Filmpje! Pieter Omtzigt: '40 miljard voor isolatie voor Italianen maar Nederlanders staan in de kou'

Politiekjul 06 2022, 11:21
Tijdens het debat gisteren over de voorjaarsnota hebben verschillende oppositieleden het vuur aan de schenen gelegd van het kabinet. Ook Pieter Omtzigt was buitengewoon ontevreden over de kabinetsplannen. Hij vindt het namelijk totaal onacceptabel dat Nederland wel steeds weer véle miljarden overmaakt voor Europese of allerlei linkse hobby's, maar dat er zogenaamd geen geld is om gewone Nederlanders te helpen die niet of nauwelijks meer rond kunnen komen.
"We zitten in de grootste bestaanszekerheidcrisis sinds 1945," begon Omtzigt zijn inbreng. "In december en maart moesten we wachten, en in juli zijn we te laat. Toen de staat 770 miljoen nodig had voor aandelen KLM binnen het weekend, een NOW-regeling binnen een halve week. Een miljard subsidies voor de Teslas? Geen probleem. Drie kolencentra stilleggen? 1,8 miljard compensatie. Italië gaat bijna failliet? Dan maken we 40 miljard over voor het coronafonds zodat de Italianen goedkope isolatie krijgen. En we hebben 20 miljard voor het stikstoffonds."
"En nu hebben we 2 miljard nodig voor de armste huishoudens en we slagen er niet in. Dit is een schande. Een grote schande. Want we weten niet hoe we het geld kunnen krijgen."
"Dit gaat ook tot problemen leiden," zei Omtzigt vervolgens. "Als iemand met een bijstandsuitkering 1.300 euro krijgt en de buurman die onder het minimumloon zit helemaal niks, dan gaat dat écht problemen opleveren."
Daarom diende Omtzigt een motie in om de honderdduizenden Nederlanders te helpen die hun energierekening eigenlijk gewoon niet meer kunnen betalen. Hij wil dat het kabinet contact opneemt met energieleverancies om afspraken te maken over het voorkomen van afsluitingen en het inzetten van incassobureau's om geld te verhalen op mensen die gewoon geen geld hébben.
Daarnaast wil hij dat er financiële steun komt voor die groep mensen.
Goed nieuws! DDS heeft nu een eigen app voor iPhone en iPad, en voor Android-toestellen. Download de app gratis en voor niets in de AppStore of in Google Play voor Android, en blijf altijd op de hoogte van het laatste nieuws. Oh, en als je de app hebt gedownload, laat dan even een 5-sterren recensie achter alsjeblieft. Dat is enorm belangrijk!
Het kabinet heeft nu gezegd dat de armsten onder ons een heel klein beetje steun gaan krijgen. Dat wilde de regering eigenlijk niet, maar ze ontkomen er niet aan. En dus krijgen een paar mensen een beetje geld om niet helemaal kopje onder te gaan. Nog niet, tenminste.
Dit is natuurlijk puur uitstel van executie. Dat is al erg genoeg. Maar het wordt nóg erger als bedenkt dat er nog hele horden Nederlanders zijn die niet meteen financieel geruïneerd worden zonder steun... maar die er wel financieel ongelooflijk op achteruit gaan en hun hele manier van leven moeten aanpassen.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten