rutte

1Vandaag-panel over vervanging premier Rutte: wel Ollongren en Klaver, geen Baudet!

Geen categoriemrt 23 2019, 13:00
Als premier Rutte vertrekt wie volgt hem dan op? 1Vandaag trachtte een antwoord te formuleren, maar het staatsmedium kwam niet verder dan het noemen van een paar politici van de coalitie en natuurlijk GroenLinks-idool Jesse Klaver. Maar over Baudet geen woord, die wordt nooit premier als het aan 1Vandaag ligt. Blijkbaar zitten er geen FVD-kiezers in het panel.
Leuk hoor zo'n lijstje. Zeker als je er de titel aan geeft 'wie willen we als premier', maar of het allemaal klopt is maar de vraag. Zeker als we de gegadigden van 1Vandaag er bij pakken. Ollongren en Klaver worden wel genoemd, maar Baudet niet.
Dat betekent slechts één ding: het 1Vandaag panel is geen representatieve afspiegeling van de kiezerspopulatie!

1. Klaas Dijkhoff (VVD)

Volgens het panel is Dijkhoff de meest geschikte opvolger van Rutte. Vorig jaar won hij de 'politicus van het jaar'-prijsje en ook dit jaar heeft de VVD een prima score behaald tijdens de PS2019-verkiezingen. De partij verloor wel haar titel grootste partij, maar scoorde in vergelijking met vier jaar geleden solide. Blijkbaar is Dijkhoff nog steeds populair ondanks zijn twijfelachtige houding tegenover subsidieprogramma's van elektrische auto's. Dat hij komt bovendrijven is geen verassing.

2. Hugo de Jonge (CDA)

Nu komen we toch wel in de categorie 'reservespelers' die eigenlijk nog niet in de hoogste divisie hebben gespeeld. En dan zijn we nog maar op plekje twee aanbeland met minister Hugo de Jonge. Ja, hij is wel minister, maar niet erg bekend. Hij zal wel populair zijn onder het panel vanwege zijn uitspraken dat de 'marktwerking in de zorg is doorgeslagen'. Verder weinig van hem gezien. Blijkbaar doen toverspreuken het goed in de politiek.

3. Jesse Klaver (GroenLinks)

Klaver staat op plek drie volgens het 1Vandaag panel. Knap hoor. Dat hij zo hoog in de top 5 komt bovendrijven betekent maar één ding: GroenLinks-kiezers zijn oververtegenwoordigd in het panel terwijl er dus geen of nauwelijks FVD-kiezers zijn. Verder zien we Klaver liever als oppositieleider dan premier dus snel vergeten deze score.

4. Gert-Jan Segers (CU)

Segers is een rustige man. We zien niet veel van hem, maar hij is er wel. Als hij spreekt dan altijd met rust en kalmte. Ook geeft hij de fouten van de politiek ruiterlijk toe. Zeker premier-waardig materiaal, maar Segers partij is wel erg klein en de kans dat hij daarom daadwerkelijk premier wordt lijkt niet al te groot. Toch staat hij op plek vier.

5. Kajsa Ollongren (D66)

Dat Ollongren van D66 in het lijstje voorkomt is echt opmerkelijk. D66 heeft een slechte verkiezingsuitslag achter de rug en in vergelijking met Baudet is Ollongren helemaal niet zo populair. Ze staat bekend om gestuntel rondom nepnieuws-campagnes, het vergeten van paspoorten bij het stemmen en nog meer ongein. Zoals de sleepnet erdoor jagen en het afschaffen van het referendum. Maar nog steeds populair onder het panel blijkbaar.
Jammerlijk lijstje dus van 1Vandaag. Duidelijk een selectie met bias want dat de leider van de nieuwe grootste partij van Nederland niet wordt genoemd is veelzeggend. Jammer. Tijd dat het staatsmedium haar panel gaat verversen zodat het een juiste afspiegeling is van de kiezerspopulatie. Anders hebben dit soort lijstjes weinig zin. Mochten ze tips willen dan moeten ze even advies vragen van Maurice de Hond.
Die schijnt dat te kunnen.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten