FVD'er Gideon van Meijeren staat op tegen inlichtingendienst AIVD: 'Een gevaarlijke stellingname'

Politiekjun 08 2023, 13:00
Tweede Kamerlid Gideon van Meijeren (FVD) heeft fel stelling genomen tegen de AIVD. De belangrijkste Nederlandse inlichtingendienst beweert in nieuwe rapporten en publieke optredens namelijk dat wantrouwen jegens de politiek "ondermijnend" is. Dit is, zegt Van Meijeren simpelweg gevaarlijk. In een gezonde democratie moet er immers kritiek zijn en ja, zelfs wantrouwen. Dat wegzetten als ondermijnend creëert een gevaarlijke autocratische samenleving.
Er zijn in de Tweede Kamer niet veel Kamerleden met het lef zich uit te spreken tegen de gekkigheid van de inlichtingendiensten. Maar gelukkig is Gideon van Meijeren (FVD) er nog. Hij is in een commissievergadering even losgegaan op de AIVID en heeft in een inbreng van maar lieft 20 minuten uitgelegd waarom de AIVD levensgevaarlijk bezig is nu de dienst actief campagne voert tegen mensen die hoegenaamd 'wantrouwend' zijn jegens de overheid.
"Ik voel me ook persoonlijk aangesproken," aldus Van Meijeren, "want ik realiseer me dat ik ook weleens de betrouwbaarheid van de overheid in twijfel trek door ervoor te waarschuwen dat er [...] mensen werkzaam zijn die niet het publieke belang dienen." Ja, zei de FVD'er, het is duidelijk dat er "op tal van plaatsen" mensen zitten - bij de overheid en andere instituten - die alleen aan hun eigen belangen denken, en die het algemene belang met voeten treden.
"Maar ik zie mezelf niet als anti-institutioneel, want ik ben totaal niet tegen instituties. Ik ben voor democratische instituties. Waar ik tegen ben is corruptie in die instituties." 
Dat is natuurlijk een gezond standpunt in een democratische samenleving. Het klassieke liberalisme betoogde juist dat een overheid altijd gewantrouwd moet worden. Dat is het fundament van het liberalisme, zogenaamd de ideologie die onze premier zélf aanhangt.
Maar als je nu zegt dat je de instituties principieel wantrouwt, en de overheid ook, dan zegt de inlichtingendienst dat je een gevaar bent én werken de overheid en de AIVD samen om je de mond te snoeren. Niet op strafrechtelijke wijze, omdat wat je vindt en zegt natuurlijk niet strafbaar is, maar wel op andere manieren. Bijvoorbeeld door je publiekelijk gewoon het woord te ontnemen of je het functioneren onmogelijk te maken.
Help DDS deze moeilijke tijden door te komen. Help ons een vuist te maken tegen de mainstream media én tegen het partijkartel. Strijd zij aan zij met ons. Doneer op BackMe en strijd zij-aan-zij met DDS tegen het de globalistische elites.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten