Lagerhuis geeft May drie dagen voor een nieuwe Brexit-deal als huidige faalt

Geen categoriejan 09 2019, 20:00
Het Britse Lagerhuis heeft Theresa May en haar regering een tikkende tijdbom meegegeven in het Brexit-riedeltje. Binnenkort volgt er een stemming over het plan dat nu voorligt en het gaat erom spannen. Mocht het zo zijn dat het huidige akkoord geen meerderheid vindt dan moet May terug naar de tekentafel. Maar voor het opleveren van een nieuw akkoord na een eventuele weigering van het huidige heeft zij slechts drie dagen de tijd. Een onmogelijke opgave natuurlijk. Voor May is het daarom nu zaak om deze deal te laten slagen want als het niet lukt dan kan het zomaar eens gedaan zijn met haar leiderschap van zowel de conservatieve partij als regeringsleider.
In het Verenigd Koninkrijk maken politici een potje van de Brexit. De eensgezindheid ontbreekt en ego's nemen het tegen elkaar op in plaats van samen te werken. Verenigd is het koninkrijk dan ook niet en Tony Blair ondermijnde May afgelopen maand nog door te pleiten voor een nieuw Brexit referendum. May was destijds 'most displeased' en sprak zelfs van 'sabotage'. En op zich heeft ze een punt. Op dat moment in de tijd dergelijke uitspraken doen grenst aan sabotage en dat is waar we Blair van kennen. Die bombardeert wel dingen kapot, zoals Irak. Gelukkig hebben we zijn excuses nog.
Maar als de huidige deal niet slaagt is de kans op een deal-Brexit erg klein. Want vanuit Europa heeft Merkel en ook Juncker al laten weten dat de tijd van onderhandelen voorbij is. Het is nu tijd voor actie. En als het Lagerhuis niet instemt heeft May dus slechts drie dagen voor een nieuw akkoord. Voor zo'n nieuw akkoord zijn uiteraard onderhandelingen nodig. U leest het al: dan wordt het exit May of een no-deal Brexit. Beiden? Als dat laatste gebeurt voorspellen economen een sterke economische krimp in het Verenigd Koninkrijk, de zogeheten 'Rampen-Brexit'.
Volgens NOS.nl is de stemming over het huidige Brexit-akkoord aankomende dinsdag. Dat betekent dat uiterlijk 21 januari duidelijkheid wordt verschaft over de wijze waarop de relatie tussen het Verenigd Koninkrijk en de Europese Unie verder uitpakt.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten