shutterstock 2293098531

Linkse extremisme gerelateerd aan psychopathie en narcisme: studie

Politiekjun 05 2023, 19:00
Linkse extremisme blijkt in verband te staan met schadelijke, psychopathische neigingen en narcisme, volgens een nieuwe studie die is gepubliceerd in het gerenommeerde tijdschrift Current Psychology.
"Op basis van bestaand onderzoek, verwachtten we dat individuen met hogere niveaus van links autoritarisme ook hogere niveaus van narcisme zouden rapporteren," schreven de auteurs. Dat bericht de New York Post.
Met de nieuwe gegevens hebben studieauteurs Ann Krispenz en Alex Bertrams een nieuwe term bedacht voor dergelijk psychologisch gedrag: het "donker-ego-voertuig principe".
"Volgens dit principe worden individuen met donkere persoonlijkheden - zoals hoge narcistische en psychopathische trekken - aangetrokken tot bepaalde vormen van politiek en sociaal activisme, die ze kunnen gebruiken als middel om hun eigen ego-gerichte behoeften te bevredigen in plaats van echt te streven naar sociale rechtvaardigheid en gelijkheid," vertelden ze aan PsyPost.
"Met name bepaalde vormen van activisme kunnen hen kansen bieden voor positieve zelfpresentatie en vertoningen van morele superioriteit, om sociale status te verwerven, om anderen te domineren, en om deel te nemen aan sociale conflicten en agressie om hun behoefte aan spanning te bevredigen."
De studie over links autoritarisme toonde ook aan dat deze personen vaak niet naleven wat ze zo luid verkondigen.
Sociale rechtvaardigheid wordt vaak gebruikt als een dekmantel voor deze activisten om zich op een ongecontroleerde manier te gedragen, merkte het onderzoek op.
"Een individu met een hoge mate van LWA (Links Autoritarisme) zou iedereen die hun 'progressieve waarden' tegenspreekt als 'ouderwets' kunnen bestempelen, zou kunnen streven naar het onderdrukken van vrije meningsuiting om de uiting van rechtse overtuigingen in onderwijsinstellingen te reguleren, en zelfs het gebruik van geweld kunnen goedkeuren om hun eigen politieke doelen te bereiken," zeiden de auteurs.
Mensen uit bevoorrechte achtergronden die zich verbinden met LWA maken vaak gebruik van hun narcisme om activisme voornamelijk over henzelf te laten gaan in plaats van te streven naar sociale gelijkheid voor groepen die het moeilijk hebben.
"Minderheidsgroepen moeten zich bewust zijn van de narcistische 'vijanden' binnen hun activistische beweging, aangezien deze individuen de zaak kunnen overnemen, waardoor het succes van het activisme op vele manieren wordt verminderd," voegden de auteurs toe.
Help DDS deze moeilijke tijden door te komen. Help ons een vuist te maken tegen de mainstream media én tegen het partijkartel. Strijd zij aan zij met ons. Doneer op BackMe en strijd zij-aan-zij met DDS tegen het de globalistische elites.
"Omdat grootse narcisten doorgaans verlangen naar roem, onderscheid, verhoogde sociale status en hoge sociale belangrijkheid, kunnen ze geacht worden te streven naar invloedrijke posities die sociale zichtbaarheid en bereik, evenals toegang tot financiële en andere middelen, inhouden."
De auteurs maakten ook duidelijk dat autoritarisme bestaat aan beide kanten van het politieke spectrum en dat "er een breed scala aan literatuur en onderzoek is in het veld van rechts autoritarisme.
"Echter, onderzoek naar autoritarisme waargenomen in individuen die sympathiseren met linkse politieke ideologieën is nog steeds zeldzaam."
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten