uwv breda dscf0504

Asielzoekers gaan eindelijk actiever deelnemen aan de Nederlandse arbeidsmarkt: 24-wekeneis opgeheven

Politieknov 29 2023, 17:00
Asielzoekers in Nederland gaan eindelijk actiever deelnemen aan de Nederlandse arbeidsmarkt. De recente uitspraak van de Raad van State over de 24-wekeneis heeft de weg vrijgemaakt voor asielzoekers om langer te werken dan het eerder vastgestelde maximum van 24 weken per jaar.
De 24-wekeneis beperkte asielzoekers tot een jaarlijks maximum van 24 weken werk in Nederland, waarvoor het UWV een vergunning verstrekte onder voorwaarde dat hun asielprocedure minimaal zes maanden gaande was. Na deze periode van 24 weken hadden asielzoekers geen toegang meer tot de arbeidsmarkt gedurende de resterende 28 weken van het jaar. De Raad van State heeft echter geoordeeld dat deze eis in strijd is met het Europees recht, wat leidt tot het opheffen van deze beperkende regel.
Het UWV, dat al voorbereidingen had getroffen voor verschillende mogelijke uitkomsten, verwelkomt de uitspraak van de Raad van State. Een woordvoerder van de instantie benadrukte het belang van de beslissing voor alle betrokken partijen. "De uitspraak zorgt voor duidelijkheid voor alle asielzoekers en werkgevers in Nederland," aldus de woordvoerder. De voorbereidingen om alle werkvergunningen te verlengen zijn reeds in gang gezet.
De afschaffing van de 24-wekeneis markeert een belangrijke verschuiving in het Nederlandse asielbeleid. Voorheen werden asielzoekers geconfronteerd met beperkingen die hun toegang tot de arbeidsmarkt aanzienlijk belemmerden. Nu deze beperkingen zijn weggenomen, wordt een nieuwe fase ingeluid waarin asielzoekers meer mogelijkheden hebben om hun bijdragen te leveren aan de maatschappij.
(Artikel gaat verder onder deze oproep) Bij DDS zijn we KLAAR met al die goedkope spelletjes van de VVD. Nederlanders hebben recht op een réchts kabinet. En snel een beetje! Denk jij daar net zo over?! Steun ons dan! Doneer aan DDS via BackMe en help ons te strijden voor de toekomst van ons land.
Het feit dat asielzoekers slechts de helft van het jaar mochten werken, zelfs als ze daartoe in staat waren, is natuurlijk te absurd voor woorden. Asielzoekers die met alle luxe van opvang worden voorzien, maar tegelijkertijd ontmoedigd worden om te werken, is niet uit te leggen. Terwijl hardwerkende Nederlanders opdraaien voor deze gekkigheid, is het nu hoog tijd dat deze groep mensen hun eigen broek gaat ophouden.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten