frits bosch column

-Frits Bosch- 'Hoe Sigrid Kaag benaderen? Kappen met bedreigen van politici'

Opiniefeb 21 2023, 12:00
Een psychisch gestoorde man met een fakkel, schreeuwend voor het huis van de minister financiën Sigrid Kaag, D66, en aanbellend, krijgt vijf maanden cel. Dat lijkt een correcte straf. Kaag werd onlangs bij een spreekbeurt opgewacht door fakkeldragers, een verwijzing naar de fakkelman. Het woord “heks” viel.
Voor het bedreigen van politici behoort straf te staan, maar dan moet er wel gelijkheid van strafmaat zijn, zodat niet de indruk ontstaat dat de strafmaat afhankelijk is van de politieke kleur van de bedreigde politicus. We denken dan terug aan de antifascistische optocht in Amsterdam met een gemaskerde vrouw die voortdurend riep “als je Thierry, (FvD), dood wilt zeg dan paf.” En velen riepen “paf”!! Zij kwam er mee weg met een waarschuwing van de rechter.
Terug naar Sigrid Kaag. Is het te betreuren dat zij blijkbaar door een volksdeel wordt gehaat? Ja natuurlijk. Haat is nooit goed. Dat helpt ons land niet vooruit. De haat is ook te betreuren omdat Sigrid Kaag weldegelijk kwaliteiten heeft. Ze is een intelligente en sterke vrouw en ze meent het goed. Wat is er dan mis aan haar volgens sommigen? Het is een vrij lange lijst. Ze zou de indruk wekken verkeerde keuzes te maken. Ze is getrouwd met politicus en ambassadeur al-Qaq, een volger van Fatah, een terroristische organisatie. Ze zou een Palestijnse organisatie hebben gesubsidieerd. Ze lijkt een sterk globalistische agenda te hebben. Ze lijkt de post van minister van financiën te kiezen zonder voor deze belangrijke post de benodigde kennis en achtergrond. Ze lijkt vooral uit te zijn op macht, het premierschap. Ze lijkt geen empathie te hebben voor “het volk”, zie haar uitspraak “wie zijn die mensen”. Ze komt elitair over. Ze lijkt een sterk utopische visie te hebben, ten koste van onze economie en onderkant van de samenleving. Ze lijkt daardoor weinig op te hebben met democratie want alles moet wijken voor haar visie.
Dit is zeer te betreuren want ze zou zoveel kunnen betekenen bij een betere aansluiting. Zelfs Siegfied Woldhek, briljant politiek tekenaar van NRC Handelsblad beeldt haar af als heks op een bezemsteel. Daar was veel ophef over. Hoe kan het dat een kwaliteitskrant hierin meegaat? Blijkbaar voelt de krant die haat in de samenleving en meent dat het terecht is dat dit wordt afgebeeld. Woldhek meent dat dit zijn functie is als politiek tekenaar. Heeft de krant en Woldhek gelijk? Randje, of er overheen naar mijn mening. Heeft ze de haat dan over zichzelf afgeroepen? Nee, natuurlijk niet. Als men moeite heeft op voornoemde punten, dan kan daar stevige inhoudelijke kritiek op geleverd worden. Vrijheid van meningsuiting. Mogen daar kwalificaties bij, we zijn immers niet van suikergoed om met Frits Bolkestein te spreken? Liever niet, want het is lastig te bepalen welke kwalificatie nog net wel kan en welke niet meer. Er is een tombola van neerbuigendheid. Cabaretiers doen hieraan mee. Dit heeft niet met “deugen” te maken, maar meer met wellevendheid.
Als we het over bedreigingen hebben, dan wel enig onderscheid maken over de ernst van de bedreigingen. Geert Wilders wordt LEVENSGEVAARLIJK bedreigd. Ayaan Hirsi Ali werd LEVENSGEVAARLIJK bedreigd en moest vluchten. Lala Gül wordt LEVENSGEVAARLIJK bedreigd. Dat is een hele andere categorie dan fakkeldragers. Hoe kan het daarover amper verontwaardiging was en is. Is verontwaardiging afhankelijk van de politieke kleur. Als het een populist is dan is het niet zo erg? Het is goed mis in dit land. Helemaal de weg kwijt. De conclusie kan niet anders zijn. Hoogste tijd om enige soulsearching te plegen. Nederland is nooit zo geweest en nu als drie decennia. What the f*ck is going on?
Frits Bosch, econoom en socioloog. Tevens auteur van “Risico als obsessie”, “Dat is het risico”, “Wereld op een keerpunt” “Onbehagen bij de elite”, “Schaft ook Nederland zich af?” en “Feminisme op de werkvloer”.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten