Nieuwe peiling: falend GroenLinks zakt weg tot onder de SP, tweestrijd tussen VVD en PVV

Geen categoriemrt 04 2017, 17:00
Jesse Klaver kon op 15 maart weleens roemloos ten onder gaan. En dat terwijl hij enkele maanden geleden nog gezien werd als dé nieuwe linkse Verlosser.
Het gaat alles behalve goed met GroenLinks. Jesse Klaver stapelt fout op fout in de campagne -- zo werd hij gisteren nog afgebroken door een stel boze boeren. Naar nu blijkt hebben dit soort faalacties een behoorlijke impact op de peilingen. Volgens een nieuwe peiling van LISS zakt GroenLinks op dit moment namelijk weg tot onder de SP.
Screen Shot 2017-03-04 at 15.48.12
Volgens deze peiling, die gehouden wordt onder zo'n 3.500 respondenten in het representatieve LISS panel, kan GroenLinks rekenen op de steun van 10,2% van de kiezers. Dat komt neer op zo'n 15 zetels. Dat is natuurlijk een buitengewoon magere score voor de man -- Jesse Klaver -- die tot een paar weken geleden nog gezien werd als dé nieuwe linkse held.
Valt dat even tegen!
Het is zo erg dat GroenLinks nu gepasseerd is door de SP. Die partij krijgt namelijk 10,9%, wat neerkomt op iets meer dan 16 zetels. Daarmee is de SP nu de vierde partij van het land. Hilarisch, natuurlijk. Emile Roemer wordt door vriend en vijand immers beschouwd als een stuntelaar pur sang. Blijkbaar heeft hij desalniettemin meer appeal dan Klaver -- volgens deze peiling tenminste.
Helaas is het niet alleen maar rozengeur en maneschijn. Volgens LISS zou de verderfelijke VVD namelijk de grootste partij van het land zijn als de verkiezingen vandaag gehouden worden. Weliswaar met maar 24 tot 25 zetels -- wat natuurlijk een historisch verlies is ten opzichte van de uitslag van 2012 toen de VVD maar liefst 41 zetels binnensleepte -- maar toch. Het goede nieuws? De PVV lijkt in opkomst. De afgelopen dagen is die partij licht gestegen van 13,8% naar 14,2% nu. Dus van 20 naar 21 zetels of daaromtrent. Het is zeer wel mogelijk dat die partij blijft stijgen nu Wilders zijn campagne hervat heeft.
Tenslotte is er ook goed nieuws voor VNL. Volgens LISS kan die nieuwe klassiek-liberale partij namelijk rekenen op de steun van 0,7% van de kiezers. Dat is niet veel, maar het betekent wel dat de partij op (iets meer dan) één zetel staat. Aangezien ik ervan overtuigd ben dat vrijwel alle peilingen het rechtse electoraat onderschatten, hebben Jan Roos en co. waarschijnlijk dus uitzicht op één en misschien wel op méérdere zetels.
Kortom, deze nieuwe peiling bevat heel veel slecht nieuws voor GroenLinks, maar moet juist reden zijn voor hoop onder rechtse Nederlanders. Ja, die rechtse lente zit er écht aan te komen!
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten