Filmpje! Frederik Jansen botst met de hele Kamer over Digital ID

Politiekjun 30 2022, 14:55
Jansen (FVD) maakt de laatste dagen veel vrienden. Gisteren vond Jansen al een schreeuwende Geurts (CDA) tegenover zich. Vandaag was het weer zover bij het debat over het Digital ID. Als men inhoudelijk het debat niet kan winnen dan gaat men zeiken over de procedures. Niet heel fraai natuurlijk maar dat zijn ze bij FVD inmiddels wel gewend.
Het debat gaat over het Digital ID waar de Europese Commissie aan werkt. Met een Digital ID worden persoonsgegevens onveranderbaar en permanent vastgelegd op de Europese blockchain. Er wordt gewerkt aan een digitale wallet waarin al uw persoonsgegevens en online transacties centraal worden vastgelegd. De commissie wil blockchain technologie gebruiken, opdat het systeem minder gevoelig is voor hacks en cyberaanvallen, zoals bij ‘traditionele’ systemen momenteel het geval is. Maar het gaat aan haar doel voorbij. In de centralisering van data schuilt het gevaar van machtsmisbruik. Grootbedrijf en overheid kunnen met de Europese Digitale Identiteit in toenemende mate controle over ons leven uitoefenen.
Volgens verschillende bedrijven is de Europese Digitale Identiteit zelfs een vervolgstap van het coronatoegangsbewijs, waarmee de overheid met een druk op de knop toegang tot bepaalde plekken kon ontzeggen. Het nieuwste plan is dan slechts een uitbreiding van het toegangsbewijs, met meer voorwaarden en daarmee ook meer controle over ons leven.
FVD ziet dit niet zitten daarom willen zij deze digitalisering een halt toeroepen en daarmee onze privacy beschermen. FVD wilde vandaag graag over de inhoud van het Digital ID debatteren, maar jullie raden het al, daar had de Kamer geen zin in.
De eerste interruptie van Don Ceder (ChristenUnie) gaat over het feit dat FVD niet aanwezig was bij een commissievergadering. Vermoeiend deze tactiek kennen we nu wel! Jansen legt geduldig uit dat een kleine fractie van 5 personen niet overal aanwezig kan zijn. De Kamer moet volgens Jansen zich niet blindstaren op procedures en vergaderingen het gaat over product dat ontwikkelt wordt en dat is gewoon een slecht idee.
Renske Leijten (SP) verwijt FVD giftige politiek te bedrijven. Ik heb weleens sterkere politieke optredens gezien van Leijten. Het gespeelde boze toontje maakt op Jansen ook geen indruk meer. Stephan van Baarle (Denk) moet ook nog een keer benadrukken dat hij bezwaar heeft aan de ''methode Jansen'', dat Jansen volgens hem nooit deelneemt aan debatten. Gaap, wel erg vermoeiend dat Kamerleden de hele tijd in de herhaling vallen. En ze zijn totaal niet origineel. Jansen kan niks met deze stemmingmakerij. Van Baarle verwijt dat FVD andere prioriteiten heeft.
Lisa van Ginniken (D66) moest ook nog een keer de andere voorgaande verwijten voor de voeten strooien van Jansen. Het blijft opmerkelijk dat Kamerleden elkaar de maat nemen op elkaars aanwezigheid bij een debat. De Tweede Kamer begint steeds meer op een schoolplein te lijken waar kinderen met elkaar spelen of elkaar treiteren. Rutte IV hoeft met zo'n Kamer niet te vrezen voor haar voortbestaan.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten