-Frits Bosch- Gaat het Westen zijn ondergang tegemoet?

-Frits Bosch- Gaat het Westen zijn ondergang tegemoet?

Frits Bosch is columnist voor De Dagelijkse Standaard.

Gaat het Westen zijn ondergang tegemoet? Tucker Carlson, de ‘host’ van Foxnews.com meent van wel. Hij wijst er op dat het Westen een absurd risico heeft genomen om in de Oekraïne oorlog te stappen. Zijn ‘we’ aan de winnende hand? Welnee, we hebben met deze oorlog ons eigen graf gegraven. We hebben niet begrepen hoe afhankelijk het Westen is van energiebronnen en van haar leveranciers, te weten Rusland en het Midden Oosten. Vanuit Rusland krijgen we vrijwel niets meer en vanuit het Midden Oosten hopelijk nog, hoewel uit het laatste bezoek van dementerende Joe bleek dat de sjeiks niet erg toegeeflijk zijn. Als de pijplijn met gas, olie, diesel, kerosine opdroogt dan kunnen we het verder ‘shaken’, einde oefening voor het Westen. Carlson: “de enige reden dat het Westen zo sterk is geworden komt doordat we gebruik konden maken van goedkope energie. Dat was de basis! Als dit uitloopt zijn dan zijn we het haasje, inclusief doden vanwege de koude.”

Onze briljante minister van financiën heeft al gezegd dat we door deze oorlog armer worden. Volgens Carlson is dat een flagrant understatement. Gaat het inderdaad zo’n vaart lopen? Dat zullen we moeten afwachten.

Maar mijn conclusie is dat onze grandioze premier als een kip zonder kop in het Oekraïne avontuur is gestapt zonder ook maar een tweede gedachte te hebben wat de consequenties alhier zouden zijn. Geen visie, enkel emotie. Maar dat weten we al zo lang. Kan iemand mij vertellen wat deze persoon eigenlijk wél goed heeft gedaan de afgelopen 12 jaar? En de Kamer ging er als makke schapen achteraan. Geen wonder dat er weinig vertrouwen is! En dan anderen bekritiseren dat ze naar de belangen van de eigen bevolking kijken. Hoe zout wil je het hebben! Ik heb een advies voor onze weergaloze premier: doe als de wiedeweerga Groningen open en koop de Groningers netjes uit. En als je dat gedaan hebt, dan svp exit.

Een trouwe DDS lezer vroeg me naar aanleiding van mijn artikel ‘Xi Jinping speelt gevaarlijk spel’ of Europa qua grondstoffen afhankelijk is van China. Het antwoord is ‘ja’.

Het gaat om grondstoffen voor batterijen, waterstof en zonnepanelen. Die komen vooral uit China (lithium, titanium en kobalt) en uit Chili en Congo. Van die landen maakt de EU zich afhankelijk. Groene energie is kapitaalintensief. Het vergt veel oppervlakte en levert relatief weinig energie op ten opzichte van lage kostenbronnen die veel energie leveren en weinig ruimte innemen, zoals olie en gas. Voor nucleaire energie geldt hetzelfde en is een geduchte concurrent voor fossiele brandstoffen.

(Artikel gaat verder onder de oproep onze App te downloaden) Goed nieuws! De Dagelijkse Standaard heeft tegenwoordig een eigen App! Download onze app voor Android of voor iPhone en blijf de hele dag op de hoogste van het laatste échte nieuws en de nieuwste hard rechtse opinies. En als je de app gedownload hebt, laat dan even een review achter alsjeblieft. Het betekent een hoop voor ons!

Gas is in de EU aanwezig, bijvoorbeeld in Nederland. Fracking om gas te winnen, wordt echter onmogelijk gemaakt want dat is slecht in de ogen van de duurzaamheidsbeweging. Dit beleid is een groot risico voor de veiligheid van de EU op gebied van energie, zoals we nu ervaren, en dan is de winter nog niet eens echt van start. En de EU maakt zich juist afhankelijker van China, omdat het grondstoffen heeft voor duurzame energie.

Laten we hopen dat de komende winter niet al te koud wordt…

Frits Bosch, auteur van “Risico als obsessie”, “Dat is het risico”, “Wereld op een keerpunt” “Onbehagen bij de elite”, “Schaft ook Nederland zich af?” en “Feminisme op de werkvloer”.

-Frits Bosch- Gaat het Westen zijn ondergang tegemoet?

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties