portraitfactorynl 2024 dds debat 4 juni 9

Geert Wilders DOLBLIJ met verkiezingsuitslag: "Grootste winnaar!"

Politiekjun 06, 22:35
PVV-leider Geert Wilders is bijzonder te spreken over de verkiezingsuitslag. Of beter gezegd, over de uitslag zoals die voorspeld wordt door de Exit Polls. Want, zegt Wilders, zijn partij is misschien niet écht de grootste maar de PVV is wél "de grootste winnaar."
"In de exitpoll van 1 naar 7 zetels!" schrijft Wilders verheugd op X. "En superspannend, want we kunnen zondag bij de definitieve uitslag toch nog de grootste worden!" Daarop bedankt hij alle mensen die op de PVV hebben gestemd:
Volgens de exit polls komt de PVV inderdaad uit op 7 zetels. Dat is een verzevenvoudiging ten opzichte van de uitslag van 2019. Toen kreeg de PVV immers maar één Europese zetel - en die Europarlementariër stapte daarna ook nog eens over naar FVD.
Hoewel de NOS geen nieuwe cijfers deelt doet Maurice de Hond dat wél - bij de podcast van Marianne Zwagerman. Hij houdt de livetellingen in de gaten en komt met prognoses op basis van de daadwerkelijke uitslagen.
Volgens de eerste prognoses op basis van de eerste 8 stembureau's stelde De Hond dat GroenLinks-PvdA zou uitkomen op 7 zetels en de PVV op 6. Ondertussen zijn er al 33 stembureau's binnen en ook daar wordt gesteld dat PVV uitkomt op 6... maar GroenLinks-PvdA op 8.
"De PVV schommelt steeds op 1 a 2 zetels van GroenLinks-PvdA. Maar die laatsten worden de grootste," aldus De Hond en zijn medewerker.
Voor Wilders is dat mogelijk enigszins tegenvallend, maar al met al is het voor hem toch eerst en vooral een heel heuglijke dag. Als je van 1 zetel (in de praktijk 0!) naar 6 (of 7) gaat dan is dat natuurlijk een geweldige uitslag; een uitslag waaruit blijkt dat de PVV werkelijk enorm aan populariteit heeft gewonnen.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten