9314082207 aedcf73c06 c

Het grote potverteren gaat door! In 2021 is er 2,3 miljard euro uitgegeven aan de inhuur van externe krachten

Politiekjun 13, 11:34
Bij het aantreden van Mark Rutte als premier in 2010 beloofde hij dat de overheid kleiner zal worden. Dit is de zoveelste gebroken belofte van de politiek leider van de VVD de overheid is nu groter dan ooit. Er wordt met geld gesmeten om meer ambtenaren aan te nemen en aan de inhuur van externe krachten.
In het kabinet-Rutte I met CDA en gedoogpartner PVV was het motto ’Minder bestuurders, minder politici, minder ambtenaren'. Het tegenovergestelde is gebeurd we hebben meer ambtenaren, bestuurders en ministeries gekregen. In 2017 is het motto uit Rutte I definitief losgelaten. In vijf jaar tijd schoot het aantal ambtenaren omhoog van 111.000 in 2017 naar 131.000 ambtenaren in 2021. Dit mag wat kosten ook. Er wordt met geld gesmeten om externe krachten in te huren. In 2017 werd er nog 1,3 miljard euro uitgegeven aan de inhuur van externen dat is inmiddels opgelopen naar 2,3 miljard euro in 2021.
Van Haga (BVNL) stelt de positie van de minister van Financiën Sigrid Kaag ter discussie
“Het afgelopen jaar is er gesmeten met belastinggeld alsof burgers daar niet keihard voor hebben moeten werken”, zegt Van Haga over de 2,3 miljard euro die uitgegeven is aan de inhuur van externe krachten. “Met zulke beleidsmakers stevent Nederland rechtstreeks op een faillissement af”, aldus de voorman van BVNL, die de positie van de minister Kaag ter discussie stelt. “In plaats van als een bok op de haverkist te zitten, is de rekening voor consultants en andere externen in vijf jaar tijd geëxplodeerd. Iets wat lijnrecht ingaat tegen afspraken met de Tweede Kamer. Tijdens het debat over de Voorjaarsnota moet de minister van Financiën deze kostenexplosie tot op iedere eurocent nauwkeurig komen verantwoorden. Kan ze dat niet, is het wat ons betreft inpakken en wegwezen.” Caroline van der Plas van de BoerBurgerBeweging geeft in een reactie aan DDS dat zij hier tijdens het debat over de Voorjaarsnota op terugkomen. Wij zullen dit met interesse volgen.
FVD: ''Dit is hoe we Rutte kennen: het ene beloven, maar het andere doen.''
Volgens FVD zijn er steeds meer ambtenaren ‘nodig’ omdat de overheid de Nederlandse bevolking steeds meer wetten en regeltjes oplegt. Dit na de belofte van Mark Rutte om een kleinere overheid te realiseren. Dit is ook hoe we hem kennen: het ene beloven, maar het andere doen.
De PVV is ook om een reactie gevraagd.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten