frits bosch column

-Frits Bosch- 'Moet Maxima excuses aanbieden voor daden van vader Zorreguieta?'

Opinienov 08 2022, 15:04
Moet onze koningin Maxima Excuses aanbieden voor het feit dat haar vader Jorge Zorreguieta (1928-2017) staatssecretaris en minister van Landbouw was tijdens het schrikbewind van dictator Videla?
Vader Zorreguieta zou van de moorddadige daden tijdens dit bewind af hebben geweten. Toen het koningskoppel ging trouwen is veel discussie daarover geweest. Maxima heeft mondeling afstand genomen van het bewind van Pinochet, maar maakt geen excuses voor haar de betrokkenheid van haar vader. Daar werd ook niet om gevraagd door onze regering. Waarom ook. Maxima is niet verantwoordelijk voor de daden van haar vader. Leed en schuld zijn immers niet overdraagbaar. Je kunt hooguit het gebeurde betreuren. Dat heeft ze gedaan. Daarmee was de kwestie afgedaan.
Dus waarom zou premier Mark Rutte, namens ons, excuses moeten aanbieden voor het leed dat rond honderd vijftig jaar gelden is geschied? Ons treft geen bloedschuld. Als hij excuses aanbiedt, dan niet namens mij en namens ons is het onmogelijk. 
Het is goed dat we op scholen kennis nemen van de tijd dat wij slaven kochten. Bedenk dan dan dat ‘ It takes two to tango’. Als wij het gebeurde moeten betreuren, dan de zwarte bevolking ook. Want zij waren ‘in charge’ bij de slavernij. Zij legden de slaven goedschiks of kwaadschiks vast om ze vanuit de dorpen geketend door de woestijn te sleuren, amper water, naar de havens om ze daar te verhandelen.
De Caraïbische slavenhandel van de Nederlanders was gering vergeleken bij de Arabische slavenhandel. Die was veel omvangrijker en veel langduriger. Ook blanke slaven zijn verhandeld door Noord Afrikaanse slavenhandelaren.
De slavernij was een complexe business waar zwarte mensen aan de basis stonden. Zwarte, gele en blanke mensen deden er als vanzelfsprekend aan mee. Het waren blanken, in casus Britten, die het afschaften met tegenzin van de zwarten vanwege het teloorgaan van hun business. Lees de boeken van prof Piet Emmer, leerzaam en interessant.
Laat de zwarte bevolking niet in wrok zwelgen in hun verleden in plaats van de blik op de toekomst te richten.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten