Filmpje! Canadese beta-premier Justin Trudeau wordt gesloopt door Xi Jinping: 'Je hebt gelekt, zo doen we dat niet'

Politieknov 17 2022, 8:14
De Chinese opperleider Xi Jinping was bij de G20 in Indonesië alles behalve blij met de Canadese premier Justin Trudeau. En dat liet hij hem merken ook. Sterker nog, Jinping gaf Trudeau een publiekelijke oorwassing van jewelste. Uiteindelijk liep de Canadese premier met de staat tussen de poten weer weg. Lachen!
Onlangs spraken Jinping en Trudeau telefonisch met elkaar. Het was voor beide partijen blijkbaar een bijzonder belangrijk gesprek. Maar naderhand lekte Trudeau de inhoud - of wat hij beweerde dat de inhoud was - naar de pers. En daar was Jinping niet blij mee.
Toen Jinping Trudeau zag liep hij op hem af en ging hij de confrontatie aan. "Alles dat we onlangs besproken hebben is gelekt naar de krant. Dat is niet gepast," zei Jinping via een vertaler terwijl hij Trudeau zelf recht aan keek. De Canadees was zichtbaar ongemakkelijk. Niet zo gek, want Jinping beet Trudeau ook nog eens toe dat hij niet alleen gelekt had, maar dat de lek ook leugenachtig was. Want wat hij had laten lekken was helemaal niet zoals de twee heren de onderwerpen besproken hadden
"Dat is niet hoe diplomatie kan werken," ging Jinping verder. "Als jij eerlijk en goed van hart bent," zei Jinping daarna, waarna Trudeau hem onderbrak. Die zag natuurlijk dat de camera's rolden en dacht: ik moet iets terugzeggen! "In Canada geloven we in een open en eerlijke dialoog," stotterde hij. "En dat is wat we blijven hebben. We blijven kijken naar hoe we constructief kunnen samenwerken. Er zullen punten zijn waarop we het oneens zijn, maar..."
Het was een puur politiek verhaal waar Jinping helemaal niet op zat te wachten. Op zijn beurt onderbrak hij Trudeau dan ook. "Laten we eerst de voorwaarden [voor diplomatie] maar eens creëren," zei hij. Daarna schudde hij Trudeau de hand en liep hij weg naar ándere wereldleiders die er aanwezig waren.
Steun DDS op BackMe: alleen via uw maandelijks of eenmalige gift kunnen we de website draaiende houden en het mediakartel aanpakken. Deze steun is keihard nodig in deze zware economische tijden.
En Trudeau? Die rende letterlijk snel weg. Met de staart tussen de poten. Hij vertrok gewoon uit de kamer, klaarblijkelijk om zich ergens het zweet van het voorhoofd te vegen en misschien even te toiletteren (diarree is immers heel vervelend).
Als je dit zo ziet is het geen wonder dat er heel veel mensen zijn die denken dat zelfs veel Westerse 'leiders' feitelijk marionetten zijn die doen wat hen verteld wordt door anderen.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten