Farid Azarkan DENK 9O1A6744

Farid Azarkan: 'Kabinet moet op 19 december niet alleen excuus aanbieden voor slavernij maar ook voor toeslagenaffaire, koopkracht, wooncrisis, energie...'

Politieknov 25 2022, 10:19
Op 19 december komt het kabinet Rutte IV officieel met een excuses voor de slavernijperiode in de vaderlandse geschiedenis. Hier is vanaf de rechterflank veel kritiek op. Maar ook vanaf de linkerflank zijn er mensen met op- en aanmerkingen. Want, schrijft DENK-leider Farid Azarkan, eigenlijk zou het kabinet een hele dag moeten uittrekken voor sorry zeggen: zoveel onderwerpen zijn er waarvoor dit zou moeten.
Bij de NOS berichten ze blij dat maar liefst zeven leden van het kabinet volgende maand naar Suriname en het Caribische deel van de bananenmonarchie gaan afreizen om daar "sorry!" te zeggen voor het slavernijverleden - een verleden waar alleen de rijkste 1% mogelijk iets mee te maken had, en veruit de meeste van onze voorouders dus totaal niet.
Die kabinetsleden gaan dan allerlei speeches houden waarmee kunnen bewijzen dat ze moreel superieur zijn aan - nou ja - aan ieder ander, eigenlijk. En Mark Rutte zelf gaat hetzelfde doen in Néderland. Want het kabinet denkt blijkbaar dat dit het beste overkomt bij ons, Nederlanders. Uit wiens naam hij excuses aanbiedt voor iets waar wij ons nooit schuldig hebben gemaakt.
DENK-leider Farid Azarkan verzet zich op zich niet tegen het aanbieden van excuses voor de slavernij, maar voegt toe dat het kabinet dan eigenlijk voor veel meer zaken sorry zou moeten zeggen. "Ik zeg, trek er [de] hele dag voor uit," aldus Azarkan."
Vervolgens komt hij met een lijstje met wangedrag waarvoor excuses op hun plaats zijn: "Toeslagenmisdaad, Zwarte lijsten, Koopkrachtcrisis, Puinhoop bij IND, Energieprijzen, Stikstofcrisis, Wooncrisis, 100 miljoen voor Sywert..." en, geeft hij aan, daar kunnen er nog veel meer voorbeelden bij worden gezet.
Steun DDS op BackMe: alleen via uw maandelijks of eenmalige gift kunnen we de website draaiende houden en het mediakartel aanpakken. Deze steun is keihard nodig in deze zware economische tijden.
Zo is het natuurlijk maar net. Zelfs als je denkt dat Nederland excuses moet aanbieden voor de slavernij, dan is het nog steeds gek dat dit gedaan wordt door een kabinet dat zich op enorme schaal misdraagt, en dat dit land en volk op wanstaltige wijze mishandelt. De armoede neemt toe, kinderen zijn bij hun ouders weggehaald omdat ze 'schulden' hadden veroorzaakt door de staat, er is systematisch gediscrimineerd tegen allochtone Nederlanders, de energieprijzen zijn bewust zover opgejaagd dat mensen de kachel niet aan durven te zetten, en ga zo maar door.
Ja. Zélfs als je denkt: de slavernij was erg en daar moet een excuses voor komen (DENK steunt dat!), dan valt er een goed argument voor te maken dat het kabinet ó´ok door de knieën moet voor allerlei andere zaken.
Maar gek genoeg interesseert dat het kabinet dan weer niets.

UPDATE

Het lijkt erop dat Azarkan zijn tweet verwijderd heeft. Na publicatie was er wat kritiek van mensen die vonden dat hij niet met afdoende respect over de slavernij sprak. Bijvoorbeeld van Joshua Livestro, die het "de meest banale tweet van de dag" noemde.
Blijkbaar vond Azarkan zijn woordkeuze toch wat vervelend, want de tweet is niet meer te vinden op zijn timeline. Jammer, want zijn punt was natuurlijk gewoon heel goed: dat dit kabinet óók excuses zou moeten aanbieden voor alles wat het nú levende Nederlanders heeft aangedaan en nog steeds aandoet.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten