"Feitenvrije onzin" of 'Generaliserende voorbeelden'? Lisa Westerveld van GroenLinks rekent af met D66

Politiekfeb 25 2023, 20:00
Kijk, dit is nog eens leuk! Op Twitter zijn GroenLinks en D66 met elkaar in de clinch geraakt. De reden? De groene socialisten van GroenLinks beweren dat de groene sociaaldemocraten van D66 de afgelopen jaren veel te veel bespaard hebben op belangrijke zaken. D66'er Van Weyenberg is daar boos om en roept dat GroenLinks "feitenvrije onzin" verkoopt. GroenLinkser Lisa Westerveld spreekt dat tegen. Van Weyenberg, zegt zij, negeert de specifieke voorbeelden van GroenLinks en komt met vervolgens met generaliserende voorbeelden.
GroenLinks en de PvdA hebben de aanval ingezet op de VVD omdat die partij "nóg meer" zou willen bezuinigen dan de kabinetten Rutte 3 en 4 al gedaan hebben. Maar die aanval is niet alleen gericht op de VVD zelf. Het gaat ze ook om de coalitiegenoten. Het kabinet "heeft bezuinigd" vindt GroenLinks. Het is beleid niet sociaal genoeg geweest - en mogelijk zelfs ronduit asociaal. En dus tweette GroenLinks vandaag dit: "Bezuinigen, bezuinigen, bezuinigen. Dat is het motto van dit kabinet. Op de bijstand, jeugdzorg en verpleeghuiszorg. En als het aan de VVD ligt, wordt er nóg meer bezuinigd. Onacceptabel. Daarom doet je stem op 15 maart er toe. Niet bezuinigen: kan gewoon."

Tweet not found

The embedded tweet could not be found…

Dit is tegen het zere been van D66. Bij monde van Tweede Kamerlid - en één van de roemruchte 'magere mannetjes' van de partij - reageert D66 witheet.
"Kritiek [is] prima," laat Van Weyenberg weten aan GroenLinks, "maar dit is echt feitenvrije onzin." Vervolgens komt hij met een heel draadje waarin hij uitlegt - of eigenlijk: vol trots opschept - dat het kabinet juist op totaal onverantwoorde wijze enorme bedragen weggooit aan allerlei linkse hobby's (die de normale kiezer helaas niets opleveren):
Vervelend genoeg voor Van Weyenberg dient GroenLinkser Lisa Westerveld hem tegen DDS van repliek.  
Van Weyenberg, zegt Westerveld, is zélf creatief met cijfers.
"Wat Steven van Weyenberg in mijn ogen doet is de specifieke voorbeelden in de tweet van GroenLinks negeren en er een breder verhaal van maken adhv het regeerakkoord. En dan klopt het dat er netto wordt geïnvesteerd in een aantal sectoren. (Deels komt dat bij mijn weten ook omdat de overheidsuitgaven standaard ieder jaar stijgen, omdat alles door de jaren heen duurder wordt)," aldus de GroenLinks-politica.
"Op een aantal specifieke beleidsterreinen wordt wel degelijk bezuinigd of zijn plannen om dat te doen, en daar verwijst de tweet van GroenLinks naar."
In een tweet van vandaag verwijst zij specifiek naar de gewenste bezuinigingen op Jeugdzorg. "Punt dat ik maak in mijn tweet gaat specifiek over jeugdzorg," legt Westerveld uit.
"Daar zijn een paar dingen aan de hand: het kabinet is samen met gemeenten al jaren aan de onderhandelen over de hervormingsagenda. De verbeterplannen die hierin komen te staan moeten op termijn een miljard opleveren. Dat is al ontzettend veel, maar iedereen (ook wij) zijn ervan overtuigd dat het stelsel beter moet en dit ook besparingen kan opleveren. Maar daar bovenop willen de coalitie 500 miljoen gaan bezuinigen, en daar heb ik het over in mijn tweet."
"Door een motie van Rosenmöller ligt die bezuinigingen nu overigens niet meer bij gemeenten, maar de coalitie is nog steeds voornemens het ergen bij jeugdzorg weg te halen," meldt Westerveld ook nog.
Natuurlijk is het een merkwaardige situatie dat het kabinet op Jeugdzorg wil besparen. Iedereen is zich ervan bewust dat het daar een grote puinhoop is. Jeugdzorg staat zwaar onder druk. Misschien dat je, zoals Westerveld zegt, het beter kunt stroomlijnen. Maar zelfs dan zal er meer naar Jeugdzorg moeten gaan. Tenminste: als je wil dat Jeugdzorg haar officiële taken daadwerkelijk kán uitvoeren.
"Die bezuiniging is op geen enkele manier uit te leggen als je het mij vraagt. Want er moet al fors worden ingegrepen de komende jaren en dat gaat al een enorme klus worden," zegt Westerveld dan ook.
Steun DDS op BackMe: alleen via uw maandelijks of eenmalige gift kunnen we de website draaiende houden en het mediakartel aanpakken. Deze steun is keihard nodig in deze zware economische tijden.
Hoe dan ook, bijzonder interessant dat er nu toch een clash plaatsvindt tussen D66 en GroenLinks. Normaal gesproken zijn die partijen twee handen op één buik. D66 wilde GroenLinks immers ook Rutte 4 in loodsen.
Maar toch. Nu GroenLinks en de PvdA de aanval openen op de VVD (want dat is het voornaamste doelwit) voelt D66 zich blijkbaar geroepen om haar coalitiegenoot te vuur en te zwaard te verdedigen.
Gaat dit op termijn voor problemen zorgen tussen D66 en GroenLinks? Of strijken ze de verschillen straks toch weer glad - waarna de bezuinigingen waar GroenLinks zich nu tegen verweert toch door te zetten omdat de VVD dat wil (en D66 dat dan dus maar steunt)?
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten