shutterstock 753829315

-Michel Mulder- 'De groenten van HAK'

Opinieokt 04 2022, 14:45
De erwtjes of appelmoes van Hak, wie is er niet groot mee geworden?
Hak is net zo in beton gegoten in onze maatschappij als Douwe Egberts, Albert Hein en Philips, en heeft alle wereldstormen sinds de oprichting in 1925 doorstaan.
De great depression, wereldoorlog 2 en de kredietcrisis, alles hebben de glazen potjes van Hak overleefd, totdat ze hun Waterloo vonden in een - te verwachten - hoge energierekening.
Het geeft toch een ietwat vreemd gevoel dat een bedrijf dat al jaren als overnameproject fungeert van kapitaalkrachtige organisaties en miljardairs, en zelf het ene na het andere bedrijf overneemt, nu het hoofd op het hakblok - u begrijpt, een kleine woordspeling - moet leggen omdat het de maandelijkse energierekening niet meer kan betalen.
Of is het misschien zo dat steenrijke eigenaar Denis Sjtengelov de waanzinfacturen van zijn energieleverancier best kan betalen, maar dat er achter de - tijdelijke ? - productiestop een iets andere agenda zit, en wel een van het groene drammerige soort?
Wie de recente ontwikkelingen binnen Hak volgt, die ziet dat het bedrijf zich meer en meer richt op het nieuwe 'groene normaal.'
"In 2020 publiceert Hak zijn eerste Maatschappelijk Impact Rapport over 2019. In dit duurzaamheidsverslag over de Groene Keuken van Hak staan de geboekte resultaten, initiatieven en concrete acties. Hak pleit voor grote veranderingen in de voedselketen en wil samen met de telers, producenten, retailers en consumenten toewerken naar het nieuwe ‘Groene Normaal’; duurzame, lokale teeltmethoden, kortere aanvoerketens, en een plantaardiger eetpatroon met de seizoenen als leidraad.
(Artikel gaat verder onder de oproep ons te steunen in deze barre tijden)
Een oproep van de redactie: door de coronacrisis, de energiecrisis, de inflatiecrisis ´én de koopkrachtcrisis heeft DDS het ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze oproep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!
Een plantaardiger eetpatroon, waar hebben we dat toch al eerder gehoord? Kuchhoestproest, en ja, nog maar een kuch.
Met als uiteindelijke doel natuurlijk de natte - insecten - droom van het WEF.
Het is aan u of u gelooft dat een bedrijf als Hak, bij een reeds 97-jarig bestaan, de energierekening niet meer kan betalen, of dat er misschien een achterliggende agenda gevolgt wordt om een dusdanige voedselschaarste te creëeren, dat we straks zelfs dankbaar in de rij zullen staan voor onze Big Insect, het succesnummer van McDonalds.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten