OEF! Stef Blok (VVD) overleeft motie van wantrouwen inzake steunprogramma Syrische rebellen

OEF! Stef Blok (VVD) overleeft motie van wantrouwen inzake steunprogramma Syrische rebellen

Megan Holt / YouTube

En de volgende motie van wantrouwen richting een bestuurder van het kabinet Rutte III is een feit! Niet alleen vertrouwt de burger het kabinet steeds minder en is de coalitie in de peilingen haar meerderheid kwijt, maar zeggen een aantal partijen in de Tweede Kamer het vertrouwen in minister van Buitenlandse Zaken, Stef Blok (VVD), op! En dit is al de tweede in korte tijd, dus dat belooft wat voor volgende debatten over Syrië.

Reden voor de teloorgang in het vertrouwen van de BuZa-minister is de wijze waarop 'hij heeft gecommuniceerd over de steunprogramma's' aan Syrische groeperingen ten tijde van de Syrische burgeroorlog. De steunprogramma's zijn sinds het voorjaar van 2018 stopgezet, maar er komt een staartje en met elk debat dat volgt lijkt het dat Blok's positie steeds meer wankel wordt. Sadet Karabulut (SP) diende naar aanleiding van het debat een motie van wantrouwen in. De motie leest:

"De Kamer,
gehoord de beraadslaging,
van opvatting dat niet eerlijk is gecommuniceerd over de steun aan gewapende groepen in Syrië;
zegt het vertrouwen in deze minister op,
en gaat over tot de orde van de dag.
Karabulut"

De motie werd gesteund door de partijen: DENK, SP, Partij voor de Dieren en de PVV. Laatstgenoemde was bij monde van PVV-Kamerlid Danai van Weerdenburg 'altijd al tegen het steunprogramma voor Syrische rebellengroeperingen'. Tijdens het debat werd ook een motie van wantrouwen verwacht uit de koker van Thierry Baudet (FvD), maar deze bleef uit.

Tijdens het vorige debat over dit onderwerp in november liet de kapitein van de renaissancevloot nog weten dat minister Blok 'bij het volgende debat een motie van wantrouwen kan verwachten'. Maar Baudet schitterde weer eens in afwezigheid. Dat begint nu wel een patroon te worden en dat is jammer. Natuurlijk begrijpen we dat zijn fractie bestaat uit slechts twee personen, maar dit belangrijke debat moet gewoon bezocht worden. Zeker als de partij enkele maanden geleden nog hoog van de toren blies over de te verwachten motie van wantrouwen.

Vast staat in ieder geval dat Stef Blok (VVD) flink heeft zitten blunderen. Geheel in lijn met de werkwijze van het ministerie van Buitenlandse Zaken de afgelopen jaren. Zo heeft hij naar aanleiding van een WOB-verzoek documenten vrijgegeven waarvan later bleek dat bepaalde delen daarvan tot 'staatsgeheim' waren gebombardeerd. Karabulut (SP) hield tijdens het debat vol dat 'er geen indicatie is dat het hier om staatsgeheimen gaat'. Dit omdat het document daar geen melding van maakt.

Maar ondertussen is het document wel verdwenen. Verder diende Öztürk (DENK) een motie in om het instrument 'staatsgeheim' verder tegen het licht te houden en Karabulut (SP) om een eigen onderzoek door de Tweede Kamer op te zetten naar de gang van zaken. De Tweede Kamer vervolgt op een later tijdstip het debat over de zaak.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties