De veenbrand bij de VVD is niet geblust: eerste uitschrijvingen komen binnen

De veenbrand bij de VVD is niet geblust: eerste uitschrijvingen komen binnen

Mark Rutte in de deuropening. Bron: Screenshot Jeugdjournaal / NOS.

Leden van politieke partijen willen serieus worden genomen door de partijtop. Als dit niet gebeurd dan stromen de uitschrijvingen binnen. Dit vindt nu ook plaats bij de VVD nadat premier Rutte en stikstofminister Van der Wal aangaven vast te houden aan de stikstofdoelen die desastreus zijn voor de boerenstand.

Een van de indieners van de inmiddels beruchte motie, Mirjam Nellise heeft er nog steeds vertrouwen in dat de partijtop de motie overneemt. Nelisse zegt hierover in de Telegraaf; ''Dat moet wel. Het eigendomsrecht is sowieso een belangrijke pijler onder het liberalisme. Je kunt boerderijen niet afpakken.” De partijtop geeft hele andere signalen af. ''Ik sta altijd open voor goede ideeën. Maar de doelen zijn klip en klaar. Ik heb een duidelijke opdracht: de helft minder stikstof in 2030. De biodiversiteit, gewoon de bloemetjes en bijtjes, het staat onder druk. Die hebben we nodig voor onze voedselproductie. Daar moeten we niet lichtzinnig over doen'', zegt Van der Wal een dag na het congres bij WNL op zondag. Met deze uitspraak laat van der Wal weer eens zien dat zij te licht is voor het ministerschap.

Veel VVD leden zijn het zat en trekken hun conclusie. Het liberalisme heeft in de VVD plaatsgemaakt voor het collectivisme. Ook oud-Tweede Kamerleden overwegen hun lidmaatschap op te zeggen, waaronder Helma Lodders. „De VVD-fractie moet nu aan de slag met de aangenomen motie. Dat betekent: terug naar de tekentafel. Volgens de plannen van vrijdag zou bijvoorbeeld Vlieland 70 procent stikstof moeten reduceren, terwijl daar geen enkele boer zit. Ik vraag mij serieus af of de modellen wel kloppen'', zegt Lodders tegen de Telegraaf.

Voor oud-Tweede Kamerlid Gert-Jan Oplaat is de maat vol. Oplaat heeft vandaag zijn lidmaatschap opgezegd. „De reactie van Rutte op de stikstofmotie is schandalig. Het woord democratie kent hij niet meer. De draai die hij aan de motie geeft, is volstrekte onzin. We vragen niet om ’goed overleg’, we willen een koerswijziging'', aldus Gert-Jan Oplaat op de website van de Telegraaf.

Rutte reageert laconiek op de uitschrijvingen. ''Als VVD’ers hun lidmaatschap willen opzeggen, ’kan dat altijd’. Dat is een keuze die iedereen kan maken. Maar zo ver is het volgens mij niet. We voeren een debat, zoals over veel grote onderwerpen. Dat hoort bij een grote volkspartij.” Dat is dus het probleem de VVD is geen volkspartij meer. De partij is volledig geïnfiltreerd door hoge ambtenaren, liberals en globalisten. En de VVD wordt gegijzeld door D66, dit geldt natuurlijk ook voor het CDA en ChristenUnie. Het CDA hobbelt er geduldig achteraan bij gebrek aan eigen visie.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meest gelezen

Lees meer