacht beleid, geen kosten-baten analyse, geen implementatieplan of internationaal regime. Wel veel emotie maar daar kan je geen beleid op maken.

Steun DDS op BackMe: alleen via uw maandelijks of eenmalige gift kunnen we de website draaiende houden en het mediakartel aanpakken. Deze steun is keihard nodig in deze zware economische tijden.

Volgens critici is dit een 'recept voor rampspoed'. Er wordt gevreesd dat Europa's aanpak van de groene technologierace eigenlijk verarming gaat betekenen. Lekker makkelijk potverteren met het geld van de belastingbetaler. Ambities verwezenlijken die gebouwd zijn op luchtkastelen. Hier springt toch de quote van Thatcher in mijn gedachten: "The problem with socialism is that you run out of other people's money". Dit gaat natuurlijk ook op voor corporate socialisme wat hier in essentie voorgesteld wordt.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties